Actuem pels drets humans a tot el món

Blog

Avortament als Estats Units: un any sense Roe

Dani Vilaró (Comunicació),

El 24 de juny es va complir un any des que la Cort Suprema dels Estats Units va posar fi a les garanties federals de protecció del dret a l'avortament en anul·lar la sentència sobre el cas Roe vs. Wade. Aquesta mesura va suposar, de cop, una reculada de gairebé 50 anys de salvaguardes fonamentals per a la protecció de l'avortament als Estats Units que deixa la seva regulació a mans dels estats.

Des de la decisió sobre el cas Roe, el corró de lleis devastadores per als drets sexuals i reproductius de les dones i persones gestants s'ha estès per tot el país. Aquest és el panorama: una de cada tres dones i nenes en edat reproductiva viu ara en estats on la possibilitat d'accedir a l'avortament és total o gairebé del tot inexistent. La decisió del Suprem ha generat autèntics "deserts sanitaris" que obliguen les dones a viatjar milers de quilòmetres per a rebre atenció abortiva, i genera a més un clima de por per impedir que es trobi assistència sanitària legal per a avortar. Des de l'1 de juny de 2023, l'avortament està totalment prohibit en 14 estats d'un total de 51, i gairebé prohibit (i inviable en la pràctica) en molts altres.

Els estats amb les lleis més dures sobre l'avortament tenen les ajudes més escasses a la maternitat, les taxes de mortalitat materna més altes i les taxes de pobresa infantil més elevades. Plou sobre mullat. A més, els grups contraris a l'avortament continuen criminalitzant-lo amb una allau imparable de noves prohibicions i de sistemes de recompenses per a denunciar les qui desitgen avortar. També impedeixen l'accés a informació o a l'avortament amb medicaments.

Queden molts reptes pendents. El conservadurisme més extrem ha consolidat el seu poder en els tribunals nord-americans ‒l'exemple més clar d'això és la mateixa sentència que va anul·lar Roe vs Wade‒, i és d'esperar que les sentències de tot el sistema judicial nord-americà continuaran tenint repercussions sobre els drets reproductius.

L'esperança de l'activisme

Però també hi ha motius per a l'esperança. Tarah Demant, directora nacional de Programes d'Amnistia Internacional Estats Units, creu que "malgrat els atacs coordinats i virulents contra els nostres drets, la immensa majoria de la ciutadania nord-americana continua donant suport a l'accés a l'avortament segur i legal, múltiples estats han afegit noves proteccions i hi ha activistes a tots els estats que continuen defensant els seus drets. L'avortament és un dret humà i és atenció mèdica bàsica, i persones activistes en tot el país i a tot el món estan més decidides que mai a garantir aquest dret en tot el territori dels Estats Units.”

Així, la majoria de la població dona suport al dret a l'avortament. Quan es permet decidir a la gent ‒i no a la classe política o judicial‒, la gent avala amb el seu vot aquest dret. Des de l'anul·lació de la sentència del cas Roe, cada vegada que els votants han pogut decidir, han votat a favor de la protecció de l'avortament o en contra de més restriccions. Per exemple, l'agost de 2022 es va celebrar una votació en el tradicionalment conservador estat de Kansas, en què els votants van rebutjar de manera aclaparadora les restriccions a l'avortament. I, en les votacions del novembre celebrades en cinc estats progressistes i conservadors, van guanyar les salvaguardes a l'avortament i van perdre les restriccions. Quan la gent té l'oportunitat, dona suport al dret a l'avortament, fins i tot en estats profundament conservadors.

Després de la decisió sobre el cas Roe, persones de tot el món van mostrar el seu suport i solidaritat amb els EUA, i això va donar força a l'activisme. Activistes d'Amnistia Internacional de tot el món es van llançar a l'acció: es van manifestar davant les ambaixades dels EUA, van organitzar reunions amb ambaixadores i ambaixadors, van escriure cartes i postals a autoritats... Es van enviar fins a 400.000 correus electrònics a tots els governadors i governadores dels EUA exigint-los que protegissin el dret a l'avortament en el seu estat. Des d'Amnistia, amb la força d'aquest activisme, es va demostrar que els EUA no està en sintonia amb la resta del món.

El paper de Biden i el govern federal

Així ho recordava també Erika Guevara-Rosas, directora d'Amnistia Internacional per a les Amèriques: "“L'anul·lació de la sentència de la causa Roe contra Wade va ser una perillosa reculada en el context d'un avenç mundial constant del dret a l'avortament. L'any passat, els Estats Units es va sumar a un grup molt reduït de països que han restringit el dret a l'avortament en els últims anys, com Polònia, Nicaragua i El Salvador. Mentrestant, els avenços per a despenalitzar i legalitzar l'avortament en llocs com Irlanda, Mèxic, l'Argentina i Colòmbia han estat un assoliment espectacular per a la comunitat global. És evident que els Estats Units avancen en la direcció equivocada, donant un exemple terrible al món sencer i, de pas, posant en perill dones i nenes”.

Sota aquesta immensa pressió internacional, el president dels EUA, Joe Biden, ha ordenat al seu govern que impulsi el dret a l'avortament per tots els canals possibles. El president no pot anul·lar les prohibicions estatals, però el govern ha recorregut davant dels tribunals amb tota contundència els nombrosos intents de prohibir l'avortament, i continua treballant per a aconseguir l'accés a la píndola abortiva mitjançant els tribunals i els organismes reguladors. La pressió internacional ha contribuït a situar aquest afer ‒i a mantenir-lo‒ en la més alta de les prioritats del president.

Cal recordar que l'avortament és assistència sanitària, és llibertat, i són drets sexuals i reproductius, és a dir, drets humans. Així que des d'Amnistia es referma el compromís amb aquesta causa, per aturar la maquinària de qui s'oposa a drets humans i treballar per construir un món en què tothom tingui control sobre el seu cos. "L'any vinent, 2024, serà un any crític per als Estats Units en aquesta lluita pel dret a l'avortament. Nombrosos estats tractaran de sotmetre a votació la protecció de l'avortament, i Amnistia Internacional serà allà per acompanyar-los. També moltes cambres legislatives estatals miraran de retallar aquest dret: Amnistia s'hi oposarà", conclou Tarah Demant.

Continguts relacionats