Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: Un any després, l'anul·lació de la sentència Roe vs. Wade agreuja el dret a l'avortament

© YUKI IWAMURA / AFP via Getty Images

Amb motiu del primer aniversari de la decisió de la Cort Suprema dels Estats Units d'anul·lar la sentència de la causa Roe contra Wade, Tarah Demant, directora nacional de Programes a Amnistia Internacional Estats Units, ha manifestat:

"Un any després que la Cort Suprema prengués la vergonyosa decisió de despullar dels seus drets milions de persones, dones, nenes i altres persones susceptibles de quedar embarassades als Estats Units s'enfronten a una crisi de drets humans sense precedents".

“Un mosaic de lleis demolidores s'estén per tot el país. Una de cada tres dones i nenes en edat reproductiva viuen en estats on ara l'avortament és totalment o gairebé totalment inaccessible. Existeixen grans deserts d'atenció mèdica, que obliguen a viatjar milers de quilòmetres per a obtenir serveis d'avortament, i s'està sembrant deliberadament la por per a impedir l'accés de dones, nenes i altres persones susceptibles de quedar embarassades a un avortament legal.

Una de cada tres dones i nenes en edat reproductiva viuen en estats on ara l'avortament és totalment o gaire bé del tot inaccessible”.

Tarah Demant, Amnistia Internacional EUA

"Dones, nenes i altres persones susceptibles de quedar embarassades s'enfronten a una crua realitat en els estats on no tenen accés a l'avortament: els estats que tenen la legislació sobre l'avortament més estricta presenten els pitjors índexs de suport a la maternitat i taxes més altes de mortalitat materna i pobresa infantil. I els grups antiavortistes continuen criminalitzant l'avortament amb més prohibicions, sistemes de recompenses per a denunciar les persones que busquen serveis d'avortament, obstacles per a accedir a medicació abortiva i restriccions d'informació sobre l'avortament".

"Però, malgrat els atacs coordinats i virulents contra els nostres drets, la immensa majoria de la ciutadania nord-americana continua donant suport a l'accés a l'avortament segur i legal, múltiples estats han afegit noves proteccions i hi ha activistes a tots els estats que continuen defensant els seus drets. L'avortament és un dret humà i és atenció mèdica bàsica, i persones activistes en tot el país i a tot el món estan més decidides que mai a garantir aquest dret en tot el territori dels Estats Units.”

Erika Guevara-Rosas, directora d'Amnistia Internacional per a les Amèriques, ha dit el següent:

“L'anul·lació de la sentència de la causa Roe contra Wade fa un any va ser una perillosa reculada en el context d'un avenç mundial constant del dret a l'avortament. L'any passat, els Estats Units es va sumar a un grup molt reduït de països que han restringit el dret a l'avortament en els últims anys, com Polònia, Nicaragua i El Salvador. Mentrestant, els avenços per a despenalitzar i legalitzar l'avortament en llocs com Irlanda, Mèxic, l'Argentina i Colòmbia han estat un assoliment espectacular per a la comunitat global. És evident que els Estats Units avancen en la direcció equivocada, donant un exemple terrible al món sencer i, de pas, posant en perill dones, nenes i altres persones susceptibles d'embaràs.”