Irlanda: l'entrada en vigor de la llei sobre l'avortament, una fita històrica
PAUL FAITH/AFP/Getty Images
El president d'Irlanda, Michael D. Higgins, ha signat avui l'entrada en vigor de la Llei sobre Salut (Regulació de la Interrupció de l'Embaràs) 2018. Gràcies a aquesta llei, des de l'1 de gener a Irlanda hi ha accés a l'avortament a petició fins a les 12 setmanes d'embaràs, i sota determinats supòsits superat aquest termini.
Amnistia Internacional acull amb satisfacció la seva entrada en vigor com a fita d'una importància històrica enorme.
"Acollim amb satisfacció la nova llei de l'avortament d'Irlanda com a fita històrica per a aquest país i inspiració per a milions de persones a tot el món. La llei de l'avortament d'Irlanda va ser una de les més restrictives del món, i això ha acabat ja per fi", ha manifestat Sorcha Tunney, coordinadora de la campanya "It 's Time" d'Amnistia Internacional Irlanda.
El 2015, Amnistia Internacional va publicar el seu informe mundialShe is not a Criminal (No és una delinqüent), on es presentava el cruel i discriminatori efecte de la llei sobre l'avortament d'Irlanda. L'organització també va iniciar llavors la seva campanya a favor de la celebració d'un referèndum per revocar la Vuitena Esmena i l'aprovació d'una legislació que s'ajustés a les obligacions internacionals d'Irlanda en matèria de drets humans.
"Avui també és un dia per reflexionar sobre el camí recorregut. Durant més de 35 anys, s'ha negat a dones i nenes l'accés a un avortament segur i legal excepte quan perillava la seva vida. Centenars de milers de dones i nenes es van veure obligades a sortir del país per avortar i forçades al secretisme i la vergonya, en el que constituïa una greu negació dels seus drets humans.
Al maig, la ciutadania d'Irlanda va votar per aclaparadora majoria a favor de l'accés a l'avortament basant-se en el dret de les dones a decidir sobre el seu embaràs i la seva salut. La gent ho veu clarament com la qüestió de drets humans que és. I que Irlanda passi de la quasi total prohibició de l'avortament al seu accés a ell a petició és un enorme triomf en la campanya global en favor dels drets reproductius."
2018, l'any en què les dones van dir 'prou'
"Aquest any, Amnistia celebra les defensores dels drets humans a tot el món, que es van alçar per dir 'prou'. A Irlanda van ser les dones que van parlar i van compartir les seves històries d'avortament les que van canviar aquest país", ha afirmat Sorcha Tunney.
"En fer-ho, van posar fi al dany que infligia la prohibició constitucional de l'avortament. Tornem a donar-los les gràcies per això, i sabem que la seva valentia ha encoratjat milions de persones de tot el món."
La llei és un pas enorme, però encara hi ha deficiències
"Encara hi ha importants deficiències en la legislació que seran obstacles perquè les dones accedeixin a l'atenció que necessiten. Anhelem la plena aplicació de la Llei sobre l'Avortament, però procurarem col·laborar amb el Ministeri de Salut en la revisió tres anys després de la seva entrada en vigor. Seguirem fent campanya per garantir que la llei respecta els drets humans i que no s'impedeix a les embarassades accedir a l'atenció de salut que necessiten", ha declarat Sorcha Tunney.
Entre els motius de preocupació figuren el llindar, elevat i potencialment ambigu, que crea la redacció sobre el 'dany greu' per a la salut de les dones; l'absència d'accés en cas de malformacions greus —no mortals— del fetus; el període d'espera obligatori de tres dies i que segueixi criminalitzant-se professionals de la salut.
Les imatges que hem vist i seguim veient als mitjans són aterridores i tenen un nom: crim de guerra. Portem anys investigant el que passa a Israel i als Territoris Palestins Ocupats i estem treballant per recollir proves i aconseguir que els responsables d'aquests crims de guerra responguin davant la justícia.