Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Colòmbia: la despenalització de l'avortament, un triomf per als drets humans

Daniel Romero/Long Visual Press/Universal Images Group via Getty Images

La sentència de la Cort Constitucional de Colòmbia a favor de la despenalització de l'avortament durant les primeres 24 setmanes d'embaràs és un gran triomf per als drets humans.

"Celebrem aquesta sentència com una victòria històrica del moviment de dones colombianes que han lluitat durant dècades pel reconeixement dels seus drets. Les dones, nenes i persones amb capacitat de gestar són les úniques que han de prendre decisions sobre els seus cossos. Ara, en lloc de castigar-les, les autoritats colombianes hauran de reconèixer la seva autonomia sobre els seus cossos i projectes de vida", ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"Després de la legalització de l'avortament a l'Argentina l'any passat i la recent despenalització a Mèxic, aquesta sentència és un exemple més de l'impuls imparable de la marea verda a l'Amèrica Llatina. No deixarem de lluitar fins que es reconeguin els drets sexuals i reproductius de totes la dones, nenes i persones amb capacitat de gestar en el continent sencer, sense excepció".

La Cort Constitucional va aprovar la sentència per despenalitzar l'avortament durant les primeres 24 setmanes d'embaràs avui, amb cinc vots a favor i quatre en contra. Després de les 24 setmanes, l'avortament legal seguirà estant permès només en els casos de risc per a la vida o la salut de la persona embarassada; l'existència de malformacions fetals que posin en perill la vida; o quan l'embaràs sigui resultat d'una violació, incest o inseminació artificial no consentida.

"Encara que la despenalització de l'avortament en les primeres 24 setmanes és un pas vital per al dret a l'avortament a Colòmbia i a l'Amèrica Llatina i el Carib, ningú hauria de ser criminalitzat per accedir a un avortament. És vital que seguim pressionant per aconseguir el ple accés a l'avortament legal i segur en totes les circumstàncies a Colòmbia i més enllà", ha afegit Erika Guevara-Rosas.

Malgrat ser un dret fonamental establert per la Cort Constitucional en la Sentència C-355 de 2006, actualment l'accés a l'avortament no és equitatiu i és limitat a Colòmbia. S'estima que actualment al país es realitzen 400.400 avortaments cada any, i que menys del 10% d'aquests procediments es fa legalment, amb una gran concentració dels serveis a les principals ciutats.

L'avortament legal no només és molt més segur que l'avortament clandestí, sinó també el cost de la seva provisió a Colòmbia, davant de l'atenció de l'avortament incomplet, és molt menor quan es fa en institucions de primer nivell, utilitzant les tècniques recomanades per l'Organització Mundial de la Salut.

L'existència de l'avortament com a delicte reprodueix les desigualtats entre les dones. La gran majoria de les quals són denunciades per avortaments clandestins a Colòmbia són habitants d'àrees rurals i gairebé una tercera part d'elles són supervivents de violència intrafamiliar, violència sexual o lesions personals. Per tant, en comptes de privilegiar un marc més garantista de drets, s'ha prevalgut un marc de persecució contra les dones en major situació de vulnerabilitat.

A més, la penalització de l'avortament ha generat por i estigmes en els prestadors de salut, provocant que evitin oferir la interrupció de l'embaràs per por a les conseqüències socials i legals a què puguin enfrontar-se.