Actuem pels drets humans a tot el món

Argentina: Legalització de l'avortament, una victòria històrica

© Juan Mabromata/AFP a través de Getty Images
  • El Senat aprova la legalització de l'avortament

Amnistia internacional celebra la històrica sanció de la llei que habilita la interrupció legal de l'embaràs fins a la setmana catorze de gestació a l'Argentina. La decisió del Senat repara un deute de la democràcia al país i genera un senyal perquè altres països de la regió i el món avancin en el reconeixement dels drets humans de dones, nenes i persones amb capacitat de gestar.

"Aquesta és una victòria del moviment de dones a l'Argentina, que fa dècades ve lluitant pels seus drets. Ara, les persones que decideixin interrompre el seu embaràs comptaran amb un servei segur i de qualitat. Avui creixem com a societat. Des d'Amnistia Internacional treballarem perquè l'Estat garanteixi el compliment de l'avortament legal a tot el país", va sostenir Mariela Belski, directora executiva d'Amnistia Internacional Argentina.

Aquesta és una victòria del moviment de les dones. Ara, les persones que decideixin interrompre el seu embaràs comptaran amb un servei segur i de qualitat

Mariela Belski, Amnistia Internacional

El projecte va ser sancionat amb 38 vots a favor, 29 en contra i 1 abstenció en la Cambra alta, amb un suport transversal de les diferents forces polítiques. La llei reconeix el dret de les dones i altres persones amb capacitat de gestar de prendre decisions lliures i informades sobre els seus cossos i permet a l'Estat argentí avançar en el compliment dels compromisos assumits en matèria de salut pública i drets humans.

"L'Argentina ha generat un important pas endavant en la defensa dels drets humans de les dones, nenes i persones amb capacitat de gestar, i també ha enviat un fort missatge al continent, on les lleis restrictives en accés a l'avortament legal i segur provoquen greus riscos a la salut i la vida de milions de persones", va sostenir Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Els punts més importants de la nova llei

  • L'avortament és d'accés lliure fins a la setmana 14 d'embaràs.
  • Una vegada passat aquest termini, l'avortament és legal en cas de perill per a la vida o la salut de la persona gestant o en cas de violació.
  • És possible accedir a la pràctica en els serveis del sistema de salut públic i privat, en un termini màxim de 10 dies des del seu requeriment. Les persones de 16 anys o més tenen plena capacitat per si mateixes per prestar el seu consentiment; es presumeix que les nenes de 13 a 16 anys compten amb aptitud i maduresa suficient per decidir la pràctica i prestar el degut consentiment, tret que hagi d'utilitzar-se un procediment que impliqui un risc greu per a la seva salut o la seva vida (conformi ho estableix l'art 26 del Codi Civil i Comercial de la Nació).
  • El personal de salut haurà de brindar un tracte digne, garantir la privadesa i confidencialitat de la informació, i respectar l'autonomia de la voluntat.
  • El funcionari públic o personal de la salut que dilati, obstaculitzi o es negui a practicar un avortament en els casos legalment autoritzats podrà ser sancionat penalment i inhabilitat per a l'exercici de la professió.

Amb la sanció de la llei, solament resta la seva publicació en el Butlletí Oficial. Aquesta decisió històrica situa l'Argentina dins de l'univers dels més de 50 països que ja han dit adéu a l'avortament clandestí.