Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Qatar2022: empreses patrocinadores han de secundar que s'ofereixi reparació als treballadors del Mundial de futbol

© Warren Little / Getty Images
  • Una enquesta mundial mostra un gran suport al fet que els patrocinadors recolzin la crida per a indemnitzar treballadors i treballadores migrants

Totes les empreses sòcies de la FIFA i patrocinadores de la Copa Mundial 2022 han de pressionar la Federació Internacional de Futbol i el govern de Qatar perquè ofereixin indemnitzacions i altres reparacions als treballadors i treballadores migrants i les seves famílies que, durant els preparatius del torneig, van morir o van resultar ferits, van patir robatori de salaris o van contreure deutes per taxes de contractació il·legals, han declarat avui Human Rights Watch, Amnistia Internacional i FairSquare.

La crida es produeix davant els resultats d'una nova enquesta globall d'opinió encarregada per Amnistia Internacional, que assenyalen que les dues terceres parts (66%) de les persones enquestades —el 72%, en el cas de les que afirmen que probablement veuran almenys un partit de la Copa del Món— van afirmar que les empreses patrocinadores i sòcies de la FIFA han de demanar públicament a aquesta que s'indemnitzi als treballadors i treballadores migrants que van patir abusos durant els preparatius per a la celebració de la Copa Mundial a Qatar. L'enquesta va ser realitzada per YouGov amb una mostra de 17.477 persones adultes a 15 països.

Al juliol, les tres organitzacions de drets humans es van adreçar per escrit a les 14 empreses sòcies de la FIFA i patrocinadores de la Copa del Món de Futbol instant-les a demanar a l'organització de futbol que oferís reparació als abusos soferts pels treballadors i treballadores migrants vinculats als preparatius del Mundial. Des de llavors, quatre d'aquestes empreses —AB InBev/Budweiser, Adidas, Coca-Cola, y McDonald’s— han declarat que donen suport a aquesta compensació econòmica. Deu patrocinadors més no han mostrat el seu suport públicament ni han donat resposta a peticions per escrit per a parlar sobre els abusos relacionats amb el torneig. Aquestes empreses son VVisa, Hyundai-Kia, Wanda Group, Qatar Energy, Qatar Airways, Vivo, Hisense, Mengniu, Crypto y Byju’s.

“Les marques adquireixen els drets per a patrocinar la Copa del Món perquè desitgen que se les associï amb la diversió, la competència justa i amb assoliments humans espectaculars en el terreny de joc, no amb el robatori descontrolat de salaris i la mort de persones que van treballar per a fer possible el torneig”, ha assenyalat Minky Worden, directora d'iniciatives globals a Human Rights Watch. “Quan només falten dos mesos per a la cerimònia d'inauguració, les empreses patrocinadores han d'utilitzar la seva considerable influència per a pressionar la FIFA i Qatar perquè compleixin amb les seves responsabilitats en matèria de drets humans amb aquests treballadors.”

A més de les empreses patrocinadores de la Copa del Món, les associacions nacionals de futbol també han d'utilitzar la seva influència i demanar a la FIFA i a les autoritats de Qatar que es comprometin públicament a crear un fons d'indemnització per a reparar els greus abusos perpetrats contra els treballadors i treballadores migrants que van fer possible el torneig. A més, la FIFA ha de secundar i contribuir econòmicament iniciatives concebudes per oferir ajuda i suport als treballadors i treballadores migrants, com el Centre per a Treballadors Migrants que va recomanar la Internacional de Treballadors de la Construcció i la Fusta.

Respostes de les empreses patrocinadores

A continuació, les respostes dels quatre patrocinadors que es van mostrar partidaris de garantir reparacions per als treballadors:

  • AB InBev/Budweiser, la cervesa patrocinadora oficial de la Copa Mundial FIFA 2022, va publicar una declaració en la qual afirmava: “Donem suport a l'accés a procediments que puguin aconseguir reparacions justes per als treballadors migrants que s'han vist afectats negativament.”
  • Adidas va publicar una declaració en la qual es mostrava “partidària” que la FIFA i el Comitè Suprem de Gestió i Patrimoni, organisme organitzador de Qatar de la Copa Mundial, abordin “totes i cadascuna de les qüestions relatives als drets dels treballadors que hagin sorgit arran de l'organització de la Copa del Món 2022, incloses les accions necessàries per oferir una reparació i, si escau, la deguda indemnització als treballadors amb reclamacions no resoltes i les seves famílies.”
  • Coca-Cola va respondre als grups de drets humans declarant que continua “en converses amb les empreses patrocinadores i la FIFA per a estudiar la millor manera de consolidar els progressos realitzats a Qatar per a ampliar l'accés dels treballadors migrants a un recurs efectiu”, i “anima la FIFA a aprofitar els esforços realitzats fins avui per a incorporar el respecte als drets humans durant aquesta i les futures Copes del Món, incloent-hi estructures eficaces per donar suport a la reparació”.
  • McDonald’sva escriure: “Continuarem treballant amb la FIFA, amb persones expertes en drets humans i amb les altres empreses patrocinadores per ajudar a estimular canvis positius en matèria de drets humans, inclòs el suport de processos que facilitin l'accés a la la reparació, tant en el torneig com en les comunitats a qui servim”

Deu patrocinadors més de la Copa Mundial i socis de la FIFA no van respondre, tot i tenir polítiques de respecte cap als drets humans i les normes ambientals, socials i de governança en les seves activitats i relacions comercials. Els Principis rectors sobre les empreses i els drets humans de l'ONU assenyalen la responsabilitat que tenen totes les empreses de respectar els drets humans, fet que inclou utilitzar la seva influència amb els seus socis comercials per a evitar o mitigar efectes adversos en matèria de drets humans.

La necessitat de reparació

En els últims anys, Qatar ha introduït un seguit de reformes importants a conseqüència d'una denúncia per treball forçós davant l'Organització Internacional del Treball (OIT), i el Comitè Suprem de Gestió i Patrimoni va oferir millor protecció a les persones que treballaven en la construcció dels estadis. No obstant això, en tot el país continuen produint-se greus abusos laborals i els abusos del passat no han estat reparats adequadament.

Un informe publicat per Amnistia Internacional al maig posava en relleu que la FIFA no havia actuat amb la diligència deguda en matèria de drets humans en concedir l'organització de la Copa Mundial a Qatar el 2010, a pesar que els riscos per als treballadors i les treballadores estaven ben documentats, i posteriorment tampoc no havia adoptat mesures oportunes ni efectives per a mitigar aquests riscos.

El 19 de maig, una coalició mundial de grups de drets humans, sindicats, grups de persones aficionades al futbol, supervivents d'abusos i organitzacions de drets humans van demanar a la FIFA que establís juntament amb Qatar un programa integral per a oferir reparació per tots els abusos relacionats amb la Copa del Món 2022. Per al seu finançament, la FIFA hauria de reservar una suma almenys equivalent als 440 milions de dòlars nord-americans de la dotació en premis destinada als equips que participen en el torneig. A només dos mesos de l'inici del torneig, la FIFA encara no s'ha compromès a reparar els abusos i afirma que continua estudiant la proposta.

“Ni Qatar ni la FIFA poden fer res davant la pèrdua d'un ésser estimat”, va afirmar Nick McGeehan, director i fundador de FairSquare, que investiga els abusos laborals a migrants. “Però una indemnització econòmica a les famílies en dificultats per la mort d'un treballador migrant podria oferir un respir econòmic i tal vegada reduir un mal permanent.”

Basar-se en els mecanismes existents

Human Rights Watch ha documentat que la indemnització pot tenir un efecte beneficiós de gran abast per als treballadors i treballadores migrants i les seves famílies.

Des de 2018, les autoritats de Qatar han incorporat mesures per protegir els treballadors pel robatori de salaris i millorar el seu accés a la justícia, però aquestes mesures no cobreixen a tots els treballadors i treballadores ni aborden els abusos succeïts en els anys anteriors a l'establiment dels sistemes. I el que és summament important, continua havent-hi considerables llacunes en la seva aplicació i compliment. Per exemple, si el treballador o la treballadora ja s'ha anat de Qatar, no pot accedir als comitès laborals ni a un fons creat per a pagar-los quan el seu ocupador no el fa.

Empreses patrocinadores, associacions de futbol i la FIFA han d'utilitzar la seva influència amb Qatar i pressionar les autoritats perquè ampliïn i reforcin els sistemes i plans de compensació existents al país, i, quan calgui abordar un nombre elevat d'abusos comesos en el passat, estableixin mecanismes complementaris efectius per a reparar tots els danys que han quedat sense resoldre.

Informació general sobre l'enquesta

YouGov va enquestar 17.477 persones adultes a Alemanya, l'Argentina, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, els Estats Units, Finlàndia, França, Kènia, el Marroc, Mèxic, Noruega, Països Baixos, el Regne Unit i Suïssa. D'aquestes persones, el 54% van dir que probablement veurien almenys un partit de la Copa del Món.

Totes les xifres, tret que s'expressi el contrari, són de YouGov Plc. La grandària total de la mostra va ser de 17.477 persones adultes. El treball de camp es va dur a terme entre el 16 d'agost i el 6 de setembre de 2022. L'enquesta es va fer a través d'Internet. Les xifres s'han ponderat i representen les persones adultes (majors de 18 anys) de tots els països on es va realitzar l'enquesta.

**

“Les empreses patrocinadores han pagat a la FIFA més de mil milions de dòlars perquè se les associï amb la Copa del Món 2022, i no voldran que el prestigi de les seves marques es vegi entelat per abusos contra els drets humans”, ha afirmat Stephen Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d'Amnistia Internacional. “És clar el que els seus clients i el públic en general volen que facin: defensar els drets dels treballadors a Qatar i exigir que s'indemnitzi cada treballador i treballadora que hagi sofert abusos perquè aquest torneig pogués arribar a celebrar-se.”