Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Foto: christophemeireis.com

Blog

I si resulta que ser activista d’Amnistia Internacional serveix per canviar les coses?

Àrea d'Activisme i Mobilització,

Fa més de cinc mesos que Israel bombardeja Gaza sense treva i sembla que això no hi hagi qui ho aturi. A casa nostra, el preu a pagar per un sostre digne està disparat; segons l'Incasòl, en els últims deu anys el lloguer mitjà a Catalunya ha crescut un 54%. A Colòmbia, malgrat la signatura d'un acord de pau entre el govern colombià i les FARC-EP, fa més de set anys, la violència no cessa i el darrer informe anual d’Amnistia Internacional (AI) constata que les persones que hi defensen la terra, el territori i el medi ambient continuen corrent especial risc.

Són molts els exemples de situacions que atempten contra els drets humans aquí i arreu, i moltes les dades desencoratjadores, però sortosament també són multitud els exemples de resistència. Aquí i a tot el món, organitzacions i moviments s’organitzen, donen resposta i aconsegueixen avenços mentre inspiren a la resta i demostren que sí, que les coses canvien, però no ho faran soles. Amnistia Internacional, moviment integrat per 10 milions de persones a escala mundial, és part de l’engranatge de canvi i una eina útil per a tots aquells col·lectius que treballen per tal que totes les persones gaudim dels nostres drets.

AI s’ha posicionat històricament al costat de demandes que han aconseguit un gran recorregut i que encara avui dia donen resultat. És el cas de l’abolició de la pena de mort, per exemple: l’Estat de Benin, finalment i des de fa poques setmanes, no compta amb cap persona condemnada a la pena capital a les seves presons. Per la seva banda, el Consell de Ministres de Zimbàbue ha donat suport molt recentment a l'abolició de la mateixa pena. Quan Amnistia Internacional va començar a treballar sobre aquest qüestió el 1977, només 16 països havien abolit la pena de mort. Avui, la xifra ascendeix a 112 (més de la meitat dels països del món).

Llei d'habitatge i mobilització social

Però sense anar tan lluny, i reprenent l’alarmant dada mencionada de l’increment del preu dels lloguers, també podem posar en valor que l’Estat espanyol per fi compta amb el desplegament d’una nova llei d’habitatge. La voluntat política que ho ha possibilitat no s’ha donat per atzar: organitzacions i moviments socials (entre els quals Amnistia Internacional), però especialment el moviment per l’habitatge, han estat molts anys lluitant perquè això fos una realitat. Ara, cal garantir-ne la seva correcta implantació i també continuar pressionant perquè es pal·liïn tots els forats que encara té (i que AI ha denunciat: la llei deixa qüestions essencials a decisió de cada Comunitat Autònoma, no preveu mecanismes de supervisió ni sanció en cas d’incompliment, etc.). Davant d’això, el paper d’AI en suport al moviment per l’habitatge serà fonamental.

Aquestes línies començaven mencionant també els contextos palestí i colombià: l’alto el foc que fa mesos que exigim a la Franja de Gaza arribarà i tampoc ho farà per atzar. Els i les activistes d’AI són part d’un ampli teixit que no deixa de mobilitzar-se, presentar mocions en Ajuntaments, posicionar-se públicament i exigir la fi de la brutal ocupació de Gaza i Cisjordània, inclosa Jersualem Est, que ha permès la consagració d’un sistema d’apartheid imposat a tota la població palestina.

Pel que fa a Colòmbia, des d’aquí recomanem seguir de prop les constants xerrades que està duent a terme per tot l'estat i també a Catalunya la defensora de drets humans, Manuela Bedoya, acollida pel grup local d’activistes d’AI Barcelona. Ella s’ha vist obligada a deixar temporalment casa seva, al país llatinoamericà, degut precisament a la situació de risc en què es trobava pel fet de dur a terme la seva tasca, però ara des d’aquí contribueix a difondre la situació en origen i propicia la generació de nous imaginaris.

Aposta per les veus més invisibilitzades, aquí i allà

Des d’AI, per tant, ens posicionem enfront les vulneracions de drets arreu, sigui més a prop o més lluny. La nostra extensa xarxa ens permet actuar de forma local per donar resposta a problemàtiques que sovint es donen a milers de quilòmetres de distància, però sempre amb el rigor de comptar amb informació de primera mà. A més, anem molt més enllà dels temes ‘mainstream’ i posem el focus en les veus més silenciades i invisibilitzades.

Ser activista d’Amnistia Internacional implica, doncs, formar part d’un moviment de milions de persones que, a Catalunya, pren forma a través de més de 10 grups repartits pel territori. Des d’aquí, apel·lem a la importància de moure’ns per aconseguir canvis i a fer-ho colze a colze, de manera coordinada, amb la resta de membres del grup; membres sovint de diferents edats, en una experiència de col·laboració intergeneracional que no només ens permet comprovar l’impacte real que provoquen les nostres accions, sinó que ens permet aprendre de la resta.

T’animem a passar de la inquietud personal davant atrocitats i crims, a l’acció col·lectiva amb nosaltres per fer-hi front. La teva implicació és cabdal, fes-te activista d’Amnistia Internacional!