Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La pena de mort el 2022: Les execucions assoleixen la xifra més alta en cinc anys

Protesta d'activistes d'Amnistia Internacional Alemanya en solidaritat amb les persones que es manifesten a l'Iran i són executades per exercir el seu dret a la protesta.
  • Amnistia documenta un mínim de 883 persones executades, el nombre més alt registrat a tot el món des del 2017.
  • 81 persones executades en un sol dia a l'Aràbia Saudita.
  • Es va tenir notícia d'execucions dutes a terme en almenys 20 països.
  • 6 països van abolir la pena de mort del tot o parcialment: en total ja són 121.


“Les execucions registrades el 2022 van aconseguir la xifra més alta en cinc anys a causa dels banys de sang que van dur a terme alguns països executors del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica”, ha declarat avui Amnistia Internacional amb motiu de la publicació del seu informe anual sobre la pena de mort.

L’organització ha tingut coneixement de l'execució d’un mínim de 883 persones en 20 països, la qual cosa representa un augment del 53% respecte al 2021. Aquest augment de les execucions —que no inclouen els milers que es creu que es van dur a terme a la Xina l'any passat— l’encapçalen països del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica, on les xifres documentades van passar de 520 el 2021 a 825 el 2022.

Els països de la regió del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica van violar el dret internacional en augmentar les execucions el 2022, revelant una cruel indiferència cap a la vida humana. El nombre de persones a qui es va privar de la vida va augmentar de manera espectacular a tota la regió; l'Aràbia Saudita va executar la impressionant xifra de 81 persones en un sol dia. Més recentment, en un intent desesperat de posar fi a la revolta popular, l'Iran ha executat persones només per haver exercit el seu dret a protestar”, ha afirmat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

En un intent desesperat de posar fi a la revolta popular, l'Iran ha executat persones només per haver exercit el seu dret a protestar

Agnès Callamard, Amnistia Internacional

El més alarmant és que el 90% de les execucions conegudes en el món fora de la Xina van ser dutes a terme per només 3 països de la regió. Les execucions registrades a l'Iran van augmentar de 314 el 2021 a 576 el 2022; a l'Aràbia Saudita, les xifres es van triplicar, passant de 65 el 2021 a 196 el 2022 —la més alta registrada per Amnistia en 30 anys—, mentre que Egipte va executar 24 persones.

L'ús de la pena de mort va seguir envoltat de secretisme en diversos països, entre els quals la Xina, Corea del Nord i Vietnam —en els quals es té constància que s'utilitza àmpliament la pena capital—, cosa que significa que la xifra global real és molt més alta. Encara que es desconeix el nombre precís de persones executades a la Xina, és evident que el país va continuar sent el país que més execucions duu a terme en el món, per davant de l'Iran, l'Aràbia Saudita, Egipte i els Estats Units.

Cinc països van reprendre execucions

El 2022, es van reprendre les execucions en cinc països —Afganistan, Palestina, Kuwait, Birmània i Singapur— al mateix temps que aquestes van augmentar a l'Iran (de 314 a 576), l'Aràbia Saudita (de 65 a 196) i els Estats Units (d'11 a 18).

El nombre documentat de persones executades per delictes de drogues es va duplicar amb escreix el 2022 en relació amb el 2021. Les execucions per delictes de drogues violen el dret internacional dels drets humans, que estableix que només hauran de dur-se a terme execucions pels “delictes greus delictes”, és a dir, aquells en què va haver-hi homicidi intencional. Es van documentar execucions per delictes de drogues a l'Aràbia Saudita (57), la Xina, l'Iran (255) i Singapur (11), que van representar el 37% de totes les execucions documentades a tot el món per l'organització. És probable que també es duguessin a terme execucions per aquests delictes a Vietnam, encara que aquestes xifres continuaven sent secret d'Estat.

Gairebé el 40% de totes les execucions conegudes van ser per delictes de drogues. El que és pitjor: aquest càstig cruel sol afectar desproporcionadament les persones d'entorns desfavorits”, ha declarat Agnès Callamard. “Ja és hora que els governs i l'ONU augmentin la pressió sobre els responsables d'aquestes violacions flagrants dels drets humans i garanteixin l'establiment de salvaguardes internacionals.”

Encara que les execucions van augmentar, el nombre total de condemnes a mort imposades va continuar sent bàsicament el mateix amb un lleuger increment: de 2.052 el 2021 a 2.016 el 2022.

Un raig d’esperança

En aquest context tan negatiu, va haver-hi un raig d'esperança, perquè sis països van abolir la pena de mort totalment o parcialment, la majoria a l’Àfrica.

Kazakhstan, Papua Nova Guinea, Sierra Leone i República Centreafricana van abolir la pena de mort per a tots els delictes, mentre que Guinea Equatorial i Zàmbia la van abolir només per als delictes comuns.

El desembre de 2022, 112 països havien abolit la pena de mort per a tots els delictes i 9 l'havien abolit només per als delictes comuns.

L'impuls positiu va continuar amb mesures legislatives cap a l'abolició adoptades per Libèria i Ghana, mentre les autoritats de Sri Lanka i les Maldives declaraven que no executarien les seves condemnes a mort. A més, es van presentar projectes de llei per a abolir la pena de mort preceptiva en el Parlament de Malàisia.

Quan tants països continuen relegant la pena de mort a l'abocador de la història, és hora que els altres segueixin el seu exemple. Accions brutals com les de països com l'Iran i l'Aràbia Saudita, així com a la Xina, Corea del Nord i Vietnam, ja són minoria. Aquests països han d'adaptar-se amb urgència als temps, protegir els drets humans i fer justícia en lloc de fer execucions”, ha conclòs Agnès Callamard.

Amb 125 estats membres de l'ONU —més que mai— que demanen una moratòria de les execucions, Amnistia Internacional no ha sentit mai tanta esperança com ara que aquest càstig abominable pot ser relegat als annals de la història, i que així serà. Les tràgiques xifres de 2022, no obstant això, ens recorden que no podem adormir-nos. Continuarem fent campanya fins que la pena de mort quedi abolida a tot el planeta.”