Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món
Blog

Dones defensores de drets humans en temps de pandèmia

Adriana Ribas (Coordinadora d’AIC),

Dones i homes de tot el món assumeixen riscos enormes per a defensar els nostres drets. Poden ser docents, estudiants, periodistes, professionals de l’advocacia, o simplement activistes. Pots ser tu, els teus familiars o les teves amistats. Què els ha passat amb la irrupció de la pandèmia?

A desenes de països persones defensores de drets humans son assetjades, torturades, empresonades, i fins i tot assassinades, simplement per atrevir-se a alçar la veu. Sense la seva valentia, el món seria menys just i menys igualitari.

Amnistia Internacional i moltes altres organitzacions de drets humans portem anys documentant una tendència mundial d’atacs contra els defensors i defensores, així com d’una reducció de l’espai de la societat civil. Però sens dubte aquest procés s’ha vist accelerat ara com a conseqüència de la pandèmia, durant la qual nombrosos països han anat molt més allà del que és necessari i proporcionat per a protegir la salut pública.

Això ha passat especialment en aquells països on ja es limitava l’espai de la societat civil, i on les persones que s’atrevien a alçar la veu i a defensar els drets humans ja eren tractades amb hostilitat.

A més, els països on ja es produïen homicidis de defensors i defensores i es reprimien, en general, els drets humans abans de la pandèmia, l’actual crisi de la COVID ha facilitat noves oportunitats als qui busquen silenciar la defensa dels drets humans. Les limitacions imposades a la llibertat de circulació, amb estrictes confinaments i tocs de queda que han reduït la capacitat de les comunitats i de les persones per protegir-se, per exemple, amagant-se o buscant refugi, hi han tingut molt a veure. A aquest factor cal sumar-li la reducció de la protecció per part de l’Estat, ja que s’han desviat recursos policials per a destinar-los a tasques relacionades amb la pandèmia.

Per resistir i continuar amb la seva tasca, malgrat aquests desafiaments, els defensors i defensores dels drets humans han hagut de recórrer a la seva experiència de treball en entorns difícils, a les seves reserves de capacitat d’adaptació i autoprotecció i al suport solidari de les seves comunitats i xarxes.

Aquests són tres testimonis de dones defensores. Tres entre moltes:

Ruth Mumbi, defensora dels drets de les dones i a una vida digna a Kenia és fundadora i coordinadora de Bunge La Wamamam Mashinani (Parlament de Dones), organització que promou els drets de les dones. Durant la pandèmia, la Ruth va recopilar i va publicar testimonis de nombroses víctimes dels desnonaments que s’estaven produint en assentaments informals a Nairobi, que no tan sols suposaven la destrucció de les llars de milers de persones que no tenien alternativa d’allotjament (el que constitueix una greu violació del seu dret a l’habitatge) sinó que en produïr-se enmig d’una pandèmia com l’actual, agreugen la seva possible repercussió sobre el dret a la salut i la vida.

Manal Tamimi  persisteix en el seu treball com a defensora del dret a la pau i a la llibertat de reunió i associació pacífica a Palestina. Des que el 2009 els assentaments israelians es multipliquessin al voltant de Nabi Saleh, el poble de la Manal, s’han organitzat manifestacions setmanal pacífiques contra l’ocupació. A més, la font natural d’aigua que els proveïa va començar a publicitar-se com a destí turístic i operadors turístics online van començar a lucrar-se de les riqueses naturals situades als voltants de Nabi Saleh, beneficiant-se i contribuint al manteniment, desenvolupament i expansió dels assentaments il·legals, la qual cosa equival a crims de guerra tipificats en el dret penal internacional. En aquest context de limitació de l’accés a l’aigua i de vulneració de la llibertat de circulació de la població palestina, la lluita de Manal en Nabi Saleh persisteix malgrat la pandèmia.

Susana de la Cruz, acollida temporalment a Catalunya a causa de les amenaces que ha sofert, és una activista indígena de Chiapas impulsora del Col·lectiu de Famílies de Presos en Lluita a Mèxic. Després de l’empresonament i la tortura que va patir el seu germà Juan, la Susana s’ha centrat a impulsar accions de defensa jurídica i política per la llibertat de persones indígenes injustament preses i a visibilitzar les violacions als drets humans i discriminació que pateixen els pobles originaris, com per exemple la despossesió territorial i el desplaçament forçat. La pandèmia tampoc no ha aturat la seva activitat com a defensora.

Així, davant de l’adversitat, centenars de defensors i defensores de drets humans han seguit al capdavant en la lluita pels drets humans, tot i els nombrosos obstacles a què han hagut d’enfrontar-se: agressions físiques i verbals, criminalització, discriminació i restriccions del dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica, del dret d’associació i del dret a accedir a la justícia.

Hem de donar suport a les persones que defensen els drets humans a tot el món i fer tot el possible perquè estiguin fora de perill.