Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: Atacs aeris letals a l'estat de Kachin semblen encaixar en un patró d'atacs il·legítims

© STR/AFP via Getty Images

Davant la notícia que els atacs aeris perpetrats per l'exèrcit birmà la nit del diumenge a l'estat de Kachin van matar desenes de persones, entre les quals hi havia civils en un concert, Hana Young, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional, ha declarat:

“Cantants i altres artistes i civils estan entre les presumptes víctimes mortals dels atacs aeris perpetrats anit. Pensem que aquest atac forma part d'un patró d'atacs aeris il·legítims de les forces armades que han matat i ferit civils en zones controlades per grups armats. 

Les forces armades han mostrat un menyspreu absolut per la vida de la població civil en la seva campanya creixent contra l'oposició. Costa creure que no coneguessin la significativa presència civil en el lloc d'aquest atac. Les forces armades han de permetre l'accés immediat de personal mèdic i ajuda humanitària a les persones afectades per aquests atacs aeris així com a altres civils en situació de necessitat.

Les forces armades de Myanmar porten cometent atrocitats generalitzades des del cop d'estat de 2021, inclosos homicidis il·legítims, detencions arbitràries, tortures i desplaçaments forçosos de civils. I han pogut cometre aquests crims per la ineficaç resposta internacional a una crisi de drets humans cada vegada major.

Quan els membres de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) es disposen a celebrar diverses reunions d'alt nivell en les pròximes setmanes, aquest atac posa en relleu la necessitat de revisar l'enfocament de la crisi de Myanmar. L'ASEAN ha de fer un pas endavant i formular una línia d'acció més enèrgica perquè els caps militars posin fi a aquesta repressió creixent.” 

Informació complementària

El 23 d'octubre, les forces armades de Myanmar van llançar un atac aeri sobre una representació musical prop del poble de Nan Pa, en el municipi de Hpakant, estat de Kachin, en el nord del país.

Segons informes, l'atac va matar desenes de persones, encara que Amnistia no ha pogut confirmar el número de manera independent. Entre les persones mortes i ferides en l'atac hi havia civils, inclosos artistes prominents que treballaven en la representació, que formava part de les celebracions del 62 aniversari de l'Organització per la Independència de Kachin.

L'Organització per la Independència de Kachin és el braç polític de l'Exèrcit Independentista de Kachin, que controla la zona i porta dècades enfrontat a les forces armades de Myanmar.

Les forces armades es recolzen cada vegada més en accions aèries en la seva lluita per mantenir el control del país, que van assumir a través d'un cop d'estat l'1 de febrer de 2021.

En un informe publicat al juliol, “Bullets rained from the sky”: War crimes and displacement in eastern Myanmar, Amnistia Internacional concloïa que l'exèrcit de Myanmar ha sotmès poblaió civil karen i karenni a càstigs col·lectius en forma d'atacs aeris i terrestres generalitzats, detencions arbitràries —que sovint inclouen tortura o execució extrajudicial— i saqueig i crema sistemàtica de pobles.