Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Tailàndia: La violència digital amb suport de l'Estat s'utilitza per a silenciar dones i activistes LGBTI

Niraphorn “Bie” Onnkhaow. Activista de 22 anys, el seu iPhone ha estat infectat amb el programa espia Pegasus en 14 ocasions.

A Tailàndia, dones i activistes LGBTI estan sent objecte d'una allau d'atacs insultants a Internet amb llenguatge misogin, homofòbic i transfòbic, contingut sexualitzat i altres formes de violència de gènere facilitada per la tecnologia, afirma Amnistia Internacional en el seu nou informe, publicat avui.

L'informe “Being Ourselves is Too Dangerous”posa en relleu com actors estatals i no estatals han sotmès il·legítimament dones i activistes LGBTI a mètodes de vigilància digital selectiva, com el programari espia Pegasus i l'assetjament en línia, per a aconseguir el seu silenci.

“Des de fa temps, Tailàndia ve autoproclamant-se paladí de la igualtat de gènere, i en diverses ocasions s'ha compromès internacionalment a protegir els drets de dones i persones LGBTI. No obstant això, la realitat és que dones i activistes LGBTI continuen sofrint al país una greu violència de gènere facilitada per la tecnologia”, ha declarat Chanatip Tatiyakaroonwong, investigador sobre Tailàndia d'Amnistia Internacional.

Després del cop militar de 2014, activistes al capdavant de les protestes pacífiques de Tailàndia han aprofitat la tecnologia digital per a pronunciar-se sobre assumptes de drets humans en un escenari de reducció de l'espai de la societat civil.

No obstant això, l'informe mostra com s'està utilitzant aquesta eina per a assetjar aquestes persones, difondre desinformació en matèria de gènere i transmetre un discurs d'odi i un contingut sexualizat degradant per a les dones i les persones LGBTI.

L'informe es basa fonamentalment en entrevistes en profunditat amb 40 dones i persones LGBTI, moltes d'elles activistes joves i persones que viuen a les províncies frontereres del sud del país de majoria musulmana malàisia.

Vigilància digital selectiva

En la seva recerca, Amnistia Internacional va entrevistar nou de les 15 activistes que s'ha confirmat que, en 2020 i 2021, van ser objecte de l'atac de Pegasus, un programari espia altament invasiu desenvolupat per l'empresa de cibertecnologia israeliana NSO Group. L'informe mostra que aquesta vigilància digital selectiva va tenir un impacte desproporcionat sobre dones i activistes LGBTI, en crear una por característica per raó de gènere al fet que la vulneració de la seva informació privada podria comportar més extorsió, assetjament i discriminació.

Niraphorn Onnkhaow, estudiant i activista de 22 anys, es va quedar commocionada quan va rebre una notificació d'amenaça en la qual Apple li avisava que el seu iPhone podria estar sent blanc d'atacs “d'agents patrocinats per l'Estat”. De fet, el seu iPhone va ser el que en més ocasions va resultar infectat pel programa espia Pegasus (14 vegades) de totes les persones objecte d'atac a Tailàndia. Onnkhaow creu que això era per la seva participació en el moviment juvenil en favor de la democràcia que va començar el 2020.

“Com a dona, em resulta aterridor que envaeixin la meva intimitat. Podrien filtrar fotos de caràcter privat que trobin en el meu telèfon per a desprestigiar-me i perjudicar-me fins al punt d'haver d'abandonar totalment l'activisme”, va declarar Onnkhaow, que va afegir: “Crec que està augmentant la vigilància i el control de dones i activistes LGBTI.”

Les proves tècniques i indiciàries, juntament amb la política de NSO Group de vendre els seus productes exclusivament als governs, apunten clarament a la implicació d'un o més actors de l'Estat tailandès en els casos en què es va emprar el programari espia Pegasus. L'anàlisi de la Comissió Nacional de Drets Humans de Tailàndia arriba a la mateixa conclusió respecte a la implicació d'un organisme del govern tailandès en l'ús del programari espia.

Amnistia Internacional va entrevistar també activistes, en alguns casos LGBTI, que van rebre alertes de Meta amb l'avís que els seus comptes de Facebook estaven sent objectiu d'un “atacant amb el suport del govern o altament qualificat”.

Una d'aquestes persones va ser Patcharadanai Rawangsub, que s'identifica com a gai i és membre del grup en favor de la democràcia Talu Fah. Al saber que les seves activitats en línia estaven sent vigilades, va témer que les seves dades privades poguessin utilitzar-se per a processar-lo.

“Anar a la presó és el meu pitjor malson. Per als gais i les dones trans, les presons tailandeses poden ser brutals, perquè el més probable és que t'assetgin i ataquin sexualment i et discriminin”, va dir.

Àmplia gamma de tàctiques d'assetjament en línia

En campanyes en línia coordinades, se sospita que iniciades o secundades per agents estatals o afins a l'Estat, es va presentar Piyanut Kotsan, directora executiva d'Amnistia Internacional, com a agent estrangera que tractava de desprestigiar al govern tailandès.

Va haver-hi activistes que van sofrir doxing, consistent a revelar detalls o documents personals o d'identificació d'algú a Internet sense el seu consentiment.

Nitchakarn Rakwongrit, activista juvenil feminista no binari, va explicar a Amnistia Internacional que, quan tenia 17 anys, un compte anònim de X (abans Twitter) va fer pública informació privada seva, com el número del seu carnet d'identitat i els càrrecs penals als s'enfrontava per participar en protestes pacífiques. Pel que sembla, l'objectiu d'aquest doxing era la intimidació i que abandonés l'activisme.

En la comunitat musulmana, moltes persones LGBTI activistes han sofert una violenta reacció en línia pel seu activisme. Un exemple notable va ser el de tres activistes, dones transgènere musulmanes, que van rebre amenaces de violència després de concedir una entrevista a un mitjà de comunicació en línia sobre la discriminació de les persones LGBTI en la seva comunitat.

“L'objectiu final d'aquests atacs és aniquilar el caràcter de la persona activista, soscavar la seva credibilitat, deslegitimar la seva funció i aïllar-la de la resta de la societat. Es tracta d'una tàctica envolupant que adverteix clarament que es castigarà dones i activistes LGBTI que s'atreveixin a posar en dubte el que s'estableix”, va declarar Elina Castillo Jiménez, investigadora del Laboratori sobre Seguretat d'Amnistia Internacional sobre vigilància digital selectiva.

El silenciament de dones i activistes LGBTI

Amnistia Internacional va descobrir que la violència digital tenia un efecte intimidatori entre moltes dones i activistes LGBTI, que començaven a censurar-se i, sovint, abandonaven totalment l'activisme de drets humans. Hi havia activistes que també sofrien greus repercussions de salut mental, com a paranoia, depressió i trastorn d'estrès posttraumàtic.

“Utilitzem eines digitals [...] per a comunicar-nos mútuament. Però no publicaríem res sobre les nostres activitats en les xarxes socials. És massa perillós”, ens va explicar un estudiant activista de gènere divers de la província de Pattani.

Globalment, i segons informes, més de la meitat de les dones i les nenes han sofert abusos i assetjament en línia. Això afecta de manera desproporcionada a les qui estan més marginalitzades per la seva orientació sexual,identitat o expressió de gènere i les seves característiques sexuals, i altres formes de discriminació.

“Les eines digitals són fonamentals per a les dones, les nenes i les persones LGBTI a Tailàndia i a tot el món per a facilitar la seva autoexpressió i l'activisme, i promoure la justícia de gènere. Però la violència de gènere facilitada per la tecnologia fa que els espais digitals siguin insegurs per a elles, i els impedeix defensar plenament dels drets humans”, ha afirmat Shreshtha Das, assessora de gènere d'Amnistia Internacional.

El govern tailandès va negar qualsevol participació en la vigilància digital selectiva i l'assetjament en línia de dones i activistes LGBTI, però no va expressar cap voluntat d'investigar els casos posats en relleu en la recerca.

En no prendre mesures significatives per a protegir els i les activistes, el govern tailandès no ha complert les seves responsabilitats conformement als tractats internacionals de drets humans dels quals Tailàndia n'és Estat Part, incloses les de garantir el dret a no sofrir violència de gènere, a la llibertat d'expressió, a la llibertat de reunió pacífica i associació, a la intimitat i a un recurs efectiu.

“El govern tailandès ha de comprometre's públicament a abstenir-se d'utilitzar la vigilància digital selectiva i l'assetjament en línia, i protegir les persones activistes contra aquestes pràctiques. També ha d'investigar tots els casos de violència de gènere facilitada per la tecnologia contra dones i activistes LGBTI, i proporcionar un recurs efectiu a les persones afectades”, ha dit Chanatip Tatiyakaroonwong.

Amnistia Internacional també demana a Tailàndia que prohibeixi el programari espia altament invasiu i estableixi una normativa que s'ajusti als drets humans per a altres tipus de programes espia. Fins llavors, el país ha de promulgar una moratòria general sobre la venda, ús, exportació transferència i suport d'altres tipus de programes espia.

NSO Group també ha incomplert les seves responsabilitats de drets humans segons les normes jurídiques internacionals.

Amnistia Internacional va enviar cartes a NSO Group i altres entitats afins indagant sobre la venda del programari Pegasus utilitzat per a atacar nou de les 40 persones entrevistades. Cap de les empreses va contestar.

NSO Group ha d'aturar la producció, venda, transferència, ús i suport de Pegasus i altre programari espia similar altament invasiu. A més, aquesta empresa ha de proporcionar una reparació adequada a les víctimes de vigilància selectiva il·legítima mitjançant Pegasus a Tailàndia.

“Tailàndia mai no serà el paradís de la igualtat de gènere que sovint afirma ser, tret que el govern i les empreses privades pertinents adoptin mesures immediatament per a posar fi a la violència de gènere facilitada per la tecnologia”, ha declarat Chanatip Tatiyakaroonwong.

Informació complementària

Aquest informe forma part de la campanya global d'Amnistia Internacional Protegim la Protesta, que es basa en el treball existent de l'organització sobre el dret a la reunió pacífica , així com la interacció entre gènere i tecnologia.

Un informe realitzat anteriorment per l'ONG tailandesa iLaw, Digital Reach i Citizen Lab, va trobar infeccions per Pegasus en els telèfons de 35 persones entre 2020 i 2021. El Laboratori sobre Seguretat d'Amnistia Internacional va dur a terme l'anàlisi independent de cinc d'aquests casos.

A Uganda i el Canadà s'estan realitzant més investigacions sobre violència de gènere facilitada per la tecnologia, en el marc de la campanya Seguretat a Internet, que es presentaran en els pròxims mesos.