Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El retorn de Julian Assange als tribunals britànics per enfrontar-se a una possible extradició als EUA, un perjudici durador per a la llibertat de premsa mundial

© Amnesty Germany/Jarek Godlewsk

Simon Crowther, assessor jurídic d'Amnistia Internacional, assistirà a la pròxima vista judicial de Julian Assange, que se celebrarà davant el Tribunal Superior del Regne Unit el 20 de maig, per a observar els procediments com a observador jurídic expert.

El desenllaç d'aquesta vista determinarà si Julian Assange té més oportunitats per a defensar el seu cas davant els tribunals britànics o si ha esgotat tots els recursos al Regne Unit, la qual cosa desembocarà en la seva extradició o en una sol·licitud davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.
 
“Ara que el tribunal torna a reunir-se per a determinar la sort de Julian Assange, repetim les enormes repercussions que hi ha en joc si és extradit als Estats Units: el risc que sigui sotmès a violacions de drets humans i el perjudici durador que es causarà a la llibertat de premsa mundial”, ha manifestat Simon Crowther.

Si és extradit, Assange pot enfrontar-se a desenes d'anys de presó i al perill de ser reclòs en règim d'aïllament prolongat en una presó de màxima seguretat amb mals serveis de salut.”

Simon Crowther, Amnistia Internacional

“Si és extradit, Assange pot enfrontar-se a desenes d'anys de presó i al perill de ser reclòs en règim d'aïllament prolongat en una presó de màxima seguretat amb mals serveis de salut. És senzillament impossible garantir la seva seguretat i benestar, igual que els Estats Units no els garanteix a les desenes de milers de persones que estan actualment empresonades al país. Assange ja ha passat cinc anys empresonat al Regne Unit, una gran part d'aquests de manera arbitrària.”
 
“Les autoritats nord-americanes semblen totalment decidides al fet que Assange serveixi d'exemple per exposar els presumptes crims de guerra que han comès, en lloc de defensar i respectar els valors de la llibertat d'expressió. Rebre informació governamental delicada de fonts exteriors i difondre-la en nom de l'interès públic no és un delicte. Es tracta d'activitats fonamentals per al treball de periodistes i editors. L'opinió pública té el dret absolut a saber si el seu govern està infringint el dret internacional. Els Estats Units han de retirar tots els càrrecs formulats contra Assange, i el Regne Unit ha de detenir els procediments d'extradició, la qual cosa permetrà que Assange sigui alliberat sense demora de la custòdia britànica.

Informació complementària

Després de l'ajornament, el 26 de març, de la vista judicial, el Tribunal Superior del Regne Unit ha confirmat la celebració d'una vista el 20 de maig, després d'haver rebut noves garanties diplomàtiques dels Estats Units el 16 d'abril. El 3 de maig, Amnistia Internacional va emetre una declaració pública sobre la importància del principi de publicitat dels actes judicials i l'accés d'observadors judicials a les vistes de Julian Assange.