Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Més d'un milió de persones se sumen a la campanya global per exigir la llibertat de Nasrin Sotoudeh a l'Iran

Acte de protesta d'Amnistia Internacional davant de l'ambaixada de l'Iran a Madrid. Fotografia: © Adolfo Luján

Més d'un milió de persones a tot el món s'han unit per expressar la seva indignació per la condemna a 38 anys i sis mesos de presó i 148 fuetades imposada a la destacada advocada iraniana de drets humans Nasrin Sotoudeh en dos judicis manifestament injusts, ha anunciat avui Amnistia Internacional, després de fer entrega en ambaixades iranianes de tot el món de les signatures que en demanen la llibertat.

Per commemorar el primer aniversari de la detenció de Nasrin Sotoudeh, Amnistia Internacional ha organitzat una entrega global de les signatures recollides per demanar a les autoritats iranianes la seva llibertat immediata i incondicional. D'acord amb les normes de l'Iran sobre aplicació de condemnes, Nasrin Sotoudeh haurà de complir 17 anys de presó.

"La cruel condemna imposada a Nasrin Sotoudeh per defensar drets de les dones i alçar-se contra les lleis discriminatòries i degradants de l'Iran que imposen l'ús del vel ha commogut el món sencer. La injustícia del seu cas ha arribat al cor de centenars de milers de persones que, en una commovedora mostra de solidaritat, han alçat la veu per exigir la seva llibertat", ha afirmat Philip Luther, director d'Investigació i Incidència per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

Avui enviem un missatge clar: el món està mirant i continuarem fins que Nasrin Sotoudeh sigui lliure

Philip Luther, Amnistia Internacional

"Esperem que el suport a la campanya d'Amnistia Internacional mostri a Nasrin Sotoudeh que, malgrat haver de patir aquest malson, no està sola. La continuïtat de la seva reclusió ha donat projecció internacional a les profunditats de la repressió que exerceixen les autoritats iranianes. Avui els enviem un missatge clar: el món està mirant i la nostra campanya continuarà fins que Nasrin Sotoudeh sigui lliure".

El cas de Nasrin Sotoudeh és representatiu de la repressió general desfermada per les autoritats iranianes en els últims anys per esclafar la societat civil iraniana i silenciar qui defensa els drets humans al país. Amnistia Internacional demana a les autoritats iranianes que aturin els atacs contra els qui defensen els drets humans, com els advocats i advocades de drets humans i les persones que defensen els drets de les dones. L'últim cas és el d'Amirsalar Davoudi, condemnat la setmana passada a 30 anys de presó i 111 fuetades per utilitzar Telegram i atendre entrevistes amb mitjans de comunicació denunciant violacions de drets humans.

"Aquesta campanya mostra que, siguem a l'Argentina, el Camerun, el Japó, Pakistan o Espanya, el que ens uneix és la nostra humanitat comuna i que hem d'enfrontar-nos a les violacions de drets humans amb independència del lloc del món on es cometin", conclou Philp Luther.

A 10 de juny, han signat la petició d'Amnistia Internacional 1.188.381 persones, més de 260.000 de les quals a Espanya, en una acció que encara és oberta.

Informació complementària

Nasrin Sotoudeh és una destacada advocada de drets humans i defensora dels drets de les dones que ha dedicat la seva vida a treballar pacíficament pels drets humans, oposant-se fins i tot a les lleis discriminatòries sobre l'ús obligatori del vel i a la pena de mort. Va ser detinguda al seu domicili el 13 de juny de 2018.

Al març de 2019, va ser condemnada a 33 anys i sis mesos de presó i a 148 fuetades pel seu treball pels drets humans. D'acord amb les normes de l'Iran sobre compliment de condemnes, el temps real de condemna que haurà de complir en aquest cas serà de 12 anys.

Al setembre de 2016, Nasrin Sotoudeh havia estat condemnada en absència a cinc anys de presó en una altra causa, també relacionada amb el seu treball pels drets humans. Sumant ambdues causes, se li han imposat en total 38 anys i sis mesos de presó, dels quals haurà de complir 17 anys.