Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iraq: Almenys 13 persones executades enmig d'una alarmant manca de transparència

Imatge: © MOHAMMED SAWAF/AFP via Getty Images

Les autoritats iraquianes han d'aturar immediatament totes les execucions, ha manifestat avui Amnistia Internacional després que almenys 13 homes fossin executats el 22 d'abril a la Presó Central de Nasiriya, a la governació meridional de Thi Qar, després de ser declarats culpables de càrrecs de terrorisme excessivament amplis i imprecisos.

A Amnistia Internacional li preocupa que moltes persones més puguin ser executades en secret enmig d'una alarmant falta de transparència sobre les execucions a l'Iraq en els últims mesos. Anteriorment, fonts de seguretat havien confirmat als mitjans de comunicació l'execució de 13 homes el 25 de desembre de 2023; es tractava de la primera execució col·lectiva registrada des de novembre de 2020. Però, segons han explicat a Amnistia Internacional activistes i advocats que representen els condemnats a mort, desenes més han estat executats des del 10 d'abril, i les autoritats no ho van notificar amb antelació als condemnats ni a les seves famílies i advocats.

“Les recents execucions a l'Iraq són alarmants i desoladores. Durant anys, un llegat d'abusos i violacions de drets humans ha assolat el sistema de justícia iraquiana, donant lloc a milers de condemnes a mort després de judicis manifestament injustos”, ha afirmat Razaw Salihy, investigadora d'Amnistia Internacional sobre l'Iraq.

“Executar una persona després d'un judici que incompleix les normes internacionals de drets humans pot constituir privació arbitrària de la vida. El govern iraquià ha de declarar immediatament una suspensió oficial de les execucions i treballar amb vista a l'abolició total de la pena de mort.”

Dels homes executats el 22 d'abril, 11 havien estat declarats culpables per la seva vinculació al grup armat denominat Estat Islàmic. L'advocat dels altres dos executats el 22 d'abril va explicar a Amnistia Internacional que aquests havien estat declarats culpables de delictes de terrorisme segons el Codi Penal després d'un judici manifestament injust i portaven en detenció des del 2008. Tant aquest lletrat com els familiars dels dos homes van dir que tots dos havien estat torturats i obligats a signar documents que no se'ls havia permès llegir. L'advocat va explicar que més tard un jutge els havia informat que els documents eren confessions i que implicaven la seva condemna a mort. Els homes havia sol·licitat un nou judici basant-se en les seves denúncies que les seves confessions havien estat obtingudes mitjançant tortura. Amnistia Internacional va examinar els documents emesos el 2020 pel comitè judicial encarregat d'examinar aquestes sol·licituds, en els quals aquest declarava que no era possible fer una revisió dels casos segons la llei perquè els expedients s'havien extraviat.

“El fet que dos dels executats van poder ser privats de l'oportunitat de tenir un judici just i de la revisió dels seus casos per la pèrdua dels seus expedients és absolutament cruel i indignant. L'ús de la pena de mort és terrible en totes les circumstàncies, però l'execució de persones després de judicis manifestament injustos posa en relleu la crueltat d'aquesta injustícia”, ha dit Razaw Salihy.

“Van ser torturats per obtenir la seva ‘confessió’, i les autoritats volen titllar-los de terroristes. [Les autoritats] van perdre els expedients i els van executar com si no importessin res”, va explicar el seu advocat a Amnistia Internacional.

Dos advocats van explicar a Amnistia Internacional que fins a 150 persones corren perill imminent d'execució ja que, segons informes, el president Abdul Latif Rashid ha ratificat les seves condemnes a mort. Segons documents judicials oficials examinats per Amnistia Internacional, el 22 d'octubre de 2023, el Tribunal Federal d'Apel·lació va demanar la ratificació de la condemna a mort de 51 individus des de l'Oficina de la Presidència. Se sospita que hi ha més de 8.000 persones recloses en espera d'execució a l'Iraq.

Segons informació de què disposa Amnistia Internacional, un nombre no especificat de presos van ser executats el 6 de gener. A més, un activista va dir a Amnistia Internacional que el familiar d'un pres condemnat a mort a Nasiriya havia explicat que els guàrdies s'havien emportat a almenys 12 presos de les seves cel·les a mitjans d'abril i no els havien tornat a portar, i que més tard havien informat els altres companys de cel·la que podien quedar-se amb les pertinences dels homes que s'havien emportat. A Amnistia Internacional li preocupa que puguin haver estat executats.

El 21 de febrer, Amnistia Internacional va enviar sengles cartes a l'Oficina de la Presidència de l'Iraq i el Ministeri de Justícia per a sol·licitar informació sobre el nombre de condemnes a mort ratificades, el procés de ratificació i el nombre d'execucions, i sobre les mesures adoptades per a garantir els drets fonamentals dels qui seran executats, inclosa la deguda notificació a l'afectat, la seva família i el seu representant lletrat amb antelació a l'execució. L'organització encara no ha rebut resposta.

Informació complementària

Amnistia Internacional ha documentat de manera consistent els defectes en els processos judicials de l'Iraq que priven d'un judici just a les persones. Sistemàticament, els tribunals iraquians han admès com a prova “confessions” entelades per denúncies de tortura, no han investigat aquestes denúncies i han condemnat a mort a persones basant-se en aquestes confessions. Es va privar als acusats de representació lletrada o se'ls va assignar un advocat d'ofici amb qui no van poder reunir-se en privat. Milers van ser declarats culpables de delictes de terrorisme de definició àmplia i imprecisa.

A més, l'organització ha documentat greus motius de preocupació relacionats amb les condicions inhumanes i d'amuntegament a la Presó Central de Nasiriya, on estan recloses les persones condemnades a mort, i amb les denúncies de tortura i altres maltractaments i la privació d'assistència mèdica. Hi ha hagut desenes de morts sota custòdia a la presó que, segons van explicar familiars i advocats dels condemnats a mort a Amnistia Internacional, van ser ocasionades per aquestes condicions de reclusió.