Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iran: advocat de drets humans condemnat a 30 anys de presó i 111 fuetades

Amirsalar Davoud © Particular

En resposta a la notícia que l'advocat iranià de drets humans Amirsalar Davoudi ha estat condemnat a 30 anys de presó i a rebre 111 fuetades pel seu treball en favor dels drets humans, especialment per denunciar violacions de drets humans a través d'un canal de l'aplicació de missatgeria mòbil Telegram i per concedir entrevistes als mitjans de comunicació, el director d'Investigació i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, Philip Luther, ha manifestat:

"Aquesta condemna terriblement severa és una injustícia indignant. A Amirsalar Davoudi se l'està castigant de manera flagrant pel seu treball de defensa dels drets humans. Crear un canal a Telegram per denunciar violacions de drets humans no és delicte. Les autoritats iranianes han de deixar-lo en llibertat immediatament i sense condicions".

Crear un canal a Telegram per a denunciar violacions de drets humans no és delicte

Philip Luther, Amnistia Internacional

"Amirsalar Davoudi és la víctima més recent d'una feroç campanya de repressió a la qual les autoritats iranianes han vingut sotmetent advocats i advocades de drets humans durant els últims dos anys i en el marc de la qual els tribunals iranians els han imposat condemnes cada vegada més severes per impedir-los fer la seva feinal".

"Amb aquesta condemna, les autoritats iranianes han demostrat que, en la pràctica, als advocats i advocades de drets humans se'ls està tractant actualment a l'Iran com a enemics de l'Estat i que les autoritats faran el que sigui per negar a les persones detingudes l'accés a la justícia".

D'acord amb les normes de l'Iran sobre execució de condemnes, Amirsalar Davoudi haurà de complir 15 anys de pena.

La notícia sobre aquest cas es publica després d'haver estat condemnada la destacada advocada i defensora dels drets de les dones Nasrin Sotoudeh a 38 anys i 6 mesos de presó i a rebre 148 fuetades, la qual cosa ha provocat la indignació internacional. D'acord amb les normes de l'Iran sobre execució de condemnes, el temps real de condemna que haurà de complir són 17 anys.

Amnistia Internacional demana a la comunitat internacional, inclosos els Estats de la UE, que mantingui un diàleg constant amb l'Iran per demanar a les autoritats que posin fi immediatament a la seva campanya contra els advocats i advocades de drets humans.

Informació complementària

Amirsalar Davoudi va ser detingut el 20 de novembre de 2018 i es troba reclòs a la presó d'Evin de Teheran amb accés summament limitat a la seva família i el seu advocat.

L'1 de juny de 2019, la seva dona, Tannaz Kolahchian, va anunciar a Twitter que la Secció 15 del Tribunal Revolucionari de Teheran l'havia declarat culpable de múltiples càrrecs i condemnat a 30 anys de presó i a rebre 111 fuetades. La pena de flagel·lació contravé la prohibició de la tortura i altres maltractaments establerta en el dret internacional.

Entre els càrrecs dels quals Amirsalar Davoudi ha estat declarat culpable figuren: "insultar funcionaris", "insultar el Tribunal Suprem" i "difondre propaganda contra el sistema". D'acord amb l'article 134 del Codi Penal, que estipula que, quan una persona sigui declarada culpable de tres o més càrrecs, complirà només la condemna més llarga, imposada pel càrrec més greu, el temps real de condemna que haurà de complir són 15 anys. El càrrec pel qual se li ha imposat la condemna més llarga és "formar un grup amb la finalitat de pertorbar la seguretat nacional", que guarda relació amb el seu canal de Telegram.

Amirsalar Davoudi és un advocat molt conegut per representar a activistes dels drets humans i a altres persones detingudes per les seves activitats socials i polítiques.

En els últims anys, els tribunals iranians vénen imposant condemnes cada vegada més severes als advocats i advocades de drets humans. El també advocat Mohammad Najafi va ser condemnat a un total de 17 anys de presó i 74 fuetades en tres causes diferents. Des de gener de 2018 s'ha detingut o processat també a altres advocats i advocades, entre ells Arash Keykhosravi, Ghassem Sholeh-Sa'di, Farokh Forouzan, Mostafa Daneshjoo, Mostafa Tork Hamadani, Payam Derafshan i Zeynab Taheri.