Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Més de 250 activistes d'Amnistia Internacional denuncien l'impacte dels conflictes bèl·lics sobre dones i nenes

Activistes d'Amnistia Internacional a la manifestació del 8M a Madrid de 2022

Madrid/Donostia.- Més de 250 socis i sòcies d'Amnistia Internacional seran aquest cap de setmana a Donostia per celebrar la 48a Assemblea General Federal (AGF). La trobada serà al Kursaal el 23 i 24 d'abril, on es discutirà el pla de treball de l'organització a Espanya per al proper any que abordarà, entre altres temes: reforçar el dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica; promoure la justícia de gènere i racial; garantir el gaudi del dret a la salut i a l'habitatge; assegurar la justícia climàtica i protegir els drets de les persones refugiades i migrants. També es revisarà el treball fet durant l'últim any, i s'elegiran o renovaran diferents càrrecs de govern de l'organització.

Amnistia Internacional farà també un acte públic dissabte a les 19.30 hores amb el qual demanarà "més protecció per a les dones i les nenes en els conflictes" i recordarà la importància que participin de manera significativa en les negociacions de pau, tal com estableix el Consell de Seguretat de l'ONU. L'acte arrencarà de la porta del Kursaal i recorrerà el Boulevard de Sant Sebastià, fins a acabar al Kiosko on l'activista afganesa Nilofar Bayat dirà unes paraules recordant la situació de les dones en els conflictes bèl·lics i el paper que han de jugar.

Dones en conflicte
La guerra és un dels escenaris en què les dones queden invisibilitzades, però el conflicte a Ucraïna ens ha tornat a mostrar dones donant a llum refugiant-se dels bombardejos, dones fugint de les bombes amb nens i nenes en braços, mares que amb els seus fills i filles han d'abandonar el país per mantenir-se fora de perill, nens i nenes que es queden orfes o que arriben a altres països sols, i les primeres denúncies de violació de dones. Tot això reflecteix com els conflictes i les crisis humanitàries afecten dones i nenes, que segons Nacions Unides, per exemple, tenen un 90% menys de probabilitat de tenir accés a l'educació que els nens en zones de conflicte.

Imatges semblants van protagonitzar les dones en conflictes com el de Síria, Colòmbia, el Iemen, o Etiòpia, on recentment s'han denunciat actes generalitzats de violència sexual perpetrats a la regió de Tigre per forces etíops i eritrees, la qual cosa podria constituir crims de guerra i crims de lesa humanitat.

Conflictes que ens porten a recordar la situació de les dones a l'Afganistan. Des de la captura de Kabul a l'agost de 2021, els talibans han imposat enormes restriccions als drets de les dones i les nenes a tot l'Afganistan. Les dones no poden tornar a la seva feina, ni viatjar si no van acompanyades d'un tutor home, les nenes de més de 12 anys no tenen accés a l'educació. No obstant això, les dones afganeses segueixen aixecant la veu dins i fora del seu país per demanar a la comunitat internacional que no les oblidi, i que els governs del món posin els seus drets al centre de la seva política exterior amb l'Afganistan.

En aquest context és necessari recordar i exigir que a les dones se'ls garanteixi el lloc al que tenen dret en les taules de negociacions, alguna cosa que, lamentablement no va passar a l'Afganistan abans de l'última arribada al poder dels talibans. Segons ONU Dones, les probabilitats que un acord de pau es mantingui com a mínim 15 anys augmenta un 35% si les dones participen en totes les etapes.  

Precisament, el dissabte a l'AGF hi haurà un espai de reflexió sobre la situació de les dones i nenes en els conflictes, amb una mirada especial cap a l'Afganistan, titulat: "Dones en conflicte, dones lluitadores" en el qual participarà Nilofa Bayat, activista afganesa i capitana de la selecció de l'equip de bàsquet paralímpic femení, que va escapar de l'Afganistan.

Apartheid israelià
No volem oblidar tampoc la situació de les dones palestines a Israel i Territoris Ocupats. Aquestes dones s'enfronten a situacions específiques que simbolitzen el sistema d'apartheid de què són objecte per part d'Israel, com per exemple, la separació de famílies palestines o les restriccions a la llibertat de circulació, que estableixen notables diferències en funció del gènere.

Diumenge 24 d'abril, es dedicarà un espai de l'Assemblea a la recent campanya de l'organització sobre l'apartheid que Israel imposa sobre la societat palestina. Philip Luther, Director d'Investigació i Incidència Política per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional, presentarà les principals conclusions de l'informe L'apartheid israelià contra la població palestina: Cruel sistema de dominació i crim de lesa humanitat, publicat al febrer de 2022, i que documenta com les confiscacions massives de terres i propietats palestines, els homicidis il·legítims, els trasllats forçosos, les restriccions a la circulació i la negació de la nacionalitat i la ciutadania a la població palestina són elements d'un sistema que, segons el dret internacional, equival a apartheid.