Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

L’ús d’armes fabricades als EUA per part d'Israel, una violació del dret internacional i les lleis nord-americanes

Atac a l'església de Sant Porfiri, on molts civils gazians es refugiaven // Photo by Ali Jadallah/Anadolu via Getty Images

“El govern d’Israel ha estat utilitzant armes subministrades pels Estats Units per cometre violacions greus del dret internacional humanitari i dels drets humans d’una manera incompatible amb la legislació i la política nord-americanes”, afirma Amnistia Internacional. L’organització reclama la suspensió immediata de la transferència d’armes al govern d’Israel.

En un nou document d’investigació entregat avui al govern dels Estats Units com a part del procés del Memoràndum de Seguretat Nacional sobre Garanties i Rendició de Comptes respecte d’Articles de Defensa i Serveis de Defensa Transferits (NSM-20), Amnistia Internacional Estats Units detalla casos de morts i danys a civils causats per les armes fabricades als Estats Units, així com altres que mostren una constant general d’atacs il·legítims per part de les forces israelianes. El document detalla les pràctiques de les forces d’Israel incompatibles amb les accions per mitigar els danys a la població civil i ofereix exemples clars de l’ús indegut d’articles de defensa, la comissió de tortures i l’ús de força letal il·legítima. En darrer lloc, l’informe detalla també la negació d’assistència humanitària a la població civil de Gaza.

“És alarmant que l’administració Biden segueixi sostenint que el govern d’Israel no viola el dret internacional humanitari amb armes subministrades pels Estats Units mentre la nostra investigació evidencia el contrari i especialistes en dret internacional discrepen”, ha declarat Amanda Klasing, directora nacional per Relacions amb Governs d’Amnistia Internacional d’Estats Units. “El Tribunal Internacional de Justícia va declara que el risc de genocidi a Gaza és plausible i va ordenar mesures provisionals”. El president Biden ha de concloure la complicitat d’Estats Units amb les violacions greus del dret internacional que comet el govern d’Israel i suspendre immediatament la transferència d’armes”.

El NSM-20 exigeix que l’informe de l’administració al Congrés d’Estats Units inclogui “una avaluació de tots els informes o denuncies creïbles que demostrin que s’han utilitzat articles de defensa i, en el seu cas, serveis de defensa d’una manera incompatible amb el dret internacional, inclòs el dret internacional humanitari” i no limiti l’entrega d’ajuda humanitària. Els requisits sobre la presentació d’informes al Congrés en virtut d’aquestes disposicions estableixen de termini el 8 de maig de 2024.

Amnistia Internacional d’Estats Units cita diversos exemples de violacions del dret humanitari mitjançant l’ús d’armes fabricades a Estats Units, entre ells, els següents:

  • Municions d’atacs directes conjunts (JDAM, per les seves sigles en anglès) fabricades als Estats Units i utilitzades per l’exercit d’Israel en dos atacs aeris il·legítims i mortals contra habitatges plenes de civils a la Franja de Gaza ocupada durant l’octubre de 2023 que van causar la mort de 43 civils: 19 nens i nenes, 14 dones i 10 homes. Aquests bombardejos aeris van ser atacs directes contra la població civil o bé de caràcter civil o atacs indiscriminats. Han de ser investigats com a crims de guerra.
  • L’ús de fòsfor blanc al sud del Líban per forces israelianes l’octubre del 2023, d’una manera incompatible amb el dret internacional humanitari, que exigeix que s’adoptin les precaucions necessàries per protegir al a població civil. Ha d’investigar-se com a crim de guerra un atac contra la localitat de Dhayra el 16 d’octubre perquè va ser un atac indiscriminat que va ferir com a mínim 9 civils i va causar danys a béns de caràcter civil.
  • Quatre atacs israelians –tres durant el desembre del 2023, després del final de la pausa humanitària, i un al gener del 2024 que van causar la mort de com a mínim 95 civils, dels quals, 42 eren nens i nenes– a Rafah, la governança més meridional de Gaza, i en un període en què se suposava que era la zona “més segura” de la Franja. L’incident del gener va incloure proves de l’ús d’una bomba GBU-39 de petit diàmetre, armes de precisió guiades i previstes ogives més petita fabricada a Estats Units per Boeing. En cap dels quatre atacs, hi havia indicis que cap dels edificis d’habitatges afectats pogués considerar-se objectiu militar legítim, ni que les persones que hi eren fossin objectius militars, fet que fa témer que aquests bombardejos fossin atacs directes contra civils i béns de caràcter civil, per tant, han de ser investigats com a crims de guerra.

A més, Amnistia Internacional Estats Units va detallar atacs il·legítims de les forces israelianes a la Franja de Gaza ocupada que van causar la mort i van ferir a persones palestines però que no s’han pogut identificar ni la fabricació ni l’origen de les armes utilitzades o es van identificar armes no fabricades als Estats Units. Aquests inclouen un atac militar israelià contra un grup de set periodistes al sud del Líban el 13 d’octubre que va causar la mort del periodista de Reuters Isaam Abadallah i ferides als set restants, probablement en un atac directe contra civils que ha de ser investigat com un crim de guerra.

Amnistia Internacional també aporta documentació sobre pràctiques de les forces israelianes que són incompatibles amb la prevenció i la mitigació de danys a civils. Entre elles, s’hi inclouen els avisos d’evacuació massiva de 24 hores, avisos amb antelació insuficient o no efectives amb innumerables víctimes mortals i l’ús de fulletons que ordenaven l’evacuació.

Finalment, el NSM-20 exigeix que l’informe de l’administració davant del Congrés dels Estats Units inclogui una avaluació i un anàlisis de si el govern estranger receptor ha cooperat plenament amb els esforços suportats pel govern estatunidenc i internacional per proporcionar assistència humanitària a la zona de conflicte, Amnistia Internacional Estats Units exposa que les autoritats israelianes han negat, restringit i dificultat l’assistència humanitària de manera sistemàtica i arbitrària.

Les prolongades polítiques i pràctiques d’Israel impedeixen l’increment de l’ajuda humanitària i han provocat una fam artificial, com ha declarat el Tribunal Internacional de justícia el 28 de març de 2024. Les pràctiques obstructives del govern d’Israel inclouen el tancament continuat de passos fronterers vitals com els del nord de Gaza; rebutjos d’entrada d’articles d’ajuda basats en justificacions arbitraries, definicions canviants i de doble ús; llargues esperes i processos imprevisibles per la inspecció dels camions, i la denegació de sol·licituds de circulació dins de Gaza. El pitjor són els reiterats atacs contra personal d’ajuda humanitària, combois, repartiments i centres humanitaris, inclosos aquells presentats a les autoritats israelianes com a part del procés de notificació humanitària (“recintes inviolables”), que han obstaculitzat els esforços d’auxili. Aquestes restriccions exacerbades han agreujat la crisis humanitària creada pel bloqueig il·legítim que Israel imposa a la Franja de Gaza ocupada des del 2008, que és una manera de càstig col·lectiu i un crim de guerra.

“Les dades són clares i aclaparadores: el govern d’Israel està utilitzant armes de fabricació nord-americana per violar el dret internacional humanitari i els drets humans de manera incompatible amb la legislació i la política d’Estats Units”, va concloure Klasing. “Per seguir les lleis i polítiques nord-americanes, els Estats Units han de suspendre immediatament la transferència d’armes al govern d’Israel”.

Més informació

Els Estats Units són el principal proveïdor de les forces armades israelianes i entre 2019 i 2023 va subministrar el 69% de les seves importacions totals d’armes, segons l’Institut Internacional d’Investigació de la Pau d’Estocolm. Això inclou un gran ventall d’armes convencionals i munició d’avions de combat, vehicles blindats de combat, bombes guiades, kits de guiat de bombes i armes petites. Israel també gaudeix d’un accés privilegiat a les exportacions de defensa d'Estats Units, fet que inclou finançament anticipat, períodes de revisió accelerada al Congrés i l’ús d’arsenal de míssils, vehicles blindats i munició d’artilleria estatunidenca ubicats dins d’Israel. Els Estats Units s’han compromès formalment a mantenir “l’avantatge militar qualitativa” d’Israel en relació amb els seus veïns quant a la sofisticació tècnica dels seus sistemes militars. Les empreses de defensa nord-americanes tenen forts vincles històrics amb la indústria de defensa israeliana i acords de cooperació en defensa multimilionaris que s’estenen fins ben entrat el futur.