Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel ha de complir l'ordre del Tribunal Internacional de Justícia que li demana que posi fi immediatament a les operacions militars a Rafah

© EYAD BABA/AFP via Getty Images

En resposta a la sentència avui del Tribunal Internacional de Justícia (CIJ), que ordena a Israel posar fi immediatament a les operacions militars a la governació de Rafah, després de sol·licitar Sud-àfrica mesures provisionals addicionals en la seva demanda per genocidi, Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

“Amb aquesta ordre, el Tribunal Internacional de Justícia —el principal tribunal de Nacions Unides— ho ha deixat molt clar: les autoritats israelianes han d'aturar per complet les operacions militars a Rafah, ja que qualsevol acció militar en curs podria constituir un acte subjacent de genocidi. Sense cap dubte, la incursió terrestre i el corresponent desplaçament forçat massiu que ha causat plantegen un nou risc irreparable per als drets del poble palestí, protegits per la Convenció sobre el Genocidi, i amenacen encara més la seva destrucció física total o parcial.

“Han passat gairebé quatre mesos des que la CIJ va indicar per primera vegada mesures provisionals en la demanda de genocidi presentada per Sud-àfrica contra Israel. Durant aquest temps, la situació humanitària ha empitjorat exponencialment per a la població palestina, amb 35.000 persones mortes, una evidència més gran que s'estan cometent atacs il·legals contra civils i amb l'ONU declarant una fam derivada d'una contínua i lamentable escassetat d'ajuda humanitària.

“Malgrat aquests fets, les autoritats israelianes han seguit endavant amb els seus plans de dur a terme una operació terrestre a Rafah, ignorant els repetits advertiments sobre l'impacte catastròfic que tindria per a la població civil palestina, la majoria de la qual ja ha estat desplaçada per la força diverses vegades, així com per a tot el sistema d'ajuda humanitària a Gaza. La incursió terrestre a l'est de Rafah ja ha provocat el desplaçament forçat massiu de més de 800.000 persones i el tancament de l'hospital més gran de la governació, Abu Yousef al Najjar.

“Curiosament, el Tribunal va exposar la farsa de les ‘zones segures’ que les autoritats israelianes han estat utilitzant per a dotar d'una pàtina de legalitat a les seves operacions. Les àrees a les quals Israel ha obligat a dirigir-se a la població “evacuada”, especialment Al Mawasi, estan lluny de tenir els mínims equipaments per a albergar-la i manquen dels criteris més bàsics per a comptar amb unes condicions de vida segures i dignes, incloses les necessitats d'aigua, sanejament, aliments, medicaments i refugi. Les accions d'Israel, inclòs el tancament de l'encreuament fronterer de Rafah el 7 de maig, mostren que, lluny de protegir els civils a Gaza, les seves forces armades estan aplicant polítiques cruels i inhumanes i mostrant un escandalós menyspreu per les vides de la població civil palestina, que s'enfronta a un risc real de genocidi.

“El Tribunal ha parlat, i és hora que Israel i tots els Estats actuïn d'acord amb les obligacions adquirides en virtut de la Convenció sobre el Genocidi. Israel ha d'aturar immediatament les seves operacions terrestres a Rafah; és més, ha d'aturar les seves operacions militars a tot Gaza, i garantir l'accés sense restriccions de l'ajuda i els serveis humanitaris".

El Tribunal també ha ordenat a Israel que permia l'accés sense traves a les visites d'investigació, les comissions d'investigació de l'ONU, i als qui investiguen i fan periodisme, a fi de preservar les proves i prendre nota de les condicions sobre el terreny a Gaza, i també investigar de manera independent i imparcial les possibles violacions de la Convenció sobre el Genocidi.

“Donades les ordres anteriors, aquest ja no és un ‘toc d'atenció’ a tots els Estats, sinó una nova afirmació inequívoca del seu deure legal d'impedir el genocidi, la qual cosa els obliga a garantir que totes les mesures provisionals de la CIJ s'apliquen degudament. Els aliats d'Israel han d'utilitzar qualsevol capacitat que tinguin per a influir en les accions d'aquest país a fi d'aturar les operacions terrestres a Rafah i impulsar un alto el foc immediat i sostingut per totes les parts.

L'alto el foc continua sent el mitjà més eficaç per a alleujar el sofriment massiu dels civils i garantir que les mesures de la CIJ, inclòs la seva crida a l'alliberament immediat i incondicional dels ostatges retinguts per Hamàs i altres grups armats, puguin aplicar-se realment per a impedir el genocidi de la població palestina”.