Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel ha d'acatar l'ordre de la CIJ de fer tot el que estigui al seu abast per evitar el genocidi palestí a Gaza

Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock
  • L'alto el foc immediat de totes les parts continua sent claul i, tot i que el Tribunal no l'ha ordenat, representa la condició més efectiva per a aplicar les mesures cautelars i posar fi al patiment sense precedent de la població civil.
  • Els líders mundials dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya i altres Estats de la UE han d'expressar el seu respecte de la decisió jurídicament vinculant de la CIJ i fer tot el que estigui al seu abast per a complir amb la seva obligació d'evitar el genocidi,

La decisió d'ordenar mesures provisionals, presa avui pel Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) en resposta a la denúncia de genocidi que havia formulat Sud-àfrica contra Israel, constitueix un important pas endavant que podria ajudar a protegir la població palestina de la Franja de Gaza ocupada de més patiment i danys irreparables, ha manifestat Amnistia Internacional avui.

En la seva decisió, la CIJ ha ordenat sis mesures provisionals, entre les quals es demana a Israel: abstenir-se de cometre actes previstos en la Convenció sobre el Genocidi, prevenir i castigar la incitació directa i pública al genocidi i prendre immediatament mesures per a garantir l'arribada d'assistència humanitària a la població civil de Gaza. Un aspecte decisiu és que la Cort ha ordenat també a Israel preservar les proves de genocidi i presentar-li, en el termini d'un mes, un informe sobre totes les mesures adoptades de conformitat amb la seva ordre.

La decisió d'avui és un recordatori autoritzat de la funció essencial que exerceix el dret internacional per a prevenir el genocidi i protegir a totes les víctimes d'atrocitats. Transmet clarament el missatge que el món no romandrà en silenci mentre Israel duu a terme una campanya militar despietada per a delmar la població de la Franja de Gaza i sembrar mort, horror i patiment al poble palestí en una escala sense precedent”, ha assenyalat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

“No obstant això, la decisió de la CIJ per ella mateixa no pot posar fi a les atrocitats i la devastació que la població gazià està patint. Els alarmants signes de genocidi de Gaza i el flagrant incompliment israelià del dret internacional posen en relleu la necessitat urgent d'exercir pressió efectiva i unificada sobre Israel perquè aturi la seva escomesa contra el poble palestí. L'alto-el-foc immediat de totes les parts continua sent essencial i, encara que el Tribunal no l'hagi ordenat, representa la condició més efectiva per aplicar les mesures provisionals i posar fi al patiment civil sense precedent.

“El que està en joc no podria ser més important: les mesures provisionals de la CIJ indiquen que, en la seva opinió, la supervivència de la població palestina de Gaza corre perill. El govern israelià ha d'acatar la decisió de la CIJ immediatament. Tots els Estats, fins i tot els que han expressat crítiques o oposició a la presentació de la denúncia sud-africana de genocidi, tenen el deure ineludible de garantir que aquestes mesures s'apliquen. Els líders mundials dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya i altres Estats de la UE han d'expressar el seu respecte de la decisió jurídicament vinculant de la CIJ i fer tot el que estigui al seu abast per a complir amb la seva obligació d'evitar el genocidi. No fer-ho suposaria un dur cop a la credibilitat i la confiança en l'ordre jurídic internacional”.

Els Estats també han de prendre mesures urgents per a evitar que es continuïn cometent crims internacionals, entre elles imposar un embargament total d'armes a Israel i als grups armats palestins.

Amnistia Internacional ja ha advertit del risc de genocidi a Gaza pel nombre increïblement alt de víctimes mortals entre la població palestina, la immensa destrucció causada pels incessants bombardejos israelians i la negació deliberada d'ajuda humanitària en el marc del bloqueig il·legal imposat, i tot això està infligint un sofriment espantós a la població civil. Altres signes d'alarma són l'augment de la retòrica racista i deshumanitzadora d'algunes autoritats governamentals israelianes, inclòs el primer ministre Benjamin Netanyahu, i l'historial d'opressió i discriminació del poble palestí que Israel s'ha llaurat amb el seu sistema d'apartheid. Davant un greu risc de genocidi, tots els Estats tenen l'obligació de dret internacional d'actuar per evitar que es cometi.

Mes de 26.000 persones palestines, en la seva majoria civils, han mort en els incessants bombardejos israelians, i es creu que encara hi ha unes 10.000 persones desaparegudes sota la runa. Almenys 1,8 milions de palestins i palestines s'han vist desplaçats internament i estan privats d'accés a aliments, aigua, refugi, sanejament i assistència mèdica adequats.

Amnistia Internacional demana a Israel i a Hamàs i altres grups armats que suspenguin immediatament totes les seves operacions militars a Gaza. Israel ha d'aixecar el seu setge il·legal i inhumà i permetre l'entrada sense restriccions i incondicional de l'assistència humanitària que tan desesperadament necessita la població palestina, el sofriment de la qual està agreujat per una fam provocada deliberadament. Instem Hamàs i altres grups armats a deixar en llibertat a tots els ostatges civils que queden.

Informació complementària

El 29 de desembre de 2023, Sud-àfrica va presentar una demanda contra Israel davant la CIJ, conformement a la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi, per haver-se formulat denúncies de genocidi del poble palestí després dels atacs duts a terme per Hamàs i altres grups armats a Israel el 7 d'octubre de 2023, en els quals gairebé 1.200 persones, en la seva majoria civils, van resultar mortes i unes 240 van ser preses com a ostatges. Les vistes sobre la sol·licitud de Sud-àfrica de mesures provisionals es van celebrar a la Haia l'11 i 12 de gener de 2024.

En les 84 pàgines de la demanda sud-africana s'acusa Israel d'actes i omissions de caràcter genocida, perquè es cometen amb la intenció específica indispensable de destruir la població palestina de Gaza com a part integrant del grup nacional, racial i ètnic de Palestina.

La Cort Internacional de Justícia és el principal òrgan judicial de les Nacions Unides. No aborda la responsabilitat penal individual, sinó que la seva funció és dirimir, d'acord amb el dret internacional, les controvèrsies jurídiques sotmeses al tribunal pels Estats, incloses les relatives a la interpretació, aplicació i compliment de la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi.

L'article 94 de la Carta de les Nacions Unides (ONU) disposa que les sentències de la CIJ són vinculants per a les parts en la controvèrsia i que, si no s'acaten, es recorrerà al Consell de Seguretat de l'ONU, que podrà formular recomanacions o decidir quines mesures prendre per donar compliment a la sentència.