Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: Twitter no actua per impedir l'assetjament contra activistes dels drets reproductius

Twitter no protegeix les activistes dels drets reproductius enfront de la violència i els abusos online, segons nou estudi d'Amnistia Internacional Estats Units.
 
Segons l'estudi, moltes destacades activistes dels drets reproductius han sofert un augment de l'assetjament a Twitter des que el 2 de maig es va filtrar un esborrany d'opinió de la Cort Suprema relatiu a la causa Dobbs v. JacksonWomen's Health Organization, que va anul·lar la resolució Roe v. Wade i va posar fi al dret constitucional a l'avortament als Estats Units.
 
"Twitter ha de prendre més mesures per protegir les activistes que lluiten pels drets reproductius, especialment en un moment tan clau", ha afirmat Michael Kleinman, director de Tecnologia i Drets Humans d'Amnistia Internacional Estats Units. "En els últims anys, Amnistia i altres veus han demanat repetidament a Twitter que prengui més mesures per abordar la violència i els abusos a Internet. No obstant això, com mostren els resultats d'aquest estudi, el problema no fa més que empitjorar".
 
De les disset activistes enquestades, totes han utilitzat la plataforma per publicar sobre qüestions relacionades amb els drets reproductius des del 2 de maig. Deu d'elles (el 59%) han experimentat un augment dels discursos d'odi i abusos a Twitter en aquest període. D'elles, sis van intentar denunciar-ho a Twitter, i les sis van informar que l'empresa no havia pres cap mesura per abordar la situació.

Aquest tipus de violència i abusos a Internet repercuteix directament en la forma en què les activistes utilitzen la plataforma, i el fet que Twitter no prengui les mesures adequades té un perillós efecte paralitzant. Algunes activistes van assenyalar que a conseqüència de la violència i els abusos que patien a Internet utilitzaven menys la plataforma i compartien menys informació, mentre que unes altres van indicar que limitaven acuradament les persones amb qui interactuaven.

Si no es prenen mesures, la tolerància continuada de Twitter als discursos d'odi i abusos farà pràcticament impossible que les activistes utilitzin la plataforma eficaçment

Tarah Demant, Amnistia Internacional EUA

"És lamentable que les activistes corrin perill de sofrir atacs a Twitter precisament quan més necessitem que alcin la veu", ha afirmat Tarah Demant, directora nacional interina de Programes, Incidència i Afers Governamentals d'Amnistia Internacional Estats Units. "Si no es prenen mesures, la contínua tolerància de Twitter cap al discurs d'odi i abusos farà pràcticament impossible que les activistes utilitzin la plataforma eficaçment, la qual cosa tindrà efectes devastadors en la societat".
 
Totes les plataformes de xarxes socials s'enfronten a la qüestió de la violència i els abusos en línia, però a Twitter aquest problema és especialment acusat. Setze de les disset activistes enquestades van indicar que també utilitzaven altres plataformes de xarxes socials com Facebook, Instagram, Snapchat i TikTok, però deu d'aquestes setze (el 63%) van assenyalar que pensaven que a Twitter hi havia més discurs d'odi i abusos que en les altres.
 
"Hi ha una discrepància evident entre els ideals i la realitat de Twitter", ha afegit Kleinman. "En lloc d'una plaça pública mundial on s'escolten totes les veus, la inacció de Twitter en relació amb la violència i els abusos a Internet acaba permetent els atacs contra les veus més marginades. L'empresa ha de millorar la seva actuació".
 
Informació complementària
 
Al març de 2018, Amnistia Internacional va publicar Toxic Twitter: Violence and abuse against women online, informe que denuncia la magnitud, la naturalesa i l'impacte de la violència i els abusos adreçats a les dones als Estats Units i al Regne Unit a Twitter. L'informe va concloure que la plataforma no havia assumit la responsabilitat de protegir els drets de les dones a Internet en no investigar degudament les denúncies de violència i abusos ni respondre-hi de forma transparent, per la qual cosa moltes dones guarden silenci o s'autocensuren a la plataforma.
 
Al setembre de 2020, Amnistia Internacional va publicar la seva primera primera Taula de puntuació de Twitter, concebuda per fer el seguiment dels progressos globals de Twitter a l'hora d'abordar el llenguatge insultant segons 10 indicadors que abracen la transparència, els mecanismes de denúncia, el procés de revisió de les denúncies d'abusos i les característiques de privacitat i seguretat millorades. De les deu recomanacions que es van formular en l'informe, Twitter només n'havia implementat del tot una. Amnistia Internacional va publicar una segona Taula de puntuació de Twitter al desembre de 2021 que va concloure que, un any després, Twitter només havia realitzat avenços limitats.