Actuem pels drets humans a tot el món

Cambodja: després de la condemna a un membre dels Khmers Rojos, cal que hi hagi més judicis

Kaing Guek Eav, Duch, condemnat pel seu paper en casos d'execucions massives i tortura © APGraphicsBank

Amnistia Internacional insta un tribunal especial que intensifiqui els seus esforços per jutjar més criminals del període dels Khmers Rojos, després de la històrica sentència condemnatòria dictada avui contra un conegut cap d'un camp penitenciari per crims de lesa humanitat i crims de guerra.

"Aconseguir la declaració de culpabilitat en la Causa 001, la primera que han vist les Sales Especials de Cambodja, constitueix un moment històric però només és el primer pas cap a la justícia per a les gairebé dos milions de persones que van morir com a conseqüència dels crims massius comesos sota el règim dels Khmers Rojos", ha afirmat Donna Guest, directora adjunta del Programa Regional per a Àsia i Oceania d'Amnistia Internacional.

Les Sales Especials en els tribunals de Cambodja, tribunal especial conjunt internacional i cambodjà, han declarat avui culpable Kaing Guek Eav, també conegut com aDuch, de crims de lesa humanitat i d'infraccions greus dels Convenis de Ginebra pel paper que va exercir en execucions massives, actes de tortura i altres delictes. Complirà 19 anys d'una condemna de 35 anys de presó.

De les 14.000 persones que es creu que van estar empresonades a l'Oficina de Seguretat S-21 (també coneguda com Tuol Sleng), dirigida per Duch a Phnom Penh des del 1975 fins al 1979, només unes 12 van sobreviure. La resta van morir com a conseqüència de tortura o van ser executades.

Amnistia Internacional ha expressat la seva preocupació pel fet que, al marge d'aquest cas, només un reduït nombre de sospitosos han estat identificats per al seu possible judici per les Sales Especials.

"Això incompleix el mandat de les Sales Especials de jutjar els màxims responsables dels greus delictes que es van cometre durant el règim dels Khmers Rojos", ha afirmat Donna Guest. "Identificar només 5 o 10 persones com presumptament responsables de les atrocitats massives és insuficient per impartir la justícia que mereixen els cambodjans i a la qual tenen dret en virtut del dret internacional".

La decisió de dictar acta d'acusació formal contra cinc persones imputades en la segona causa (Causa 002) es prendrà aquest mateix any. Duch apareix esmentat també en la Causa 002, i els altres acusats són destacats expolítics dels Khmers Rojos: Khieu Samphan, cap de l'Estat; Ieng Sary, ministre d'Afers Estrangers; Ieng Thirith, ministre d'Afers Socials, i Nuon Chea, alt càrrec del Partit Comunista de Cambodja conegut com a "Germano núm. 2".

Les causes 003 i 004 van ser incoades per la Fiscalia Conjunta al setembre de 2009, malgrat la ferma oposició del fiscal conjunt cambodjà, i inclouen els noms de cinc sospitosos de 40 incidents d'assassinat, tortura, detenció il·lícita, treballs forçats i persecució. En incoar aquestes causes, el fiscal conjunt internacional en funcions va afirmar que la Fiscalia no tramitaria més causes.  

"Els progressos en la tercera i la quarta causes podrien veure's menyscabats per les ingerències polítiques de les autoritats cambodjanes, que s'oposen obertament a més processos, i pels desacords entre els jutges d'instrucció conjunts cambodjans i internacionals", ha afirmat Donna Guest.

Amnistia Internacional exhorta els jutges d'instrucció conjunts a finalitzar el seu treball sobre els casos existents i als fiscals conjunts a revisar la seva estratègia general a fi d'aplicar plenament el seu mandat legal.  

Amnistia Internacional insta també el govern de Cambodja i a l'ONU a garantir que tots els esforços ja invertits a les Sales Especials tinguin un llegat durador que enforteixi el sistema de justícia nacional i l'Estat de dret.

Informació complementària

El mandat de les Sales Especials, tal com s'estableix en l'Acord entre les Nacions Unides i el Govern Real de Cambodja, i la Llei per la qual s'estableixen les Sales, és "processar als més alts dirigents de la Kamputxea Democràtica i aquelles persones amb responsabilitat pels crims i greus transgressions del dret penal camboyano, el dret internacional humanitari i les normes consuetudinàries en la matèria, així com els instruments internacionals en què Cambodja n'és part" comeses durant el període dels Khmers Rojos.

Un total de 22 parts civils, inclosos exdetinguts i familiars de víctimes de les atrocitats comeses en la coneguda Oficina de Seguretat S-21, van testificar en el judici de Duch. Les Sales Especials informen que més de 31.000 persones van visitar el tribunal per observar les vistes del judici.

Duch va ser condemnat a 35 anys de presó, que es van reduir a 5 anys perquè les Sales Especials van concloure que havia estat reclòs il·legalment pel Tribunal Militar de Cambodja, i en 11 anys pel temps de condemna ja complert.  

El sistema nacional de justícia de Cambodja continua sent feble, i no proporciona justícia a amplis sectors de la població. La inexistència d'un Estat de dret efectiu perpetua els greus abusos contra els drets humans, com la violència contra les dones, inclosa la violència sexual, i el desallotjament forçós de milers de persones que viuen en la pobresa en tot el país.