Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El patrocini de la FIFA amb Saudi Aramco per la Copa del Món de futbol desperta preocupació de drets humans

© Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Davant l’acord d’associació global de quatre anys de la FIFA amb Saudi Aramco, que converteix aquesta empresa del sector dels combustibles fòssils de propietat estatal en patrocinadora de la Copa del Món masculina de futbol de 2026 i de la Copa del Món femenina de 2027, Steve Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d’Amnistia Internacional, ha declarat:

“És una ironia cruel que una empresa de propietat estatal saudita sigui considerada apta per a patrocinar la Copa del Món femenina mentre dones com Salma al Shahab i Manahel al Otaibi siguin empresonades al país per reclamar pacíficament la igualtat de gènere”.

“L'Aràbia Saudita, a més, és actualment l’únic país que ha presentat la seva candidatura per organitzar la Copa del Món masculina de 2034, el futbol mundial podria veure’s perseguit per violacions de drets humans durant anys si no s’adopten mesures urgents per abordar el llarg historial del país i el tracte d’aquests drets”.

“Amnistia Internacional demana a la FIFA que estableixi acords vinculants amb l¡Aràbia Saudita per a protegir les persones de l’explotació, la discriminació i la repressió abans de finalitzar qualsevol acord per organitzar el torneig. El mes passat, 12 aficionats de futbol de la minoria xiïta del país –sotmesa a discriminació de manera habitual– van ser condemnats a penes d’entre 6 mesos i un any de presó per cantar melodies folklòriques i publicar vídeos d'ells mateixos a Internet”.

“Saudi Aramco, un dels principals productors del món de combustibles fòssils, va donar a conèixer l’any passat els beneficis anuals més alts mai aconseguits per una empresa (més de 161.000 milions de dòlars). Amnistia Internacional ha demanat que no s’utilitzin els ingressos d’Aramco per finançar abusos contra els drets humans, encobrir-los o intentar rentar la imatge del país a través de l’esport”.

“Ja és hora que l'Aràbia Saudita actuï en favor de la humanitat, doni suport a l’abandonament gradual dels combustibles fòssils i ajudi a finançar una transició basada en els drets humans cap a les energies renovables essencials per prevenir més danys al clima”.

Informació complementària

L'Aràbia Saudita ha destinat milers de milions de dòlars a esports com el golf, el futbol, els esports de motor i les arts marcials. El govern saudita i el Fons d’Inversió Pública, el seu fons sobirà, són propietaris de més del 98% de Saudi Aramco, fet que converteix a l’empresa, mitjançant els dividends i els impostos que paga, en una important font d’ingressos, riquesa i influencia del regne. La Copa del Món masculina de 2026 tindrà lloc als Estats Units, el Canadà i Mèxic. La seu del torneig femení de 2027 encara no s’ha decidit.