Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: Cent persones executades mentre les autoritats continuen amb la seva onada implacable d'homicidis

©NurPhoto via Getty Images

En resposta a la notícia que l'Aràbia Saudita ja ha executat 100 persones en el que portem d'any, Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

“En un clar contrast amb les reiterades promeses de l'Aràbia Saudita de limitar l'ús de la pena de mort, les autoritats saudites ja han executat 100 persones enguany, fet que revela el seu esgarrifós menyspreu pel dret a la vida. La implacable onada d'homicidis empresa per les autoritats desperta un profund temor per les vides dels joves condemnats a mort, que eren menors de 18 anys en el moment dels delictes.”

L'Aràbia Saudita és un dels principals botxins del món. Amnistia Internacional ha documentat nombrosos casos en els quals les autoritats han condemnat persones a mort per actes que van des de la publicació d'uns tuits fins a delictes de drogues, tot això després de judicis flagrantment injustos que no complien en absolut les normes internacionals de drets humans.”

“Únicament a l'agost, l'Aràbia Saudita va executar una mitjana de quatre persones a la setmana, entre elles un pakistanès executat per contraban de drogues. La pena de mort està prohibida en virtut del dret internacional per als delictes de drogues, que no aconsegueixen el llindar de ‘els més greus delictes’.”

Informació complementària

L'Agència de Premsa Saudita (SPA) informa habitualment sobre execucions, i aquest matí ha confirmat l'execució número 100 duta a terme enguany. El nombre real d'execucions podria ser més alt, si tenim en compte que l'SPA no va informar de la xifra real d'execucions el 2022. El 2022, l'Aràbia Saudita va executar 196 persones, la xifra anual d'execucions més elevada registrada per Amnistia Internacional al país en els últims 30 anys. El nombre d'execucions el 2022 és tres vegades superior a les dutes a terme el 2021, i almenys set vegades superior a les de 2020.

El novembre de 2022, les autoritats saudites van reprendre les execucions per delictes de drogues, i va posar fi d'aquesta manera a la moratòria d'aquestes execucions que, segons la Comissió de Drets Humans de l'Aràbia Saudita, estava en vigor des de gener de 2020.

A més, les autoritats saudites van continuar executant persones per una àmplia varietat de delictes, malgrat les seves reiterades promeses que limitarien les execucions en els casos en els quals la xaria (llei islàmica) no ordena la pena de mort.

Els tribunals continuen dictant condemnes a mort de manera habitual. Al juliol de 2023, el Tribunal Penal Especialitzat de l'Aràbia Saudita va condemnar Mohammad al Ghamdi a mort únicament per uns tuits en què criticava les autoritats saudites. El seu germà Nasser va explicar a Amnistia Internacional que la condemna a mort era un acte de represàlia contra les seves opinions polítiques.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència del caràcter o les circumstàncies del delicte, de les característiques i la culpabilitat o innocència de l'acusat o del mètode d'execució utilitzat per l'Estat. En l'actualitat, 112 països han abolit la pena de mort per a tots els delictes i més de dos terços dels països del món són abolicionistes en la llei o en la pràctica.