Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: L'execució de dues persones pakistaneses, atac despietat contra el dret a la vida

© 2022 Pacific Press

En resposta a la notícia que les autoritats saudites han executat avui dues persones de nacionalitat pakistanesa per delictes de drogues, les primeres execucions d'aquest tipus des que la Comissió de Drets Humans del país va anunciar la suspensió de l'ús de la pena de mort per delictes de drogues al gener de 2021, Diana Semaan, subdirectora en funcions d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica ha manifestat:

“La notable intensificació de l'ús de la pena de mort al país enguany revela la veritable cara que les autoritats saudites oculten rere l'anomenat programa de reformes progressistes que presenten al món. Trepitjant la suspensió oficial de les execucions per delictes de drogues, han tret la vida arbitràriament a persones de nacionalitat pakistanesa.

“La vida de les persones condemnades a mort per delictes de drogues i d'un altre tipus corren perill. Independentment dels delictes comesos, ningú ha de sofrir aquesta pena cruel, inhumana i degradant.”

“L'Aràbia Saudita ha d'establir immediatament una moratòria oficial de les execucions amb la intenció d'abolir la pena de mort al país. Les autoritats han de revisar els casos de totes les persones condemnades actualment a mort amb la intenció de commutar-los la condemna o oferir-los un nou judici que sigui just i sense recórrer a la pena de mort. Alhora, han d'ajustar tota la legislació i les pràctiques judicials a les garanties de judici just.”

Informació complementària

Al gener de 2021, la Comissió de Drets Humans de l'Aràbia Saudita va declarar que el país havia suspès les execucions per delictes de drogues, i que “el Regne i el seu sistema de justícia s'estaven centrant més en la reinserció i la prevenció”.

Després d'aquest anunci, l'Aràbia Saudita no va dur a terme cap execució per delictes de drogues. No obstant això, no es va reformar oficialment la legislació, inclosa la Llei de Control de Drogues de l'Aràbia Saudita, que establia la pena de mort per al tràfic de drogues i delictes connexos segons el principi de tazir (discrecionalitat del jutge).

Des de començaments de 2022, les autoritats saudites han dut a terme 128 execucions.