Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Agnès Callamard, nova secretària general d'Amnistia Internacional

© Eileen Barroso / Columbia University

Amnistia Internacional ha anunciat avui el nomenament de la doctora Agnès Callamard, destacada experta internacional en drets humans, com la seva nova secretària general amb efectes immediats.

La Dra. Callamard s'incorpora a l'organització no governamental de drets humans més gran del món, després d'haver estat recentment relatora especial de l'ONU sobre execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries. En aquesta funció, va encapçalar investigacions pioneres, com la de l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi.

Com a secretària general, Agnès Callamard serà la directora executiva del Secretariat Internacional d'Amnistia i la principal portaveu del moviment global d'una organització que compta amb prop de 10 milions de simpatitzants i oficines a més de 70 països.

"En un moment en què els drets humans estan sota una amenaça sense precedents a tot el món, la Dra. Callamard dirigirà, estimularà i encoratjarà tot el moviment d'Amnistia per encarar aquests reptes", va declarar Sarah Beamish, presidenta de la Junta Directiva Internacional, en anunciar el nomenament. "La combinació de la seva agudesa intel·lectual, la seva enorme experiència en els drets humans en l'àmbit global i la valentia de la seva veu fa que estigui summament qualificada per estar al capdavant del nostre moviment. Ens sentim feliços que hagi acceptat aquest repte de portar-nos amb audàcia a la nostra següent fase".

El secretari o la secretària general és nomenat o nomenada per la Junta Directiva Internacional d'Amnistia Internacional per a un mandat inicial de quatre anys. El seu nomenament s'ha produït després d'una àmplia recerca global. Agnès Callamard succeirà la secretària general en funcions, Julie Verhaar.

"Allà on els governs i empreses miren de silenciar els qui alcen la veu contra els seus abusos, eclipsar la veritat i soscavar o rebutjar les normes de drets humans, les investigacions rigoroses i les campanyes sense concessions d'Amnistia Internacional són més fonamentals que mai", ha manifestat Agnès Callamard. "És per mi un honor ocupar el càrrec de secretària general i treballar amb els simpatitzants d'Amnistia a tot el món per defensar colze a colze els drets humans per a totes les persones i exigir que es respectin".

Agnès Callamard, de nacionalitat francesa, té una carrera important en els sectors humanitari i de drets humans de l'àmbit internacional, treballant en ONG, el món acadèmic i les Nacions Unides. Juntament amb la seva funció d'experta independent en drets humans, va ocupar el lloc de directora del Projecte Llibertat d'Expressió Global de la Universitat de Columbia. Anteriorment havia estat directora executiva de l'organització per a la llibertat d'expressió ARTICLE 19 i va ser la fundadora i directora executiva del Projecte sobre la Rendició de Comptes Humanitària (HAP International, per les seves sigles en anglès).

Va treballar amb Amnistia Internacional entre 1995 i 2001, en llocs com el de cap de gabinet del llavors secretari general Pierre Sané. Ha liderat investigacions sobre drets humans en més de 30 països i ha publicat nombrosos materials sobre drets humans, drets de les dones, llibertat d'expressió, moviments de persones refugiades i la metodologia de les investigacions sobre drets humans.

Al mateix temps que la Dra. Callamard assumeix aquesta funció, la Junta Directiva Internacional agraeix a Julie Verhaar el seu lideratge provisional i li desitja el millor en el seu nous reptes.