El primer informe del relator especial de l'ONU sobre la situació dels drets humans a l'Afganistan ha de ser un toc d'atenció a la comunitat internacional sobre la necessitat urgent que s'estableixi un mecanisme de rendició de comptes per posar fi a les flagrants violacions de drets humans comeses pels talibans a l'Afganistan, ha afirmat avui Amnistia Internacional coincidint amb la presentació del primer informe del relator especial davant el 51è període de sessions del Consell de Drets Humans.
“Celebrem l'informe del relator especial, que és una contribució fonamental a la documentació existent sobre la crisi que afronta la població de l'Afganistan. El relator especial posa en relleu la reculada important en els assoliments aconseguits a l'Afganistan pel que fa a drets de les dones, educació de les nenes, protecció de les minories, accés a la justícia, llibertat d'expressió i d'associació, entre altres drets fonamentals. Considerem motiu de profunda preocupació el fet que aquests abusos i violacions de drets humans continuïn amb impunitat en absència d'un mecanisme que faci rendir comptes a les autoritats de facto talibans”, ha afirmat Yamini Mishra, directora regional per a Àsia meridional d'Amnistia Internacional.
Tot i les promeses realitzades en les negociacions de pau de Doha i en anuncis posteriors quan es van fer amb el control de l'Afganistan a l'agost de 2021, els talibans no han complert la “amnistia general” que van anunciar. En els últims 12 mesos han continuat, amb impunitat gairebé total, les desaparicions forçades, les detencions arbitràries, els homicidis extrajudicials, els homicidis per venjança de diferents grups —especialment les antigues Forces de Seguretat i de Defensa Nacionals Afganeses (ANDSF) i funcionaris públics—, els atacs a comunitats per motius d'identitat ètnica o religiosa —com els hazaras— i els homicidis selectius de membres del Front de Resistència Nacional i de membres de l'Estat Islàmic de la Província de Khorasan. Aquestes flagrants violacions de drets humans han estat documentades pel relator especial i en investigacions independents d'Amnistia Internacional que posen en relleu la necessitat urgent d'investigar i encausar els presumptes autors d'aquests crims.
“Els talibans han incomplert una vegada i una altra les seves promeses al poble de l'Afganistan i a la comunitat internacional. Amnistia Internacional subratlla que les conclusions que figuren en l'informe del relator especial en relació amb homicidis selectius, detencions arbitràries, desaparicions forçades i altres violacions de drets humans, especialment a la província de Panjshir, contra la població civil han de ser indicis suficients perquè els Estats membres del Consell de Drets Humans posin en marxa plans d'acció amb terminis predeterminats per a pressionar les autoritats de facto talibans perquè posin fi immediatament a aquests abusos i violacions de drets humans”, ha afirmat Yamini Mishra.
Quan els Estats membres es reuneixen avui en el 51è període de sessions del Consell de Drets Humans, s'està negant a més de 850.000 nenes de nivells superiors al sisè grau el seu dret a l'educació. Quan la gent gran i les comunitats de la província de Paktia van decidir reobrir les escoles de secundària per a nenes, les autoritats de facto talibans van tancar una vegada més les escoles, van utilitzar la violència contra alumnes que protestaven i van detenir periodistes que informaven sobre les protestes de les estudiants. Això se suma a l'exclusió de les dones del món del treball, els viatges, la participació en la política i en la societat i moltes situacions més. Músics, artistes i persones relacionades amb llocs culturals també es troben en situació de risc, segons l'informe, malgrat les garanties realitzades pels talibans fa un any que el país no cauria en les violacions dels drets culturals que es van observar fa 20 anys. Tot això ha estat documentat pel relator especial i per Amnistia Internacional en els seus diversos informes des que els talibans van prendre el poder el 15 d'agost de 2021.
Els informes de reducció de l'espai de la societat civil, pallisses i detencions de manifestants, incloses dones, atacs contra periodistes i silenciament de mitjans de comunicació que també han estat documents pel relator especial subratllen a més la documentació prèvia per Amnistia d'aquestes violacions de drets humans al país. Això reflecteix la persistent indiferència dels talibans respecte a la seva obligació legal de respectar i protegir els drets de la població afganesa en virtut del dret internacional dels drets humans.
“L'Afganistan es troba en una cruïlla un any després de la presa del control del país per la força pels talibans. És evident la necessitat de continuar donant suport al mandat del relator especial i la necessitat de fer esforços més concertats per a superar la bretxa en matèria de rendició de comptes. La comunitat internacional ha d'aprofitar l'oportunitat que li ofereix l'informe del relator especial al Consell de Drets Humans i implementar les seves recomanacions. Sense un govern inclusiu i marcs jurídics, proteccions i institucions adequats, els drets del poble afganès continuaran sent trepitjats”, ha afirmat Yamini Mishra.