Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

ABBAS MOMANI/AFP/Getty Images

Blog

Viure sota l’opressió de l’apartheid israelià

Dani Vilaró (Comunicació),

Aquests dies es compleix un any des que Amnistia Internacional va fer un pas més en la denúncia de les greus vulneracions de drets humans a Israel i els Territoris Palestins Ocupats, qualificant de “sistema d’apartheid” el conjunt de polítiques i accions que segreguen, controlen i oprimeixen la població palestina. Un any després, l’apartheid segueix provocant un gran patiment i el vessament de sang de població civil.

Des de febrer de 2022, més de 260 palestins han mort a mans de les forces de seguretat israelianes, una quarantena dels quals en el mes i escaig que portem de 2023. Aquests homicidis il·legítims contribueixen a mantenir el sistema d'apartheid d'Israel i constitueixen crims de lesa humanitat, igual que altres violacions greus i continuades de drets humans per part de les autoritats israelianes, com la detenció administrativa i els desplaçaments forçosos.

Els devastadors i greus fets de fa uns dies (la incursió israeliana al camp de refugiats de Jenín que va posar fi a la vida de 10 palestins, i l’atac a un assentament jueu al Jerusalem Est ocupat, amb 7 víctimes israelianes) ens han recordat un cop més l’enorme patiment i el cost mortal que van associats al sistema d’apartheid.

Que la comunitat internacional no obligui les autoritats israelianes a retre comptes per l'apartheid i altres crims els dona oxigen, via lliure per a segregar, controlar i oprimir la població palestina diàriament i contribueix a perpetuar aquest insuportable cicle de violència mortal. L'apartheid és uncrim contra la humanitat i és esgarrifós veure com els seus responsable eludeixen la justícia any rere any.

Silenciar les acusacions amb difamació

Des de fa temps, Israel mira de silenciar les acusacions d’apartheid amb campanyes de difamació selectives i la comunitat internacional es deixa acovardir per aquestes tàctiques. Fins que no es desmantelli l'apartheid ni es deixi de donar-li cobertura, no hi haurà esperances de protegir la vida de la població civil ni d'oferir justícia a víctimes palestines i israelianes.

A l'ombra de l'apartheid, les autoritats israelianes controlen pràcticament tots els aspectes de la vida del poble palestí i el sotmeten a opressió i discriminació diàriament mitjançant la fragmentació territorial i la segregació legal. La població palestina que viu en els Territoris Palestins Ocupats està segregada en enclavaments separats; les persones que habiten a la Franja de Gaza estan aïllades de la resta del món sota un bloqueig il·legal d'Israel que ja s'allarga més de 16 anys, que ha provocat una crisi humanitària i és càstig col·lectiu, prohibit expressament pel dret internacional.

Les lleis, polítiques i pràctiques israelianes es conceben amb l'objectiu bàsic de mantenir una majoria demogràfica jueva i de maximitzar el control de la terra i els recursos per a beneficiar a la població israeliana jueva en detriment del poble palestí.

Violència i atacs creixents de colons israelians

A més dels palestins morts a mans de les forces de seguretat israelianes, també han crescut, per sisè any consecutiu, els incidents de violència dels colons israelians contra la població palestina. Els atacs inclouen agressions físiques, danys a la propietat i la destrucció i crema de camps d'oliveres. Les autoritats israelianes consenten i faciliten aquesta violència, especialment quan detenen persones palestines que estan sent atacades, quan proporcionen escorta armada als colons o quan simplement es limiten a contemplar com es colpeja el poble palestí i se'n destrueixen les propietats. Aquesta cultura d'impunitat engendra encara més violència, en un cicle inacabable.

El primer ministre Benjamin Netanyahu ja ha pres la iniciativa d'ampliar massivament i reforçar els assentaments il·legals en els Territoris Palestins Ocupats. Recordem-ho: Tots els assentaments israelians en els Territoris Palestins Ocupats són il·legals segons el dret internacional i la constantpolítica israeliana d'establir població civil en territori ocupat constitueix un crim de guerra. Així, una expansió més gran dels assentaments exposarà més població palestina al risc de trasllat forçós: un crim de lesa humanitat que les autoritats israelianes també cometen de manera sistemàtica.

A la vista d'aquestes violacions de drets humans, creix el reconeixement internacional que les autoritats israelianes estan cometent apartheid. L'impuls a favor d'aquest reconeixement va guanyar força el 2022, quan dos relators especials de l'ONU van concloure que les autoritats israelianes estaven cometent apartheid. També es va doblar el nombre d'estats del món que hi van fer referència en el Consell de Drets Humans: passant de 9 el 2021, a 18 el 2022. A més d'Amnistia, diverses organitzacions de drets humans internacionals i israelianes han demanat també la fi de l'apartheid: Human Rights Watch i B'Tselem, entre altres.

Menyspreu pel dret internacional

Al maig de 2023, l'historial d'Israel en matèria de drets humans se sotmetrà a escrutini en l'Examen Periòdic Universal (EPU) del Consell de Drets Humans de l'ONU, i Amnistia Internacional ja s'adreçat a les autoritats israelianes instant-les a participar-hi. Les autoritats israelianes han fet cas omís de la majoria de recomanacions que els Estats examinadors van presentar i que van rebre suport del Consell de Drets Humans en l'anterior cicle de l'EPU, el 2018. Un bon exemple: tot i que s'ha instat Israel perquè posi fi a les detencions administratives en repetides ocasions, també el 2018, més de 860 palestins estan retinguts càrrecs ni judici. Aquesta és la xifra més alta en 15 anys.

Cap Estat hauria de poder desobeir sistemàticament i amb impunitat el dret internacional, i especialment les resolucions vinculants del Consell de Seguretat de l'ONU. Per revertir aquesta situació, des d’Amnistia considerem clau que la comunitat internacional elimini qualsevol suport a les violacions de drets humans que comet Israel. Cal trencar amb anys i anys d'inacció còmplice i obligar les autoritats israelianes a retre comptes pels abusos comesos.