Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel està cometent apartheid, segons el relator especial de l'ONU

MAHMUD HAMS/AFP/Getty Images

Michael Lynk, relator especial de l'ONU sobre la situació dels drets humans als Territoris Palestins Ocupats, ha presentat un informe davant el Consell de Drets Humans en el qual conclou que la situació als Territoris Palestins Ocupats constitueix apartheid.

Saleh Higazi, director adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha declarat:

"Les conclusions del relator especial són una important i oportuna incorporació al consens internacional creixent respecte a que les autoritats israelianes estan cometent contra la població palestina. L'informe descriu detalladament el sistema d'opressió basada en motius racials establert per Israel contra la població palestina, expressament concebut per mantenir la dominació israeliana jueva i sostingut mitjançant la comissió de greus violacions de drets humans".

"Les organitzacions palestines de drets humans porten anys qualificant la situació d'apartheid contra la població palestina, i aquest informe constitueix un reconeixement històric de la realitat que viuen milions de persones palestines. Com han fet Amnistia Internacional i molts altres grups de drets humans, el relator especial ha examinat el tracte rebut per la població palestina a les mans d'Israel des del punt de vista del dret internacional i ha arribat a la conclusió clara que constitueix apartheid".

"En els últims mesos, Israel ha intensificat els seus esforços per censurar i desacreditar qualsevol persona que utilitzi la paraula. En lloc d'abordar les greus acusacions per part d'organitzacions de drets humans i ara també de l'ONU, les autoritats israelianes continuen limitant la seva resposta a atacar el missatger amb acusacions infundades de parcialitat. Aquesta estratègia fallida no pot ocultar el consens creixent entre especialistes sobre el fet que la dura realitat de la cruel repressió que Israel exerceix diàriament contra la població palestina és un exemple eloqüent d'apartheid".

En el seu informe, el relator posa l'accent en la necessitat que la comunitat internacional accepti les conclusions de les organitzacions de drets humans, entre les quas Amnistia, i comenci a cridar pel seu nom al d'Israel. La comunitat internacional, i en particular els països aliats d'Israel, han de deixar de posar excuses respecte a aquest cruel sistema d'opressió i dominació racial i sí prendre mesures immediatament per contribuir a la seva desaparició i protegir els drets de la població palestina".

En el seu informe de febrer de 2022, Amnistia Internacional descriu el sistema que Israel està imposant a la població palestina allà on té el control sobre els seus drets, fins i tot dins d'Israel. Amnistia Internacional demana a la Cort Penal Internacional que consideri el crim d'apartheid en la seva investigació en curs als Territoris Palestins Ocupats, i a tots els Estats que exerceixin la jurisdicció universal per investigar i processar les persones sospitoses de cometre el crim contra la humanitat de l'apartheid.

L'informe del relator especial examina la situació actual dels drets humans als Territoris Palestins Ocupats, prestant especial atenció a la qüestió de l'apartheid. El relator especial observa que la població jueva i palestina que viu als Territoris Palestins Ocupats viu "sotmesa a un règim especial que fa distincions en el reconeixement de drets i la concessió de beneficis basant-se en la identitat nacional i ètnica, i que garanteix la supremacia d'un grup poblacional en detriment d'un altre", descriu com aquest sistema "atorga substancials beneficis i privilegis a un grup racial-nacional-ètnic mentre que obliga a un altre grup a viure tancat entre murs i llocs de control i sotmès a un règim militar permanent", i conclou que aquest sistema "s'ajusta a la norma probatòria vigent sobre l'existència d'apartheid".

Al gener, un telegrama filtrat del Ministeri d'Afers exteriors israelià descrivia una campanya prevista per desacreditar el treball del relator especial, i les autoritats israelianes han impedit l'entrada de personal investigador i de drets humans de l'ONU a Israel i als Territoris Palestins Ocupats. Això forma part d'un atac general contra els drets humans, en el qual organitzacions palestines són il·legalitzades, hostigadas i silenciades.