Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Foto: Ahmed Akacha via Pexels

Blog

Pacte Europeu sobre Migració i Asil: Més persones en risc

Dani Vilaró (Comunicació),

Ahir 10 d'abril va tenir lloc la votació final en el Parlament Europeu sobre el Pacte sobre Migració i Asil de la Unió Europea. Les propostes s'adoptaran formalment quan el Consell Europeu les hagi aprovat, abans del juny, i la nova legislació entrarà en vigor i estarà plenament operativa el juny de 2026.

Queda més clar que mai que aquest nou Pacte sobre Migració i Asil de la UE farà retrocedir durant decennis les lleis europees sobre l'asil, provocarà més patiment humà i posarà més persones en perill de sofrir violacions de drets humans i abusos en cada pas del seu trajecte. Després d'anys de negociacions, les institucions de la UE signen ara de manera conjunta i vergonyosa un acord perjudicial per a les persones que escapen de conflictes, persecució o inseguretat econòmica. La recepta? Menys protecció i un risc més alt de patir devolucions sumàries il·legals i violentes, detencions arbitràries i actuacions policials discriminatòries com les que ja hem anat veient i documentant en els darrers anys.

Europa ha perdut una oportunitat vital de construir un sistema de migració i asil que deixi enrere la seva infrainversió endèmica i situï els drets humans en el centre. Que respecti i defensi incondicionalment el dret humà de les persones a sol·licitar asil sense importar d'on vinguin o com hagin arribat. El Pacte és un fracàs a l'hora de mostrar lideratge global sobre la protecció de les persones refugiades i la construcció d'unes vies segures, justes i dignes perquè aquestes persones arribin a Europa, ja sigui a la recerca de seguretat o d'oportunitats.

Cada negociació, un pas enrere

Des que es va proposar per primera vegada aquesta reforma el 2020, cada pas de les negociacions entre els estats membre de la UE ha suposat un empitjorament del resultat final: ha afeblit la protecció i l'accés a l'asil per a la població en moviment, ha fet créixer les detencions i les retencions a les fronteres i ha intensificat la transferència de responsabilitats a països de fora d'Europa. El Pacte no millorarà en absolut la resposta d'Europa a les persones que necessiten protecció: l'empitjorarà.

Les propostes que preveu el Pacte amenacen de sotmetre més persones, incloses famílies amb nens, a detencions de facto a les fronteres de la UE, en negar-los una avaluació completa i justa de les seves necessitats de protecció internacional. Aquestes propostes, a més, venen acompanyades de creixents esforços per transferir la responsabilitat de la protecció de les persones refugiades i el control de fronteres a països de fora de la UE: en són exemple els acords amb Líbia, els més recents amb Tunísia, Egipte i Mauritània, o els intents per externalitzar a Albània el processament de les sol·licituds d'asil. En comptes d'invertir en una acollida digna dins de la UE i d'ampliar les vies segures i regulars per a permetre que la gent opti a rebre protecció a Europa sense fer trajectes perillosos, s'eludeix la responsabilitat de protecció de les persones refugiades.

Aquestes pràctiques amenacen d'atrapar més persones en Estats en els quals els seus drets humans correran perill, farà més còmplice a la Unió Europea dels abusos que puguin cometre's i comprometrà la capacitat europea de defensar els drets humans més enllà de les seves fronteres. És espolsar-se el problema, situar-lo ben lluny de la mirada europea.>

I Espanya què?

Malgrat l'acord del Pacte, Espanya manté la seva obligació de complir amb els estàndards internacionals de drets humans i promoure un acolliment digne de persones migrants, sol·licitants d'asil i refugiades. Per això, des d'Amnistia Internacional hem traslladat a les autoritats espanyoles, a més de la preocupació pel Pacte en si, els dubtes sobre com l'implementarà. ¿Serà Espanya un exemple en matèria migratòria, o continuarà aplicant aquesta doble moral, en el qual d'una banda, parla d'acolliment, però per una altra, no assumeix les seves responsabilitats respecte a la violència i les morts a la frontera Sud, com les de Melilla o les que es produeixen al mar?

Entre altres aspectes, Espanya pot ser un model europeu pel que fa a l'obertura d'un canal de comunicació i espai formal de participació de la societat civil per a contribuir en l'elaboració dels diferents plans nacionals, així com en l'aplicació dels màxims estàndards de drets humans. Estarem vigilants i molt pendents que així sigui.>