Davant de l’anunci que la primera ministra italiana i el primer ministre albanès firmaren ahir un acord per construir dos centres a Albània per detenir a persones rescatades al mar per vaixells italians, incloses les persones que busquen seguretat, Elisa De Pieri, investigadora regional d’Amnistia Internacional, ha declarat:
“Aquest és un acord sobre devolució, pràctica prohibida a la legislació internacional i l’europea i per la qual el Tribunal Europeu de Drets Humans ja ha condemnat Itàlia. És il·legal i inviable, i ha de cancel·lar-se".
“Itàlia ha afirmat que les persones detingudes seguiran estant sota jurisdicció italiana, però la realitat és que l’acord es faria servir per eludir les lleis nacionals, internacionals i de la Unió Europea. Això podria tenir conseqüències devastadores per a les persones que busquen asil, que podrien ser sotmeses a detenció prolongada i a altres violacions de drets fora de l’escrutini de les autoritats judicials italianes. La Comissió Europea ja ha deixat clar que la legislació sobre l’asil de la UE no pot aplicar-se fora de la Unió.
“Tot i que encara no s’han revelat els detalls de l’acord, han sorgit diversos motius de preocupació. Amnistia Internacional demana al govern italià que compleixi amb les seves obligacions contretes en virtut del dret internacional sobre no devolució i que es garanteixi l’asil i demana a la Comissió Europea que s’asseguri que els membres no infringeixin el conjunt comunitari“.
Informació complementaria
La devolució és la pràctica d’enviar a una persona a un país on té riscos de patir violacions de drets humans. La protecció davant la devolució és un dret bàsic de les persones sol·licitants d’asil i refugiades. La no devolució és un principi bàsic del dret internacional de refugiats i, com a part del dret internacional consuetudinari, és vinculant per a tots els Estats. El principi de no devolució està consagrat també en les lleis de la UE, això és: a l’article 78.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea i en els articles 18 i 19 de la Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea.
La Comissió Europea ja va deixar clar el 2018 que actualment no és possible l’aplicació extraterritorial de les lleis de la UE.
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ja va condemnar Itàlia per violar el principi de no devolució al 2012 en el cas de Hirsi Jamaa and Others v. Italy.