Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món
Blog

No ho veus, però hi és

Alícia Artiaga (Administració i Finances),

No sé si a vosaltres us passa, però quan vaig a un concert o a veure un espectacle, potser per deformació professional, sempre penso en la feinada i la gent que hi ha al darrere i que no es veu a l’escenari. Tot un equip imprescindible perquè nosaltres puguem estar gaudint amb el que estem veient.

Amb l’activisme això també passa. Més enllà de l’activisme visible, dels actes de carrer, amb pancartes, petos, megàfons i missatges de denúncia, que és la part més visible de l’activisme d’Amnistia Internacional Catalunya, hi ha tot un seguit de persones que també fan activisme, però entre bambolines. Gent que fa feina de formigueta, dia rere dia i que permet que la nostra organització sigui la que és, que fa funcionar aquest gran engranatge que conformem entre totes. Avui les posarem a elles sota els focus.

Per tal que els nostres grups d’activistes puguin fer la seva feina i portar les nostres campanyes arreu, és clau que a cadascun d’ells hi hagi una persona que organitzi i dinamitzi el propi grup, que el coordini per tal que sigui més efectiu. És la persona encarregada de fer de pont amb d’altres estructures, de recollir i traspassar la informació amb què treballarà el grup, etc. Ser una mica com el referent col·lectiu.
Però no ho fa tota sola, ja que compta amb el suport de qui s’encarrega de l’acollida i l’acompanyament de la gent que s’incorpora al grup com a activista, la que facilita la plena integració en la dinàmica del grup.

Sense oblidar la persona de tresoreria, primera baula del mecanisme de transparència i rendició de comptes d’Amnistia Internacional, que s’encarrega d’assegurar el bon ús dels recursos del grup d’acord amb les directrius de l’entitat.

Hi ha qui posa la seva expertesa al servei de l’organització, col·laborant amb l’elaboració d’articles, textos o materials acadèmics que permetin fer arribar el nostre missatge a diferents públics i audiències, qui manté actualitzades xarxes socials per visibilitzar la nostra tasca, qui ens ajuda en la recerca de fonts d’informació, o qui ens aporta els seus dissenys per a les nostres campanyes.
O les persones que ara mateix ens ajuden a analitzar la nostra pròpia organització en clau de gènere, per tal de garantir la igualtat a les nostres estructures, la presència igualitària de testimonis i ponències, ...

Tampoc podem oblidar qui decideix focalitzar-se en determinats països o àrees del món, sent la referència interna a nivell d'informació sobre què està passant a cada lloc, en contacte amb el Secretariat Internacional o d'altres seccions o organitzacions que hi treballin. Malauradament, que no apareguin als titulars, no vol dir que no passin coses arreu de què calgui estar al cas.

Governança

I aquest escrit no pot acabar sense trencar una llança en favor dels/les activistes que decideixen fer un pas més en la seva implicació interna i participen activa i constructivament en espais de governança. Sempre ens hem definit com a moviment i això implica que ens calen estructures internes de decisió i lideratge que ens permetin orientar la nostra activitat i fer que la maquinària funcioni.

Potser sí que l’activisme de tota aquesta gent no es veu, però és essencial perquè la nostra organització sigui la que és i per aconseguir el canvi que volem veure al món. Serveixin, doncs, aquestes línies per fer visible el que no es veu i per dir-vos sincerament gràcies per ser-hi i gràcies per la vostra dedicació!>