Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: l’Estat de dret no existeix si els advocats defensors no poden exercir la seva funció


 Londres.- Amnistia Internacional ha condemnat la decisió del Departament de Justícia del Municipi de Pequín de retirar la llicència professional a dos advocats, Liu Wei i Tang Jitian, després d’una vista administrativa celebrada el 22 d’abril. L’organització considera que els fets constitueixen una erosió dels drets humans i de l’Estat de dret.

Atenent a aquesta decisió, anunciada el 7 de maig en el lloc web del Departament de Justícia, ambdós s’havien retirat de la sala judicial sense causa justificada, havien “desobeït el personal judicial [...] interromput les actuacions del tribunal i interferit en el procés regular de litigi” durant un judici celebrat a l’abril de 2009, en el qual ambdós havien defensat practicants de Falun Gong.

Liu i Tang havien declarat que el jutge de la sala havia interromput reiteradament i intentat intimidar a l’equip de la defensa. Durant la vista administrativa, Teng Biao, també advocat, va defensar a Liu i Tang afirmant que ambdós s’havien limitat a exercir el seu treball en fer l’al·legat de defensa en favor dels seus clients.Liu Wei i Tang Jitian tenen previst recórrer contra la decisió.

Entre els més de 160.000 advocats que exerceixen a la Xina, només un reduït percentatge està disposat a assumir el risc de representar víctimes de violacions de drets humans. Aquests advocats representen una part important del moviment de defensa dels drets (weiquan), que utilitza el dret xinès per protegir els drets de les persones.

Com altres defensors dels drets humans a Xina, els advocats del moviment weiquan han estat objecte d’assetjament, vigilància, agressions i processaments per protegir els drets d’altres persones.

Les autoritats xineses han imposat així mateix multes i altres sancions administratives, i han exercit pressió política sobre bufets d’advocats en els quals treballen lletrats del moviment weiquan.

Més informació: