1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Xina: la llei de seguretat nacional no ha de convertir-se en un instrument de por

Un manifestant col·locant una bandera pro-democràcia a Hong-Kong © Tommy Walker/NurPhoto via Getty Images

Davant l'aprovació d'una llei de seguretat nacional per a Hong Kong, avui, per part del Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular de Xina, Joshua Rosenzweig, director de l'equip de Xina d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"L'aprovació de la llei de seguretat nacional és un moment dolorós per a la població de Hong Kong i representa la més gran amenaça als drets humans en la història recent de la ciutat. A partir d'ara, la Xina podrà imposar les seves pròpies lleis a presumptes autors de delictes com millor li sembli.

La velocitat i el secret amb què la Xina ha tret endavant aquesta llei agreuja el temor que Pequín hagi creat calculadament un instrument per reprimir els qui critiquen al govern, incloses les persones que només expressen l'opinió o protesten de manera pacífica.

Que les autoritats xineses hagin aprovat aquesta llei sense que la població de Hong Kong hagi pogut veure-ho diu molt respecte les seves intencions. D'ara endavant, el seu objectiu és governar Hong Kong mitjançant la por.

L'afany de Xina per aprovar ràpidament aquesta llei és, a més, un mal auguri sobre les eleccions legislatives que tindran lloc a Hong Kong al setembre, amb l'amenaça que la llei de seguretat s'utilitzi contra els candidats prodemocràcia.

A l'hora d'aplicar aquesta llei, les autoritats de Hong Kong han d'adherir-se estrictament a les seves pròpies obligacions en drets humans, i és responsabilitat de la comunitat internacional exigir-los rendició de comptes.

En un moment tan decisiu per a Hong Kong, és imprescindible que la llei de seguretat nacional no s'utilitzi per trepitjar drets humans i soscavar les llibertats que distingeixen la ciutat de la Xina continental.

Informació complementària

Avui ha estat aprovada la llei de seguretat nacional, i està previst que el president de la Xina, Xi Jinping, en firmi l'entrada en vigor per a la seva posterior incorporació a l'Annex III de la Llei Fonamental, la "miniconstitució" de Hong Kong.

Amnistia Internacional ha expressat múltiples motius de preocupació sobre drets humans en relació amb la llei, segons la qual totes les persones, institucions i organitzacions de Hong Kong tindran prohibit "participar en activitats que posin en perill la seguretat nacional".

La llei prohibirà els denominats actes de separatisme, subversió, terrorisme i "col·lusió amb potències estrangeres o exteriors" per posar en perill la seguretat nacional. Aquests delictes, definits de manera molt general i imprecisa, són similars als tipificats en la pròpia Llei de Seguretat Nacional de Xina, utilitzada per reprimir la dissidència.

A més, la llei autoritzarà al govern central de Pequín i al govern de Hong Kong a establir un departament de seguretat nacional a la ciutat. A la Xina continental, aquests òrgans sistemàticament vigilen, assetgen, intimiden i sotmeten a detenció secreta defensors i defensores dels drets humans i dissidents, i existeixen nombrosos indicis de tortura i altres maltractaments.

Autoritats hongkongueses i xineses han sostingut que cal adoptar legislació en matèria de seguretat per contrarestar l'amenaça de "terrorisme" i violència a la ciutat. No obstant això, la immensa majoria de les persones que van sortir a protestar al carrer l'any passat ho van fer de manera pacífica.

Aquest matí, la cap de l'executiu de Hong Kong, Carrie Lam, té previst parlar davant el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. La setmana passada, més de 50 òrgans d'experts en drets humans de l'ONU amb mandat del Consell van prendre la mesura sense precedents d'expressar conjuntament els seus motius de preocupació sobre la legislació de seguretat nacional per a Hong Kong i altres mesures adoptades per la Xina.