Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Unió Europea: L'objectiu de la investigació de la Comissió Europea sobre TikTok és ajudar a protegir els usuaris joves

© Jonathan Raa / NurPhoto via Getty Images

En resposta a la decisió de la Comissió Europea d'investigar TikTok davant el temor que aquesta plataforma de xarxes socials en línia pugui estar incomplint la Llei de Serveis Digitals (LSD) de la Unió Europea en no fer prou per protegir les persones usuàries joves, Damini Satija, directora de Programa d'Amnesty Tech, ha declarat: “Acollim amb satisfacció la decisió de la Comissió Europea d'investigar TikTok davant la possibilitat que estigui incomplint l'LSD en no protegir la infància i la joventut. Són motiu de preocupació des de fa temps les conseqüències que té per a la salut mental de nens, nenes i joves l'activitat d'aquest gegant de les xarxes socials.
 
“El 2023, una investigació d'Amnistia Internacional va mostrar que TikTok, passada una hora després de registrar-se el compte d'un menor en la plataforma, pot atreure-la a perillosos continguts que idealitzen l'autolesió i el suïcidi. Nens, nenes i joves han manifestat que l'ús que fan de TikTok afecta les seves tasques escolars i al temps dedicat a les relacions socials amb les seves amistats, i que els indueix a navegar pels seus canals a altes hores de la nit en lloc de dormir prou”.

Tal com està dissenyat, l'objectiu de TikTok és treure el màxim partit a l'addició de l'usuari, fet que en el cas dels menors suposa minar sistemàticament els drets de la infància

Damini Satija - Amnesty Tech

“Tal com està dissenyat, l'objectiu de TikTok és treure el màxim partit a l'addició de l'usuari, la qual cosa en el cas dels menors suposa soscavar sistemàticament els drets de la infància. És essencial que TikTok prengui mesures urgents per abordar aquests riscos sistèmics. Als nens, nenes i joves usuaris se'ls ha d'oferir el dret a accedir a plataformes segures, i la protecció d'aquests drets no pot esperar més.”

Informació complementària

El 2023, Amnistia Internacional va publicar dos informes que posen en relleu els abusos que pateixen nens, nenes i joves que utilitzen TikTok.
 
En l'informe Empujados a la oscuridad: El feed ‘para ti’ de TikTok fomenta la autolesión y la ideación suicida s'exposa com la cerca de l'atenció de les persones usuàries joves per part de TikTok és un risc per a elles atès que pot exacerbar problemes de salut mental, com la depressió, l'ansietat i l'autolesió.
 
L'altre informe, “Siento que no se me protege”: Emboscada en la red de vigilancia de TikTok, revela que les activitats de recopilació de dades de TikTok, que vulneren els drets de les persones usuàries, se sustenten en pràctiques nocives d'addició dels qui utilitzen la plataforma.
 
Tots dos informes formen part del conjunt de materials que hem elaborat per a denunciar els models de negoci de les grans empreses tecnològiques, que donen prioritat al seu benefici sobre els drets humans.