Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: La destrucció d'una central hidroelèctrica exigeix una resposta internacional urgent

© Reuters

Davant la destrucció de la presa de la central hidroelèctrica de Kakhovka en una part del sud d'Ucraïna ocupada per Rússia, Marie Struthers, directora regional d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha declarat:

“Amb l'enfonsament sota l'aigua de pobles i ciutats al llarg del riu Dniéper, el cost humà i mediambiental de la destrucció de la presa de Kakhovka és un enorme desastre humanitari i la comunitat internacional ha d'unir-se per fer que els responsables responguin davant la justícia.

“Les normes del dret internacional humanitari(DIH) protegeixen específicament les preses a causa dels perills que la seva destrucció comporta per a la població civil. La destrucció de la presa de Kakhovka és una catàstrofe que posa en perill la vida, la seguretat i el benestar de milers de persones que viuen a l'abast de la riuada. És, literalment, una comporta oberta per a un desastre humà i mediambiental catastròfic.

“La destrucció de la presa inunda territoris de gran extensió riu avall, però riu amunt privarà a la població del subministrament d'aigua apta per al consum, fins i tot en ciutats importants i a la península de Crimea ocupada per Rússia. Preocupa especialment la possibilitat que tingui efectes catastròfics a la central nuclear de Zaporíjia, també sota control rus, i el manteniment de la qual depèn de l'aigua del Dniéper.

“Les autoritats de totes les parts han de donar prioritat a l'evacuació i la seguretat de la població civil afectada per la destrucció de la presa i prendre mesures per reduir al mínim les altres conseqüències.

“Ha d'obrir-se sense retard una investigació independent i imparcial sobre la destrucció de la presa de Kakhovka. Reiterem, a més, la nostra crida perquè tots els sospitosos de responsabilitat en l'agressió, els crims de guerra i altres crims de dret internacional compareguin davant la justícia en judicis justos i que víctimes i supervivents rebin una reparació completa.”

Informació complementària

Amnistia Internacional documenta crims de guerra i altres violacions del dret internacional humanitari des del començament de la invasió en gran escala d'Ucraïna per Rússia.