Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: La destrucció d'una central hidroelèctrica exigeix una resposta internacional urgent

© Reuters

Davant la destrucció de la presa de la central hidroelèctrica de Kakhovka en una part del sud d'Ucraïna ocupada per Rússia, Marie Struthers, directora regional d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha declarat:

“Amb l'enfonsament sota l'aigua de pobles i ciutats al llarg del riu Dniéper, el cost humà i mediambiental de la destrucció de la presa de Kakhovka és un enorme desastre humanitari i la comunitat internacional ha d'unir-se per fer que els responsables responguin davant la justícia.

“Les normes del dret internacional humanitari(DIH) protegeixen específicament les preses a causa dels perills que la seva destrucció comporta per a la població civil. La destrucció de la presa de Kakhovka és una catàstrofe que posa en perill la vida, la seguretat i el benestar de milers de persones que viuen a l'abast de la riuada. És, literalment, una comporta oberta per a un desastre humà i mediambiental catastròfic.

“La destrucció de la presa inunda territoris de gran extensió riu avall, però riu amunt privarà a la població del subministrament d'aigua apta per al consum, fins i tot en ciutats importants i a la península de Crimea ocupada per Rússia. Preocupa especialment la possibilitat que tingui efectes catastròfics a la central nuclear de Zaporíjia, també sota control rus, i el manteniment de la qual depèn de l'aigua del Dniéper.

“Les autoritats de totes les parts han de donar prioritat a l'evacuació i la seguretat de la població civil afectada per la destrucció de la presa i prendre mesures per reduir al mínim les altres conseqüències.

“Ha d'obrir-se sense retard una investigació independent i imparcial sobre la destrucció de la presa de Kakhovka. Reiterem, a més, la nostra crida perquè tots els sospitosos de responsabilitat en l'agressió, els crims de guerra i altres crims de dret internacional compareguin davant la justícia en judicis justos i que víctimes i supervivents rebin una reparació completa.”

Informació complementària

Amnistia Internacional documenta crims de guerra i altres violacions del dret internacional humanitari des del començament de la invasió en gran escala d'Ucraïna per Rússia.