Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: Després dels últims atacs russos, la necessitat de veritat, justícia i reparació per a les víctimes és més urgent que mai

© via REUTERS

En resposta als últims atacs de les forces russes a Ucraïna, inclosos els informes sobre un atac amb míssils contra un edifici d'apartaments en el qual haurien mort almenys 17 civils, entre ells dos nens, Marie Struthers, directora regional d'Europa Oriental i Àsia Central, ha declarat:

"Els míssils russos continuen causant un sofriment indicible a la població civil a Ucraïna. Segons els informes, a primera hora del 28 d'abril, un míssil rus va tocar un edifici d'apartaments de civils de nou plantes en Úman, causant una devastació total i múltiples morts, entre elles la de dos nens. S'esperen més víctimes mentre els equips de rescat busquen persones sota la runa.

"Si bé encara es desconeix l'abast total dels crims comesos al llarg de la invasió a gran escala d'Ucraïna per part de Rússia, els atacs devastadors contra edificis d'apartaments són freqüents en el marc de l'agressió russa. Les forces russes han mostrat repetidament el seu menyspreu per la vida civil i les normes del dret internacional humanitari".

El Ministeri de Defensa rus va afirmar que havia atacat unitats de reserva de l'exèrcit ucraïnès amb armes de llarg abast d'"alta precisió". Els residents d'Úman van dir als periodistes que no hi havia objectius militars en els voltants.

"Encara que desenes de milers de casos de crims de guerra ja han estat arxivats pels fiscals d'Ucraïna, el veritable nombre de víctimes d'aquesta invasió serà probablement molt major".

"El mal causat per Rússia va més enllà del físic; la població civil d'Ucraïna està suportant un sofriment psicològic i econòmic inimaginable com a resultat directe de l'agressió russa, i l'ajuda econòmica i humanitària són crucials per a combatre el seu terrible impacte".

"Demanem a la comunitat internacional que es mobilitzi, coordini i actuï per a garantir que Vladímir Putin i tots els sospitosos de ser responsables de crims de guerra a Ucraïna són jutjats i rendeixen comptes per a garantir la veritat, la justícia i la reparació a totes les víctimes de crims de dret internacional."

Amnistia Internacional porta documentant les violacions de drets humans comeses per les forces russes des de l'inici de la invasió d'Ucraïna fa ja més d'un any.