Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Tailàndia: Nena de 15 anys en presó preventiva per un delicte de lesa majestat

Un fotògraf pren imatges de la protesta "Bad Student" a la porta del Ministeri d'Educació a Bangkok. © Photo by Mladen ANTONOV / AFP via Getty Images.

En resposta a la presó preventiva d'una nena de 15 anys a Bangkok acusada d'haver violat la llei de lesa majestat després d'haver participat en una protesta pacífica, Chanatip Tatiyakaroonwong, investigadora d'Amnistia Internacional sobre Tailàndia, ha declarat:

“Aquesta situació és un altre inquietant recordatori més que les autoritats tailandeses continuen prenent com a objectiu a nens i nenes en utilitzar la llei de lesa majestat per a reprimir la dissidència pacífica. A més, només el mes de març s'ha declarat culpables almenys a quatre manifestants i s'han dictat nous càrrecs i actes d'acusació formal en virtut d'aquesta llei.”

“Els casos recents demostren la dràstica reducció de l'espai cívic per a milions de persones a Tailàndia, a mesura que les autoritats s'han anat negant cada vegada més a tolerar la dissidència pacífica. Des de finals de l'any passat, s'ha declarat a persones que es manifestaven pacíficament culpables de delictes de lesa majestat simplement per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió en publicacions en línia, participar en simulacres de desfilades de moda i, més recentment, vendre en línia calendaris amb dibuixos d'ànecs grocs, un símbol del moviment de protesta.”

“Les autoritats tailandeses han de retirar tots els càrrecs formulats contra persones en virtut de lleis que no són conformes amb el dret i les normes internacionals de drets humans. Així mateix, han d'abstenir-se de detenir i recloure a la presó preventiva a persones que es manifesten pacíficament.”

Informació complementària

Yok(el nom complet de la qual no es facilita per motius de seguretat), activista de 15 anys posada a la presó preventiva aquesta setmana, es va unir el 14 d'octubre de 2022 a una manifestació pacífica en la qual es demanava l'eliminació de la llei de lesa majestat. Les autoritats van dictar una ordre de detenció contra ella el 28 de febrer de 2023 i la van recloure en Centre de Formació Infantil i Juvenil per a Nenes Baan Pranee, a la província de Nakhon Pathom.

El cas de Yok no és un fet aïllat. El 7 de març de 2023, el Tribunal penal de Bangkok va condemnar a un nen de tres anys de presó per vendre a través d'una pàgina de Facebook calendaris que les autoritats van considerar que violaven la llei de lesa majestat. El calendari contenia il·lustracions de dibuixos d'un ànec groc, símbol del moviment de protesta de Tailàndia. En un altre cas diferent, el 13 de març de 2023, el Tribunal Provincial de Chiang Mai va declarar a un indígena karen culpable d'un delicte de lesa majestat, sedició i violació de la Llei de Delictes informàtics per publicar en Facebook crítiques a la monarquia.

Des que van esclatar en tota Tailàndia les manifestacions massives en 2020, almenys 1.895 persones han estat objecte de diversos càrrecs penals per la seva participació en protestes, segons Advocats Tailandesos pels Drets Humans. D'aquestes persones, almenys 237, entre elles 18 menors d'edat, havien estat acusades de delictes de lesa majestat a 27 de març de 2023.

El recent informe d'Amnistia Internacional “We Llauri Reclaiming Our Future” documenta la manera en què els nens i nenes de Tailàndia, per participar en manifestacions massives, s'enfronten a diferents repercussions greus, com la criminalització de les seves activitats, la intimidació i vigilància per part de les autoritats, així com a violentes repressions de les protestes per part de la policia.

L'informe demanava a les autoritats tailandeses que retirin tots els càrrecs contra menors d'edat que protestaven de manera pacífica, posin fi a totes les formes d'intimidació i vigilància, i reformin les lleis emprades per a limitar el dret dels nens i nenes a protestar a fi de garantir que aquestes lleis són compatibles amb el dret i les normes internacionals de drets humans.