Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sri Lanka: L'estat d'excepció no ha de suposar una repressió addicional dels drets humans

Photo by Abhishek Chinnappa/Getty Images

En resposta a la notificació de la normativa d'excepció, publicada en línia pel govern mentre és votava un nou president avui a Sri Lanka, Thyagi Ruwanpathirana, investigadora regional d'Amnistia Internacional per a Àsia meridional, ha declarat:

"La normativa d'excepció que entra en vigor en nom de la seguretat pública no ha de convertir-se en un pretext per cometre més violacions de drets humans. Amnistia Internacional sent una profunda preocupació per la possibilitat que aquesta normativa serveixi de trampolí per a una repressió addicional de les llibertats fonamentals, com per exemple la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, el dret a la integritat física i a la llibertat de la persona, i el dret a no patir detenció arbitrària".

"La normativa d'excepció atorga amplis poders a la policia i l'exèrcit per registrar i detenir "persones sospitoses" sense garanties del degut procés. Imposa fortes penes, inclosa la cadena perpètua, per a delictes penals ordinaris com ara "causar problemes d'ordre públic". Les persones detingudes poden romandre sota custòdia fins a 72 hores sense comparèixer davant d'un magistrat i sense que se'ls garanteixi l'accés a l'assistència lletrada. Aquest prolongat període de custòdia sense una supervisió judicial oportuna ni la capacitat d'impugnar la seva detenció fa créixer el risc que pateixin tortura o altres maltractaments".

"Quan el nou president prengui el poder, ha de garantir que la població de Sri Lanka pot exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica, la qual cosa inclou expressar la seva dissidència i reclamar respecte pels seus drets. Aquesta normativa d'excepció te un efecte dissuasori en la societat. És hora que les autoritats de Sri Lanka és posin del costat de la seva gent i no repeteixin els errors del passat".

Informació complementària

El 17 de juliol de 2022 va entrar en vigor una proclamació d'emergència dictada pel llavors president en funcions de Sri Lanka.

El 18 de juliol de 2022 el govern de Sri Lanka va publicar, en virtut de l'Ordenança de Seguretat Pública, una notificació sobre la Normativa d'Excepció (Disposicions Diverses i Facultats), 2022. La traducció a l'anglès d'aquesta normativa és va publicar online recentment.

El 20 de juliol, a petició dels autoritats encarregades de fer complir la llei, un tribunal de Colombo va emetre una ordre per la qual és prohibia a la gent reunir-se a determinades àrees del que ha estat un lloc de celebració de protestes pacífiques des d'abril de 2022.

Les autoritats de Sri Lanka han dut a terme un seguit de detencions de manifestants majoritàriament pacífics des que va començar l'actual onada de protestes a Sri Lanka.

Amnistia Internacional ja ha documentat anteriorment tortura i altres maltractaments sota custòdia a Sri Lanka, en concret a Mirihana.