Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sri Lanka: Les autoritats han d'abstenir-se d'utilitzar les forces armades per controlar les protestes

© Pradeep Dambarage/NurPhoto via Getty Images

Les autoritats de Sri Lanka no han d'imposar una ordre general que autoritzi l'ús de la força durant l'estat d'excepció que han anunciat, i han d'abstenir-se d'utilitzar les forces armades per controlar la protesta ciutadana, ha manifestat Amnistia Internacional avui després d'emetre's una nova ordre que faculta a les forces armades per mantenir la llei i l'ordre a Colombo.

"La recent escalada de la resposta de les autoritats a les protestes amb la trucada a les forces armades, que van disparar contra els qui es manifestaven i van fer ús excessiu de gas lacrimògen, causant la mort d'una persona ahir, és profundament preocupant", ha manifestat Yamini Mishra, directora regional per a Àsia Meridional d'Amnistia Internacional.

El 13 de juliol de 2022 al matí, milers de manifestants es van dirigir cap a l'oficina del primer ministre i el Parlament a Colombo. Després d'un enfrontament irat, els manifestants van trencar les portes i van prendre l'oficina del primer ministre. El personal d'Amnistia Internacional present en el lloc de la protesta va confirmar que funcionaris encarregats de fer complir la llei van disparar ràfegues de gas lacrimògen contra la gent, inclosos nens i nenes i periodistes, i que es veia a alguns d'ells escapar de les plomes tossint i escopint. Desenes de persones van resultar ferides i, segons informes, una va morir. A Galle Face, on tres mesos abans s'havia establert un lloc de protesta pacífica sobre rodes durant l'agitació prolongada per la crisi econòmica del país, els helicòpters sobrevolaven a baixa altura. Va haver-hi informes que en una altra protesta celebrada aquell mateix dia prop del Parlament més de 80 persones havien resultats ferides i havien estat ingressades a l'hospital.

A les 3 de la tarda, el primer ministre Ranil Wickremesinghe va donar un discurs televisat en què va afirmar que havia ordenat a les forces armades "fer tot el que fos necessari per restablir l'ordre". El 14 de juliol de 2022, l'exèrcit va fer un comunicat de premsa en què va advertir que utilitzaria la força per restablir la llei i l'ordre al país.

Qualsevol ordre generalitzada que autoritzi l'exèrcit a utilitzar la força és problemàtica, fins i tot durant un estat d'excepció. Les forces armades no han de participar en el control policial de les reunions públiques, ja que estan formades per  lluitar contra enemics, no pas per protegir i controlar la població civil.

Amnistia demana als organismes encarregats de fer complir la llei que actuïn amb moderació per evitar que segueixin perdent-se vides humanes i segueixi creixent el nombre de ferits greus. Només podran utilitzar el nivell mínim de força necessari per controlar una situació quan sigui estrictament necessari i proporcionat. Fins i tot en els casos en què algunes parts de les protestes es tornin violentes, els funcionaris encarregats de fer complir la llei han d'avaluar la situació cas per cas i utilitzar la força només quan sigui absolutament necessari i només contra els qui exerceixin la violència. Ha de ser estrictament proporcional a la situació a què s'enfronten, la qual cosa significa que les autoritats no han de causar més dany del que pretenen evitar.

"En un moment en el qual el país s'enfronta a una greu crisi econòmica i en el qual les protestes estan augmentant, les autoritats han de prendre mesures integrals per apaivagar la situació i centrar els recursos a garantir que la població té accés als béns i serveis essencials, d'acord amb el dret i les normes internacionals de drets humans", ha manifestat Yamini Mishra.