Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Singapur ha de posar fi a l'onada d'execucions i dictar-ne immediatament una moratòria

En resposta a l'execució del ciutadà malasio Kalwant Singh a Singapur, juntament amb un altre home, Emerlynne Gil, directora regional adjunta d'Investigació d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Una vegada més, Singapur ha executat persones declarades culpables de delictes relacionats amb les drogues, en contra del que es disposa pel dret internacional i menyspreant insensiblement la indignació pública".

"Amb la seva actitud contrària a la tendència mundial cap a l'abolició de la pena de mort, Singapur és un dels quatre països dels quals se sap que han executat persones per delictes relacionats amb les drogues en els últims anys. La pena de mort mai no és la solució, i ens hi oposem incondicionalment. No hi ha cap prova que tingui un efecte dissuasori especial davant la comissió d'un delicte".

Tot i que el tribunal va concloure que el paper de Kalwant es limitava al transport de drogues, la fiscalia va negar a l'acusat un certificat d'ajuda substancial. Per tant, el tribunal va condemnar-lo a la pena de mort preceptiva. El recurs d'última hora presentat per Kalwant, que demanava que es revisés la decisió de no concedir-li el certificat, va ser rebutjat pel Tribunal d'Apel·lació un dia abans de l'execució.

La setmana passada, en una entrevista amb els mitjans de comunicació, el Ministre de Justícia, K. Shanmugam, va defensar públicament l'ús de la pena de mort per a delictes relacionats amb les drogues a Singapur, i va citar el reconeixement brindat per l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) dels problemes causats per les drogues en el sud-est asiàtic.

"En contra del que afirmen les autoritats de Singapur, tant la UNODC com la Junta Internacional de Fiscalització d'Estupefaents (JIFE) -òrgans de l'ONU encarregats de la prevenció del delicte i la política sobre drogues- han condemnat l'ús de la pena de mort per a delictes relacionats amb les drogues, i han instat els governs a avançar cap a l'abolició. De fet, la Posició comuna del sistema de l'ONU sobre polítiques de drogues ha estat sempre la d'instar els governs a apartar-se de les respostes punitives a causa de la seva poca eficàcia a l'hora de reduir el tràfic de drogues o abordar-ne el consum i subministrament".

"El govern té el deure protegir els drets humans de totes les persones, i el seu ús de la pena de mort constitueix una violació flagrant de drets humans. Instem les autoritats de Singapur a aturar immediatament aquesta última onada d'execucions a la forca i dictar una moratòria de les execucions, com a pas per posar fi a aquesta pena vergonyosa i inhumana".

Informació complementària

Kalwant Singh, ciutadà malaisi, va ser declarat culpable i condemnat preceptivament a mort el 2016 per un delicte de tràfic de drogues comès el 2013. El Tribunal Superior va concloure que havia actuat de "correu", però la fiscalia no li va proporcionar un certificat d'ajuda substancial, requisit perquè els jutges puguin decidir entre la pena de mort i la cadena perpètua amb assots amb bastó. El Tribunal d'Apel·lació va confirmar la sentència condemnatòria i la pena de mort el 2016.

Les autoritats de Singapur van fixar la seva execució pel 7 de juliol de 2022, sense deixar amb prou feines temps a la seva família per organitzar el viatge des de Malàisia. Un altre home també va ser declarat culpable en la mateixa causa i condemnat preceptivament a mort per tràfic de drogues. La seva execució també es va fixar pel 7 de juliol.

Singapur ha dut a terme quatre execucions aquest any, totes elles de persones condemnades per delictes de drogues, després d'una pausa de més de dos anys durant la pandèmia.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos, sense excepció. En l'actualitat, 110 països han abolit la pena de mort per a tots els delictes i més de dues terceres parts dels països del món són abolicionistes en la llei o la pràctica.