Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Condemnada a sis anys la periodista Maria Ponomarenko per una publicació sobre un bombardeig a Ucraïna

La periodista Maria Ponomarenko condemnada a sis anys en una colònia penitenciària per informar sobre la guerra d'Ucraïna. © SOTA.

En reacció a la condemna de Maria Ponomarenko, periodista de Barnaul (Sibèria Occidental), a sis anys de privació de llibertat en una colònia penitenciària per una publicació en les xarxes socials sobre un atac de les forces russes a un teatre de Mariúpol (Ucraïna) en què van morir civils, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa i Àsia Central, ha manifestat:
 
“La sentència condemnatòria de Maria Ponomarenko mostra que, a Rússia, dir la veritat, denunciar un crim de guerra i exigir justícia per l'homicidi de civils s'ha convertit en un delicte greu que implica penes de molts anys de presó. La seva sentència és un exemple més de la injustícia i el cinisme de les autoritats a Rússia, que són inquietantment habituals.
 
Les autoritats estan mirant de tancar totes aquelles persones que discrepen amb elles i intimidar-ne d'altres perquè guardin silenci i mirin cap a una altra banda, si volen evitar passar anys entre reixes.”
 
En una declaració davant del tribunal, Maria Ponomarenko, de 44 anys, que portava al voltant del coll una estampa de l'estrella de David amb la inscripció “activista d'oposició, patriota, pacifista”, va declarar que no es considerava una delinqüent.
 
“Tinc dret a pronunciar la paraula guerra perquè se m'està jutjant segons les lleis de censura militar”, va dir en referència a una prohibició de les autoritats russes de referir-se a la invasió d'Ucraïna com una guerra. Marie Struthers ha declarat: “S'ha d'excarcerar de manera immediata i incondicional Maria Ponomarenko i totes les persones empresonades a Rússia per criticar la invasió d'Ucraïna.”
 
Informació complementària
 
El 15 de febrer, el Tribunal del Districte Leninsky de Barnaul, al krai de Altái, va condemnar Maria Ponomarenko, periodista del mitjà digital RusNews, a sis anys en una colònia penitenciària després de declarar-la culpable de “difondre, a gratcient, informació falsa” sobre les forces armades russes, “delicte” recentment incorporat en el Codi Penal de Rússia a través de l'article 207.3. Maria Ponomarenko portava detinguda en espera de judici des del 24 d'abril de 2022.
 
A més, se li prohibeix realitzar activitats periodístiques durant cinc anys després de complir la pena de presó. La fiscalia va demanar al tribunal que la condemnés a nou anys de presó per una publicació en el canal de Telegram “Tsenzury net” (Sense censura) on escrivia sobre les morts de civils amagats en un teatre de Mariúpol després d'un atac aeri rus. Amnistia Internacional va identificar dotze de les persones que van morir en l'atac en un informe detallat publicat al juny de 2022.