Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Acomiadament de docents, adoctrinament d'estudiants. El món acadèmic, la víctima més recent de l'actual repressió

Activistes d'Amnistia Internacional demanen que es deixin de silenciar les veus dels qui no defensen la guerra amb Ucraïna. © AI

Les autoritats russes han de posar fi immediatament als seus atacs contra la llibertat acadèmica i el dret a la llibertat d'expressió. Així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional, mentre va en augment una campanya per purgar escoles i universitats d'opinions discrepantes sobre l'agressió contra Ucraïna.

!Les organitzacions de la societat civil russa, que en la seva majoria s'oposen a la invasió d'Ucraïna per Rússia, no són les úniques víctimes d'una repressió nacional de les activitats contra la guerra. També s'estan eliminant les llibertats acadèmiques: s'obliga al personal docent a difondre propaganda contra Ucraïna i glorificar la "operació especial" de Rússia a Ucraïna, en cas contrari, perd la seva ocupació", ha manifestat Bruce Miler, director en funcions d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i l'Àsia Central.

"Hem rebut informes inquietants d'acomiadaments de docents pels seus comentaris contra la guerra, i de nens, nenes i joves a qui s'ha obligat a participar en "flashmobs" en favor de la guerra o a assistir a conferències que promouen el discurs del Kremlin".

S'obliga al personal docente a difondre propaganda contra Ucraïna i glorificar la 'operació especial' de Rússia; si no ho fan, perden la feina

Bruce Millar, Amnistía Internacional

Dures represàlies contra docents que s'oposen a la guerra

Dotzenes de docents d'escola i universitat han sofert dures represàlies per pronunciar-se contra la guerra a Ucraïna. A alguns els han tancat per complir l'anomenada detenció administrativa o els han fet pagar multes exorbitants simplement per expressar les seves opinions públicament o a l'aula. A uns altres els han acomiadat o sotmès a un altre tipus d'amonestació.

Roman Melnichenko, professor associat de la Universitat Estatal de Volgograd, va ser acomiadat el 19 d'abril per un "delicte disciplinari immoral" que "violava les normes ètiques i morals" quan va compartir un missatge contra la guerra a VKontakte, una popular xarxa social russa. Va ser acomiadat després que la fiscalia local informés a la universitat que havia estat sotmès a procediments administratius.

Hi ha hagut docents a qui els seus propis estudiants o companys han denunciat a la policia. Elena Baybekova, professora de matemàtiques d'Astracan, al sud de Rússia, va ser acomiadada l'1 d'abril. Un membre del seu alumnat havia protestat per les "converses polítiques" durant les seves classes, i després d'això Baybekova va ser acusada de "absentar-se sense permís" i va ser acomiadada. Anteriorment havia participat en una protesta contra la guerra a Ucraïna, a conseqüència de la qual va ser condemnada a cinc dies de privació de llibertat. Nega haver parlat de política durant les seves classes.

Marina Dubrova, professora d'anglès de Korsakov, a la illa de Sakhalin, va ser acomiadada el 5 d'abril. Menys d'una setmana abans, en una xerrada amb estudiants durant un descans, havia dit que la guerra era "un error". Un estudiant va gravar la conversa en vídeo. La mare d'un dels estudiants va veure el vídeo i va denunciar a Dubrova a la policia. Tres dies després, Dubrova va ser citada a comparèixer davant el tribunal i va ser multada amb 30.000 rubles (370 dòlars nord-americans) per "desacreditar les Forces Armades".

Irina Gen, professora d'anglès de Penza, al centre de Rússia, s'enfronta a una pena de presó en virtut del nou delicte penal de difondre "notícies falses" sobre l'exèrcit rus. El 30 de març va ser acusada de criticar la invasió i qualificar a Rússia de "Estat totalitari" on "qualsevol dissidència es considera un delicte de pensament". Havia estat denunciada a la policia pels seus estudiants de vuitè curs.

"Lliçons" de propaganda de guerra

També s'ha sotmès escolars a propaganda de guerra, que sembla constituir adoctrinament, en contra dels objectius del seu dret a l'educació en virtut del dret internacional, que Rússia està obligada a complir. Segons Kommersant, periòdic rus independent, en una data tan primerenca com el 28 de febrer, l'alumnat d'entre 7è i 11èº curs va rebre lliçons sobre la "operació militar especial", el terme que el govern obliga a utilitzar per evitar utilitzar "guerra".

Segons la informació publicada en els mitjans de comunicació, basada en filtracions proporcionades per docents, s'ensenya a l'alumnat que la guerra a Ucraïna "no és una guerra, sinó una operació especial de manteniment de la pau" que el seu objectiu és "protegir la població de la República Popular de Donetsk i la República Popular de Luhansk". També s'ensenya als nens i nenes que les "sancions contra Rússia" poden tenir un efecte positiu en l'economia nacional. Pel que sembla, aquestes lliçons havien estat encomanades enèrgicament per les més altes instàncies, però no són obligatòries.

No obstant això, el 20 d'abril el ministre d'Educació, Sergei Kravtsov, va anunciar que, des de l'1 de setembre, totes les escoles russes impartiran lliçons sobre els objectius i els objectius de la "operació especial de manteniment de la pau" a Ucraïna.

Segons Kommersant, el Kremlin ha "recomanat encaridament" que les institucions educatives posin el símbol "Z" (que demostra el suport a la guerra russa a Ucraïna) en les façanes dels edificis i a les aules. Moltes escoles i guarderies han estat reclutades en "flashmobs" sobre la guerra organitzats pel govern en suport a la "operació especial de manteniment de la pau", i s'ha obligat nens i nenes a participar en aquestes assemblees, la qual cosa constitueix una violació del dret internacional dels drets humans.

"Tenint en compte l'actual repressió de totes les formes de dissidència, resulta impossible saber el nombre de docents o estudiants a qui s'ha expulsat d'institucions educatives simplement per expressar opinions contràries a la guerra. Potser mai no sapiguem la xifra total de nens i nenes sotmesos a adoctrinament coordinat per l'Estat", ha manifestat Bruce Miler.

La necessitat de preservar la llibertat acadèmica i protegir el dret de la joventut a rebre educació sense adoctrinament

"El personal docent té dret a expressar lliurement les seves opinions i impartir ensenyament en un entorn lliure d'ingerència política i sense por de represàlies. La llibertat per intercanviar idees i informació de qualsevol tipus entre docents i estudiants és intrínseca al desenvolupament saludable de les generacions futures i a la creació de societats diverses i dinàmiques", ha manifestat Bruce Miler.

"Emmordassar docents i estudiants en campus universitaris i en passadissos d'escoles constitueix no només una violació del dret a la llibertat d'expressió, sinó també un atac als espais intel·lectuals i el dret a l'educació. Les autoritats russes han d'aturar immediatament la seva vergonyosa campanya d'adoctrinament de nens, nenes i joves i deixar de perseguir docents exclusivament per expressar opinions discrepants".