Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Resolució del Consell d'Europa és una crida per actuar contra la islamofòbia a Europa

@ Getty Images

Davant el creixement de la islamofòbia a Europa, amplificada per l'ús de retòrica antimusulmana per part dels polítics, parlamentaris i parlamentàries de 46 països votaran en una sessió plenària de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa una resolució que acusa les autoritats de diversos països europeus de normalitzar la discriminació de les persones musulmanes i exigeix una actuació estatal per abordar la islamofòbia com a forma de racisme.
 

Les investigacions i les recomanacions d'Amnistia Internacional són una de les fonts en què s'ha fonamentat l'informe de l'Assemblea Parlamentària que dona peu a la resolució.
 
La vigília del debat i la votació, que tindrà lloc l'11 d'octubre de 2022, Nils Muižnieks, director regional per a Europa d'Amnistia Internacional, ha afirmat:
 
“Aquesta resolució ha de ser un crit d'atenció. A Europa no tenen cabuda lleis, polítiques ni pràctiques racistes. Amb massa freqüència, els crims d'odi contra persones musulmanes i percebudes com a musulmanes no són registrats oficialment o investigats de manera efectiva. La vigilància d'homes, dones i fins i tot de menors musulmans s'accepta fàcilment com una pràctica normal, i hi ha tot un seguit de mesures antiterroristes que funcionen fora dels sistemes de justícia penal sense les salvaguardes adequades".
 
La intolerància, els prejudicis i la discriminació que moltes persones musulmanes experimenten quotidianament és una forma de racisme. Això afecta especialment les dones musulmanes, que són discriminades per múltiples motius. Molt sovint se'ls restringeix l'accés a llocs públics aplicant polítiques i pràctiques basades en nocius estereotips de gènere. A Europa, diverses lleis prohibeixen que les musulmanes portin símbols i indumentària de caràcter religiós en llocs de treball, escoles i, en general, en públic. Els qui elaboren les polítiques han de deixar d'utilitzar una retòrica racista i discriminatòria contra les persones musulmanes, i prendre mesures immediatament per a garantir que poden gaudir dels seus drets fonamentals a la igualtat i la dignitat, i viure la seva vida sense ser discriminades.
 
“En un moment en què polítics que sembren la por demonitzen als musulmans per guanyar vots, és més important que mai que les comunitats musulmanes tinguin veu. No obstant això, presenciem situacions en què organitzacions que només estan defensant la protecció dels drets humans de les persones musulmanes són tractades amb recel i se'ls impedeix participar en la vida pública, o fins i tot són dissoltes, sovint per falsos motius de seguretat nacional. La protecció de la seguretat nacional no és justificació per a restringir els drets humans de manera desproporcionada i innecessària."
 
Informació general
 
S'espera que la resolució sigui aprovada per majoria en el ple de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa després de l'aprovació per unanimitat de l'informe connex dins del Comitè sobre Igualtat i No Discriminació de l'Assemblea.
 
L'1 de juny de 2022, Amnistia Internacional va presentar al Comitè sobre Igualtat i No Discriminació de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa una perspectiva regional de la islamofòbia a Europa, en la qual es documentava com diversos Estats han “racialitzat” les persones musulmanes i les percebudes com a tals i les han sotmès a un seguit de lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries i racistes.
 
Com explica el nou informe del Consell d'Europa, aquest procés de “racialització” fa que les persones musulmanes siguin percebudes com a grup ètnic apart “a partir de diversos marcadors, com el seu origen ètnic o nacional, el seu aspecte i les seves característiques culturals, i pot solapar-se amb sentiments d'animadversió cap a les persones immigrants, xenofòbia i prejudicis de classe”.
 
L'informe i la resolució de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa posen de manifest que qualsevol reconeixement dels problemes a què s'enfronten les persones musulmanes ha d'anar seguit de mesures en forma de plans d'acció nacionals contra la islamofòbia. A més, inclouen recomanacions concretes als Estats membres del Consell d'Europa.