Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Regne Unit: Sentència històrica obliga a Shell a respondre dels seus abusos a Nigèria

El Tribunal Suprem del Regne Unit ha fallat avui -en la causa Okpabi et al vs Royal Dutch Shell et al- en favor de dues comunitats del delta del Níger que demanen justícia pels danys mediambientals causats per Shell.

Ha determinat que les comunitats Ogale i Bille poden presentar les seves reclamacions de neteja i indemnització contra Royal Dutch Shell plc (RDS) i la seva filial nigeriana, la Shell Petroleum Development Company (SPDC).

La sentència estableix un important precedent per fer retre comptes a altres multinacionals. Mark Dummett, director del Programa d'Afers Globals d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"Aquesta sentència històrica podria suposar la fi d'un llarg capítol d'impunitat de Shell i d'altres multinacionals que comentin abusos contra els drets humans a l'estranger. Els registres mateixos de Shell mostren la magnitud dels abocaments de petroli que continuen devastant la terra de les comunitats Ogale i Bille, contaminant la seva aigua i destruint els seus mitjans de vida".

"Però fins ara Shell havia aconseguit lliurar-se de netejar o de pagar una indemnització al·legant que no és responsable de les activitats de la seva filial nigeriana, que posseeix íntegrament. Shell no dubta a obtenir immensos beneficis de la terra nigeriana però es desentén per complet quan se li demana que abordi el cost humà. La sentència d'avui ha sacsejat els fonaments d'un model de negoci basat a eludir la responsabilitat".

"La batalla no està guanyada encara, però aquesta sentència és un important avenç en la consecució de justícia. És un testimoni de la insistència i valentia de les comunitats Ogale i Bille, que s'han negat a acceptar les excuses de Shell i han lluitat durant anys per portar-la als tribunals. El que s'ha assolit avui podria preparar el terreny perquè es faci justícia a les moltes altres comunitats que pateixen les conseqüències de la contaminació de Shell. Després de decennis d'impunitat, les comunitats del delta del Níger poden veure per fi a Shell al banc dels acusats".

Informació general

El 2015, 40.000 persones de les comunitats Ogale i Bille del delta del Níger van entaular accions judicials contra Shell al Regne Unit per presumptes danys greus causats als seus drets humans i el seu benestar. El 2017, el Tribunal Superior de Londres va determinar que RDS era només una empresa que no exercia cap control sobre les operacions de la seva filial nigeriana i que no tenia, per tant, cap deure diligencia envers les comunitats afectades per elles. El 2018, el Tribunal d'Apel·lació va considerar igualment que els tribunals britànics no tenien jurisdicció sobre les demandes, però va permetre que les comunitats Ogale i Bille recorreguessin davant el Tribunal Suprem.