Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Qatar: Rebuig de la FIFA a les demandes d'indemnització dels treballadors migrants de Nepal

@ Nagar Lachhu

Més de tres dotzenes d'organitzacions de la societat civil nepaleses han publicat avui una carta oberta al president de la FIFA, Gianni Infantino, demanant-li que “deixi de mirar cap a un altre costat” mentre als treballadors migrants se'ls nega una indemnització després d'haver sofert abusos a Qatar.

Les organitzacions també han exposat el seu missatge en tanques publicitàries col·locades per tota la ciutat de Kàtmandu, inclòs l'Aeroport Internacional de Tribhuvan, on els treballadors procedents de Qatar tornen sovint sense els seus salaris i on habitualment es repatrien els cadàvers dels treballadors migrants morts.

La carta destaca que els treballadors migrants no poden accedir al fons de compensació establert per Qatar el 2018 per a reemborsar els salaris impagats si ja han tornat a Nepal, i que les afligides famílies no poden rebre cap indemnització si no s'investiguen les morts dels seus éssers estimats.

“Ens hem unit per a demanar a Gianni Infantino que compleixi les promeses de la FIFA de respectar els drets dels treballadors i accedeixi a indemnitzar als treballadors que han sofert abusos i a les famílies que han perdut a éssers estimats”, ha manifestat Som Prasad Lamichhane, director executiu del Comitè de Coordinació per als Emigrants Nepalesos, que va ajudar a organitzar la carta.

“Coneixem el cost humà real dels abusos soferts per tants treballadors a Qatar. Les famílies s'han empobrit encara més, els nens i nenes han hagut d'abandonar l'escola, i els treballadors migrants s'han vist obligats a migrar de nou per a pagar els seus deutes. La FIFA no pot fer veure que aquesta realitat no existeix, i ha d'actuar per a arreglar les coses.”

Uns 400.000 treballadors de Nepal són treballadors en diversos sectors a Qatar i han exercit un immens paper en la construcció dels enormes projectes d'infraestructura requerits per a albergar la Copa Mundial de la FIFA 2022.

Encara que les remeses procedents del treball a l'estranger són importants per a l'economia, els nepalesos que han viatjat per a treballar en el Golf i en altres llocs han sofert amb regularitat una sèrie d'abusos laborals. La majoria dels treballadors nepalesos no han tingut més remei que pagar taxes de contractació il·legals de més de 1.000 dòlars per poder ser contractats, i les organitzacions de drets humans han documentat amb regularitat casos de treball forçós i salaris impagats en llocs de treball vinculats a la Copa del Món.

També hi ha hagut treballadors que han perdut la vida a causa de les perilloses condicions de treball, i les seves morts rarament s'han investigat. Segons un estudi revisat per experts, la mort d'almenys 200 treballadors de la construcció provinents del Nepal podria haver-se evitat entre 2009 i 2017 si hi hagués hagut una protecció adequada contra la calor extrema.

Durant els últims anys, Qatar ha introduït una sèrie de reformes per a reforçar les lleis laborals i ha obert un nou centre de visats a Nepal amb la finalitat de reduir els abusos.

Des de maig, una coalició global d'organitzacions de drets humans, sindicats i grups d'aficionats ha demanat a la FIFA i a Qatar que estableixin un programa de reparació per a indemnitzar als treballadors i que inverteixin en programes per a prevenir futurs abusos. La petició ha estat recolzada per 12 Associacions de Futbol i 4 patrocinadors de la FIFA, i les enquestes realitzades han mostrat que aquesta petició compta amb el suport d'una gran majoria del públic en 15 països.

“Si la FIFA vol mostrar respecte cap a les persones que van fer possible aquest torneig, Gianni Infantino hauria de garantir que s'indemnitza als treballadors i a les seves famílies. Les reclamacions d'aquestes persones no han de continuar rebutjant-se.”

No obstant això, la FIFA s'ha negat a indemnitzar als treballadors pels abusos laborals relacionats amb el torneig de Qatar. El dilluns, una coalició d'organitzacions internacionals de drets humans va criticar a la FIFA per “enganyar el món” sobre la indemnització dels treballadors. Tot i que els dirigents de la FIFA havien declarat anteriorment que treballaven en un pla per a garantir que s'indemnitzava als treballadors, el dia anterior a l’inici del torneig Gianni Infantino va passar la pilota i va dir que qui hagués sofert abusos devia simplement “posar-se en contacte amb les autoritats pertinents per a sol·licitar la compensació deguda” del fons de compensació existent de Qatar.

Tanmateix, aquest mecanisme continua sent inaccessible per als qui ja han abandonat el país, posa un topall a la quantitat que pot pagar-se a cada treballador, i no fa costat a les famílies dels treballadors les morts dels quals s'hagin atribuït indegudament a “causes naturals” perquè no es van dur a terme les investigacions degudes.

La coalició ha demanat a Gianni Infantino que utilitzi el recentment anunciat Fons del Llegat per a indemnitzar als treballadors i establir un centre independent per a treballadors migrants, tal com han sol·licitat sindicats com ara Building and Wood Workers’ International. Avui, es desconeix la quantia del fons proposat, que en principi es destinarà a projectes educatius i a un "centre d'excel·lència laboral".