Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Projecte Pegasus: Un any després, la crisi dels programes espia continua mentre el sector de la vigilància segueix sense estar sotmès a control

NEW DELHI, INDIA - FEBRUARY 2: Indian Youth Congress workers were detained by Delhi Police during a protest against the alleged surveillance operations involving the Israeli built Pegasus spyware near Shastri Bhawan, on February 2, 2022 in New Delhi, India. (Photo by Sanjeev Verma/Hindustan Times via Getty Images)

Amnistia Internacional ha assenyalat avui com, en complir-se un any de les revelacions sobre el Projecte Pegasus, segueix sense acordar-se la suspensió global de la venda de programes espia, per la qual cosa el sector de la vigilància continua operant sense control.

El Projecte Pegasus va posar en evidència com governs de tot el món estaven utilitzant l'invasiu programa espia Pegasus de l'empresa NSO Group per vigilar de manera il·legítima activistes de drets humans, líders polítics, periodistes i professionals del dret.

Després de reiterades crides per la regulació del sector de la vigilància, s'han fet algunes passes en la direcció adequada, però l'actuació dels governs segueix sent insuficient.

"Un any després que les revelacions sobre el programa espia Pegasus impactessin tot el món, resulta alarmant que les empreses de vigilància segueixin beneficiant-se de violacions de drets humans comeses a escala global!, ha declarat Danna Ingleton, directora adjunta d'Amnesty Tech.

"El Projecte Pegasus ve a recordar-nos la necessitat d'actuar amb caràcter d'urgència per regular un sector que manca de control. És vergonyós que els governs del món segueixin sense fer passes endavant per abordar en la seva integritat aquesta crisi de vigilància digital. Qualsevol persona que hagi estat atacada amb el programa espia d'NSO Group té dret a un recurs efectiu. La manca de mesures d'importància per part dels governs de tot el món suposa un insult per als qui han sofert física o psicològicament a causa dels atacs d'aquest programari invasiu. La vigilància selectiva i il·legítima de defensors i defensores dels drets humans i de la societat civil és un instrument de repressió. Ha arribat l'hora de sotmetre a control a aquest sector, que continua operant en l'ombra".

El Projecte Pegasus va ser una iniciativa de col·laboració entre periodistes de 17 empreses de comunicació, procedents de 10 països, la coordinació dels quals va ser a càrrec de Forbidden Stories. En el projecte, el Laboratori sobre Seguretat d'Amnistia Internacional va utilitzar anàlisis pericials digitals i metodologies d'investigació d'última generació per confirmar indicis d'atacs i infeccions de nombrosos telèfons a tot el món.

Al llarg de l'últim any, el Laboratori sobre Seguretat ha descobert nous atacs amb Pegasus al Marroc i el Sàhara Occidental i a Polònia. A més, el laboratori ha confirmat pel seu compte que, en nombrosos casos, se seguia utilitzant Pegasus per atacar de manera il·legítima determinades persones en països com El Salvador, Israel i els Territoris Palestins Ocupats, Polònia i Espanya.

La vigilància il·legítima viola el dret a la intimitat, i pot violar també els drets a la llibertat d'expressió, d'opinió, d'associació i de reunió pacífica.

"Una forma molt violenta de censura"

Amnistia Internacional ja porta molts anys investigant la vigilància il·legítima. Cada vegada hi ha més proves de violacions de drets humans comeses per governs i de com determinades empreses es beneficien de la vigilància selectiva il·legítima.

Cada mes, es confirmen nous casos de persones que estan sent atacades amb Pegasus. Amnistia Internacional ha entrevistat diverses d'aquestes persones els dispositius de les quals s'han vist infectats per Pegasus i han relatat l'angoixa de saber-se atacades.

La periodista Julia Gavarrete, d'El Salvador, opina: "És una llàstima que un instrument tan potent per combatre la delinqüència s'utilitzi per atacar periodistes independents i defensors o defensores dels drets humans. Quina pena que no tinguem ni idea de qui s'amagava rere dels atacs! Resulta impossible no sentir ràbia quan tota la teva vida està en mans d'una altra persona, i no hi ha respostes sobre qui n'és el responsable".

Ser objecte de vigilància m'ha portat a canviar la manera de comunicar-me i els llocs on vaig, i a pensar dues vegades el tipus d'informació que vull compartir amb altres persones, no només per la meva pròpia seguretat, sinó per protegir la integritat dels qui es comuniquen amb mi. Haig d'anar amb compte amb els llocs que visitem, i estar molt alerta cada vegada que tenim els nostres dispositius a prop. Com a periodista, haig de protegir les meves fonts, però com a dona, haig de protegir la meva família i les meves amistats. La vigilància constitueix un atemptat contra la dignitat de la nostra vida professional i privada".

Hicham Mansouri, periodista marroquí resident a França, descriu els atacs com "una forma molt violenta de censura, perquè ens privem a nosaltres mateixos d'expressar les nostres opinions sobre molts temes, tant a nivell professional com personal". A continuació, afegeix: "Aquest és el seu objectiu: que et tornis paranoic, aïllar-te de la gent i tancar-te en una presó".

Investigacions en curs

En l'actualitat hi ha investigacions obertes i causes judicials contra NSO Group pendents de resolució a França, l'Índia, Mèxic, Polònia i Espanya. Al març, el Parlament Europeu va establir la Comissió PEGA per investigar l'ocupació de Pegasus i d'altres programes espia a Europa.

Al novembre de 2021, el govern dels Estats Units va incorporar NSO Group a la seva Llista d'Entitats per "realització d'activitats contràries a la seguretat nacional o als interessos de política exterior". Aquest mateix mes, Apple va presentar una demanda contra NSO Group per demanar responsabilitats per la vigilància i els atacs que havien sofert usuaris i usuàries d'Apple.

Durant les últimes setmanes ha transcendit que L3Harris, empresa contractista de defensa dels Estats Units, està negociant per fer-se amb la propietat del programari Pegasus. El futur de NSO Group segueix sent incert.

"Cal oposar-se a qualsevol maniobra de NSO Group per modificar el seu model empresarial amb la finalitat d'eludir la rendició de comptes. Tot el sector de la vigilància ha quedat incapacitat i necessita una reforma urgent", afirma Danna Ingleton. "Seguim demanant la suspensió mundial de la venda, transferència i ocupació de programes espia mentre no s'instaurin salvaguardeas de dret humans que en regulin la seva utilització".

De conformitat amb el dret internacional, els Estats tenen l'obligació vinculant no només de respectar els drets humans, sinó també de protegir-los davant d'abusos de tercers, incloses les empreses privades.>