Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Polònia: El Consell d'Europa condemna la inacció per combatre la violència contra les dones

Photo by Maciej Luczniewski/NurPhoto via Getty Images

Després de la publicació avui d'un nou informe del Consell d'Europa que conclou que Polònia no aquesta prevenint ni combatent la violència contra les dones i les nenes, Mònica Costa Riba, directora de campanyes sobre Drets de la Dona a Europa, ha declarat:

"Aquest informe confirma el que les dones i nenes de Polònia saben perfectament: que les actituds profundament misògines del govern les situa en un risc diari de violència, i que els perills a què s'enfronten són cada vegada més grans".

"La manca de protecció adequada a les víctimes de violència, en sumar-se a unes lleis obsoletes i una cultura d'impunitat i de culpar a la víctima, formen una mescla explosiva. En lloc d'abordar aquests problemes urgents mitjançant accions com ara adoptar una definició de violació basada en el consentiment, els legisladors polonesos amenacen amb fer del país un lloc menys segur per a les dones i les nenes".

Els intents d'alguns parlamentaris de substituir el Conveni d'Istanbul per una nova llei de "drets familiars" que restringeix la igualtat de gènere i els drets LGBTI han de ser totalment rebutjats, i ha d'obrir-se un nou capítol en els drets de les dones".

"És hora de protegir les supervivents de violència i reconèixer que les relacions sexuals sense consentiment constitueixen violació. El govern ha de complir aquestes recomanacions i emprendre accions enèrgiques per aplicar plenament el Conveni".

Informació complementària

El nou informe del Grup d'Experts en la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica (GREVIO), que vigila l'aplicació del Conveni del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica (Conveni d'Istanbul), insta Polònia a reformar tots els delictes sexuals en el Codi Penal per "incorporar plenament la noció de consentiment lliure i garantir sancions adequades per a tots els actes sexuals que no tinguin el consentiment de la víctima".

L'informe posa l'accent en les dificultats a què s'enfronten a Polònia les dones que volen interrompre un embaràs conseqüència d'una violació, tot i que la violació és un motiu legal per sotmetre's legítimament a un avortament al país. Les dones també s'enfronten a obstacles de tot tipus, fins i tot per obtenir un certificat de la fiscalia que indiqui la sospita que l'embaràs és conseqüència d'un acte delictiu, a més de dificultats per accedir a informació i ser dirigides a serveis mèdics que practiquin avortaments legals.

Cal introduir i aplicar aquests procediments, fins i tot quan els metges es neguen a practicar un avortament "per motius de consciència".