Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Perú: Les autoritats han d'aturar immediatament l'ús excessiu de la força contra la població civil i evitar més morts

© JUAN CARLOS CISNEROS / AFP via Getty Images.

Les autoritats peruanes han d'aturar immediatament l'ús innecessari i desproporcionat de la força contra la població civil, com a primer pas per establir les bases d'una sortida a l'actual crisi que enfronta el país, ha dit Amnistia Internacional avui, després de la mort de 18 persones, incloent un policia a Juliaca, Puno, entre ahir i la matinada d'avui.

Des que van començar les protestes socials en diferents regions del país el 7 de desembre de 2022, almenys 40 persones, entre les quals menors d'edat, han mort, i desenes, entre civils i policies, han resultat ferides, moltes d'elles per impacte d'armes de foc, en el context de la repressió de manifestacions.

“L'alt nombre de morts, incloses 18 persones en les últimes 24 hores, i la gravetat dels fets obliguen a una rendició de comptes de les autoritats fins al màxim nivell. La Fiscalia Nacional ha d'investigar totes aquelles persones que siguin presumptament responsables, no sols directament, sinó també per ordenar o tolerar l'ús excessiu de la força i amb això les morts arbitràries i lesions greus que s'estan donant en el context de les protestes”, ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

La declaració de l'estat d'emergència el 15 de desembre, no ha demostrat ser una resposta adequada a la crisi política i social que enfronta el país. Per contra, Amnistia Internacional, així com altres organitzacions de la societat civil, registren que les violacions als drets humans, entre les quals es troben la privació de la vida per ús excessiu de la força i les detencions arbitràries, s'han incrementat.

“Lamentem profundament la mort de 18 persones a Juliaca des d'ahir. És inacceptable l'escalada de violència que està succeint al Perú. La repressió estatal en contra de manifestants i la pèrdua de vides humanes està aguditzant la crisi. Reiterem la nostra crida a les autoritats al respecte incondicionat dels drets humans. Les forces de l'ordre han de complir amb els estàndards internacionals sobre l'ús de la força. El poble no ha de pagar el cost de la crisi política que està travessant el país”, ha dit Marina Navarro, directora executiva d'Amnistia Internacional Perú

Amnistia Internacional exigeix a l'Estat peruà la investigació ràpida, exhaustiva, independent i imparcial de les possibles violacions de drets humans registrades des de l'inici de les protestes, que permeti identificar, processar i sancionar els responsables, incloent-hi les línies de comandament de les forces de l'ordre fins al màxim nivell.

Finalment, Amnistia Internacional demana a les autoritats que despleguin tots els recursos disponibles per a atendre les persones que han resultat ferides, garantint la seva atenció mèdica immediata, com també que es respecti el pas d'ambulàncies i la feina dels equips sanitaris.