Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

ONU: els menors en contextos bèl·lics mai no han de ser peces de negociació política

© Amnesty International

El Consell de Seguretat de l'ONU ha de corregir urgentment el seu mecanisme de vigilància i presentació d'informes sobre menors afectats per conflictes armats, que està posant en més risc algunes de les vides més vulnerables en cedir davant de sensibilitats polítiques; així ho ha manifestat Amnistia Internacional amb antelació a un debat obert sobre l'afer que tindrà lloc el 23 de juny.

En l'informe anual del secretari general de l'ONU sobre els nens i els conflictes armats, publicat la setmana passada, l'Aràbia Saudita ha estat completament exclòs de la llista d'Estats i grups armats en situació de guerra a tot el món on està comprovat que es violen els drets de nens i nenes.

"La decisió final del secretari general d'excloure l'Aràbia Saudita de la llista d'Estats és el senyal més clar que el sistema no serveix per protegir als menors en els conflictes armats. En el seu lloc, aquests menors s'han convertit en peces de negociació als debats polítics generals", ha afirmat Sherine Tadros, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant l'ONU a Nova York.

"La coalició dirigida per l'Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs ha llançat bombes sobre nens i nenes iemenites quan viatjaven en un autobús escolar i sobre casa seva mentre dormien, i ha utilitzat bombes de fragmentació, prohibides internacionalment, que poden mutilar i matar menors en els propers anys", assegura Sherine Tadros, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant l'ONU a Nova York. A més, Amnistia Internacional ha documentat casos de violació i abús de menors per membres de grups armats afiliats a la Coalició.

"Aquesta prematura exclusió de la llista demostra que el mecanisme de l'ONU està moltcompromès i que, per tant, cal una revisió completa i transparent del seu funcionament. Ho hem vist afeblir-se any rere any, i urgeix un canvi de rumb que garanteixi un enfocament precís i coherent del procés d'elaboració de la llista. L'única forma que això succeeixi és que el secretari general Guterres en comenci una revisió completa i independent".

"Hem de recordar que aquest mecanisme es va crear per protegir els menors en situacions de conflicte. Si està fallant, la comunitat internacional ha d'estar disposada a examinar què ha de fer-se i quins programes han de dotar-se de recursos per garantir la protecció de nens i nenes".

El 22 de juny, Amnistia Internacional es va sumar a un grup de 24 ONG en l'enviament d'una carta al secretari general de l'ONU, António Guterres, en la qual li demanen que: reconsideri la decisió d'excloure de la llista l'Aràbia Saudita i l'exèrcit (tatmadaw) de Myanmar; iniciï un procediment de diligència deguda per garantir que els annexos de l'informe anual reflecteixen amb exactitud i coherència les proves reunides, i comuniqui a les parts interessades com s'implementarà el nou procediment.

Informació complementària

El 2015, l'Aràbia Saudita va ser inclòs en l'informe anual del secretari general de l'ONU sobre menors i conflictes armats per les violacions de drets humans comeses en la guerra del Iemen, però a l'any següent va ser exclosa pel llavors secretari general, Ban Ki-moon. Després est va retreure públicament a l'Aràbia Saudita el seu xantatge en la pràctica a l'ONU en amenaçar amb retirar fons dels seus programes. Els informes publicats el 2017 i 2018 van tornar a minimitzar el paper de l'Aràbia Saudita en accions que posaven en perill nens i nenes iemenites.

Durant els últims cinc anys, Amnistia Internacional ha informat àmpliament sobre com totes les parts del conflicte del Iemen han comès violacions del dret internacional humanitari, inclosos probables crims de guerra, contra menors i altres civils.

L'organització ha obert recentment una nova via d'investigació per examinar formes concretes que els conflictes armats afecten nens i nenes i continua vigilant la situació dels menors en el nord de l'Iraq, el nord-est de Nigèria i altres llocs.