Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

ONU: Els Estats han de denunciar el desastrós historial d'Egipte en matèria de drets humans

La comunitat internacional ha d'exigir l'alliberament immediat de manifestants pacífics, activistes i persones que defensen els drets humans a Egipte després d'una draconiana campanya de repressió en què més de 3.800 persones van ser detingudes, moltes de manera aleatòria, en els últims mesos; així ho ha afirmat Amnistia Internacional amb antelació a la propera sessió d'examen davant el Consell de Drets Humans de l'ONU, que tindrà lloc el13 de novembre.

A més, l'organització demana als Estats que aprofitin la sessió de l'Examen Periòdic Universal d'Egipte per reclamar que les autoritats obrin una investigació sobre l'ús incontrolat de la tortura i altres maltractaments per les forces de seguretat, i sobre les atroces condicions de reclusió , i així mateix que posin fi a l'ús repressiu i arbitrari de la prohibició de viatjar i a l'assetjament judicial per castigar activistes de drets humans.

"L'examen d'Egipte en matèria de drets humans que durà a terme el Consell de Drets Humans de l'ONU aquesta setmana és una oportunitat d'or perquè la comunitat internacional obligui les autoritats egípcies a retre comptes per la seva atroç historial en matèria de drets humans ", ha dit Najia Bounaim, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional per al Nord d'Àfrica.

L'examen es durà a terme dos mesos després que les autoritats egípcies emprenguessin la major campanya de detencions massives des de l'arribada a el poder de el president Abdel Fatah a l'Sisi.

"Ara més que mai, és fonamental denunciar davant el món la degradació dels drets humans a Egipte i exigir l'alliberament de manifestants pacífics que han estat detinguts arbitràriament", ha afirmat Najia Bounaim.

L'examen, a més, tindrà lloc només uns dies abans d'una sessió judicial clau, el 17 de novembre, on es recorreran les prohibicions arbitràries de viatjar imposades a personal d'ONG, inclosos molts dirigents d'organitzacions de drets humans independents d'Egipte.

Entre aquestes persones es troba Mozn Hassan, activista pels drets de les dones i fundadora de l'organització Nazra per a Estudis Feministes, Aida Seif el Dawla, fundadora de el reputat Centre A l'Nadeem per a la Rehabilitació de les Víctimes de Violència, així com els destacats activistes de drets humans Gamal Eid, Hossam Bahgat i Mohamed Zaree.

S'ha imposat la prohibició de viatjar a l'almenys a 31 membres de personal d'ONG i les autoritats han congelat els béns de 10 persones i 7 ONG com a part d'una investigació criminal en curs sobre el finançament estrangera d'ONG i la seva legítima tasca de drets humans .

"És fonamental que els Estats aprofitin aquesta oportunitat per condemnar enèrgicament la cruel repressió practicada per les autoritats contra personal d'ONG i la societat civil en els últims anys. Han d'exigir a Egipte que aixequi les prohibicions arbitràries de viatjar i la congelació de béns i tanqui la investigació d'una vegada per totes ", ha manifestat Najia Bounaim.

Al juny de 2019, Amnistia Internacional va publicar un fulminant informe sobre els drets humans a Egipte des de l'arribada a el poder de el president Abdel Fatah a l'Sisi. L'informe, que es va presentar a el Consell de Drets Humans, posava de relleu les greus restriccions de la llibertat d'expressió i de reunió, l'ús generalitzat de la detenció arbitrària, la tortura i altres maltractaments, la desaparició forçada i els judicis sense garanties , i les terribles condicions de reclusió, entre d'altres motius de preocupació.

Des de la seva publicació, la situació dels drets humans a Egipte s'ha deteriorat encara més amb l'última campanya de detencions col·lectives al setembre i octubre així com una escalada de l'ús de tàctiques brutals, tortura inclosa, contra defensors i defensores dels drets humans. El 29 de setembre, a l'destacat activista Alaa Abdel Fattah li van embenar els ulls i el van insultar, van colpejar i van donar puntades de peu repetidament després de la seva detenció arbitrària com a part dels arrestos massius practicats per les autoritats. Dies més tard, el 12 d'octubre, la defensora dels drets humans Esraa Abdel Fattah va ser segrestada per les forces de seguretat i posteriorment torturada per agents que la van copejar i van intentar estrangular-la.

Durant la seva anterior examen periòdic universal, realitzat en 2014, Egipte va acceptar 237 de les 300 recomanacions en matèria de drets humans formulades pels Estats. No obstant això, l'anàlisi d'Amnistia Internacional indica que les autoritats, en lloc d'implementar reformes fonamentals d'acord amb aquestes recomanacions, han adoptat mesures encara més repressives, que imposen noves restriccions sobre llibertats i drets bàsics.

"Que Egipte no hagi aplicat les recomanacions de l'últim examen periòdic universal indica clarament que les seves autoritats tenen escassa intenció de millorar la seva terrible historial en matèria de drets humans", ha afirmat Najia Bounaim.

Diversos procediments especials de l'ONU han condemnat públicament el deteriorament de la situació dels drets humans a Egipte, entre ells els responsables de detenció arbitrària, restricció de la llibertat d'expressió i reunió, tortura, represàlies per col·laborar amb els procediments especials de l'ONU i, més recentment, les condicions de reclusió que van poder causar la mort de l'expresident Mohamed Mursi sota custòdia.

"La comunitat internacional i, en particular, els aliats d'Egipte, tenen l'obligació de pronunciar-se davant les violacions de drets humans i els crims de dret internacional comesos de forma generalitzada. Han de deixar clar que el fet que Egipte segueixi sense abordar aquests abusos manifestos repercutirà greument en els seus vincles diplomàtics i comercials amb el país. "